(VIDEO) Prehodni rok za ministra Aleša Hojsa – Morda pa Janez Janša ni sprejel Hojsovega odstopa, ker se ne splača iskati novega ministra, če bo vlada padla v jeseni – TOPNEWS.si

(VIDEO) Prehodni rok za ministra Aleša Hojsa – Morda pa Janez Janša ni sprejel Hojsovega odstopa, ker se ne splača iskati novega ministra, če bo vlada padla v jeseni

(VIDEO) Prehodni rok za ministra Aleša Hojsa – Morda pa Janez Janša ni sprejel Hojsovega odstopa, ker se ne splača iskati novega ministra, če bo vlada padla v jeseni

Možni razlagi, zakaj Janez Janša ni obvestil DZ o Hojsovem odstopu, sta pravzaprav samo dve. Prva je, da je Hojsov odstop zahteval v afektu in mu je bilo kasneje žal. Hojs je namreč že naslednji dan po preiskavah pri Počivalšku na tviterju zapisal, da se je morda z odstopom prenaglil.

Druga teorija pa je, da Janša ve ali pa je enostavno izračunal, da bo v jeseni vlada padla in zakaj bi postavljal novega ministra za tri mesece, če lahko mandat konča s sedanjo ministrsko ekipo.

Je sicer še nekaj špekulacij, da bi Hojsa razrešil še pred razpravo o interpelaciji, ki bo na dnevnem redu v vsakem primeru do jeseni, in ne na julijski seji državnega zbora.

DZ po poslovniku razpravlja in odloča o interpelaciji najkasneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora vlade oziroma ministra, če so poslanci dobili odgovor na interpelacijo najmanj 15 dni pred sejo, oziroma na prvi naslednji seji po preteku roka za odgovor na interpelacijo, če odgovor na interpelacijo v tem roku ni bil dan. Pri tem pa poslovniški roki niso bili kršeni

https://twitter.com/Pertinacal/status/1280819728701849600
https://twitter.com/zaslovenijo2/status/1280783523310383104
https://twitter.com/zaslovenijo2/status/1280782893212733445

Glede na to bo interpelacija, če predsednik vlade državnega zbora ne bo obvestil o ministrovem odstopu, uvrščena predvidoma na septembrsko sejo. Vendar ker so vmes parlamentarne počitnice, bo interpelacija v vsakem primeru na septembrski seji, če bo do nje sploh prišlo.

https://twitter.com/Rafaelusss/status/1280846697023881217

Hojs pa je bil ob prihodu na današnjo sejo vlade redkobeseden. Ugotavljal je, da je še minister, če predsednik vlade njegove odstopne izjave ni poslal v DZ. Na vprašanje, ali torej ostaja minister, je odgovoril, da ne ve, saj je to v rokah predsednika vlade. Z njim o tem, ali to morda želi, ni govoril, je pojasnil.

Tako Hojs tudi ne ve, kot je dejal, ali je Janša sprejel njegov odstop. Ga je pa takrat, ko mu je poslal odstopno izjavo, tako razumel, je ponovil minister. Na vprašanje, ali je možno, da se je to spremenilo, je le skomignil z rameni, češ da ne ve.

Nekaj vprašujočih pogledov in zadrege je to danes povzročilo pri novinarjih in dežurnih komentatorjih na tviterju.

Bolj kritična do samega preobrata pri Hojsovem odstopu je bila danes opozicija. Tako je Jerca Korče dejala, da gre pri vsem skupaj za norčevanje iz javnosti in politike.

COMMENTS

Wordpress (0)