“Evo, prišli smo do točke, ko nas boli ‘k…’ Janša je dosegel svoje. V vsesplošni histeriji okoli virusa nam je pred nosom maznu vse sisteme družbe…” – Tako se glasi eden od bolj izvirnih komentarjev na tviterju glede dogajanja na domačem političnem prizorišču – TOPNEWS.si

“Evo, prišli smo do točke, ko nas boli ‘k…’ Janša je dosegel svoje. V vsesplošni histeriji okoli virusa nam je pred nosom maznu vse sisteme družbe…” – Tako se glasi eden od bolj izvirnih komentarjev na tviterju glede dogajanja na domačem političnem prizorišču

“Evo, prišli smo do točke, ko nas boli ‘k…’ Janša je dosegel svoje. V vsesplošni histeriji okoli virusa nam je pred nosom maznu vse sisteme družbe…” – Tako se glasi eden od bolj izvirnih komentarjev na tviterju glede dogajanja na domačem političnem prizorišču

Dogajanje na politični sceni doma, ki je običajno v juliju in avgustu čas kislih kumaric, je tokrat za razliko od prejšnjih let dokaj intenzivno. Medtem ko medije večinoma zaposluje dogajanje okoli koronavirusa z nasveti kam in kako naj gredo na dopust, ali na Hrvaško ali v Grčijo, je domače politično prizorišče potem, ko smo na Topnews.si objavili infomacijo o ponedeljkovi seji pokrajsniksega odbora Deus-a, pretresla odločitev pokrajisnkega odbora Desusa v Ljubljani, ki predstavlja četrtino članstva stranke, ki je predsednici stranke izglasovali nezaupnico.

Glede na dinamiko politično dogodkov, kjer so se mediji fokusirali na prodajo Planet TV-ja Madžarom, so se opozicijski politiki in vlada ukvarjali z osnutkom zakona o RTV-ju ter z aplikacijo za spremljanje okuženih s korona virusom, medtem ko je bila informacija o dogajanju v Desus-u za večino dnevnikov prepozna za resnejšo analizo.

https://twitter.com/Delo/status/1280728317172355072

O nezadovoljstvu med člani DeSUS se ugiba že nekaj časa, očitki pa se nanašajo zlasti na delovanje stranke v koaliciji. Po letošnji proslavi, ko je Janša izločil iz proslave praporščake ZZZB, pa je dokončno počilo. Udeležbo na proslavi je odpovedal celo vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki je do sedaj trdno v rokah držal niti poslanske skupine. “To koalicijo so naredili poslanci”, je ob informacijah glede dogajanja v Desusu komentiral eden od poznavalcev zakulisna dogajanja v strankah, predvsem v Desus-u.

Franc Jurša je v izjavi, ki jo je v ponedeljek dal v DZ-ju, torej še pred novico o nezadovoljstvu v pokrajinskem odboru Ljubljana, ugotavljal, “da je v DeSUS vedno napeto”. Po njegovem mnenju gre za posameznike, ki vedno z nečim niso zadovoljni. Ali so razlogi upravičeni ali ne, sam ni želel presojati, ocenil pa je, da se “ne dogaja nič posebnega”.

Janšev “politični ekskluzivizem” in “nespoštovanje vrednot NOB-ja” pa je bilo očitno kaplja čez rob za večino v pokrajinskem odboru Desus-a v Ljubljani, ki jih ne briga več za cilje Desusa v vladi, kot so demografski sklad, zakon o dolgotrajni oskrbi in posebno ministrstvo in hočejo na vsak način iztopiti iz Janševe koalicije. Zato tudi izglasovanje nezaupnice Pivčevi, ki naj bi jo obravnavali na julijski seji izvršilnega odbora stranke.

Janša je s petkovim podpisom partnerstva z Zmagom Jelinčičem in dvema poslancema narodnosti sicer vkalkuliral dogajanje v Desus-u, saj bi v primeru, da bo Desus v jeseni izstopil iz koalicije, še vseeno imel pičlo, pa vendar parlamentarno večino. Napad na Pivčevo je samo predpriprava za morebitni izstop Desus-a iz Janšev koalicije.

Pivčeva, ki za medije včeraj ni bila dosegljiva, je v kratkem sporočilu zapisala, da je bila “zadeva skrbno zrežirana in vnaprej načrtovana”. Po oceni ljudi iz kroga Pivčeve pa gre sicer za mnenje manjšine znotraj stranke, predlog nezaupnice pa da po navedbah njihovih virov nima možnosti za uspeh na svetu stranke.

Še v tem mesecu naj bi se sicer sestal izvršni odbor stranke in razpravljal o tej temi.

Pivčeva, ki se je na čelo stranke zavihtela na januarskem kongresu, na katerem je premagala Karla Erjavca, je očitke že večkrat zavrnila in poskušala umiriti strasti. Napovedala je posvečanje programskim prioritetam in izpostavila zahteve DeSUS-a. Gre zlasti za zakon o demografskem skladu, zakon o dolgotrajni oskrbi in za ustanovitev urada za demografska vprašanja. Ta naj bi bil po prvotnih zahtevah Pivčeve ustanovljen že do konca junija, vendar se bodo glavni projekti, kot je demografski sklad, očitno premaknili na jesen.

Kot so v pokrajinski organizaciji DeSUS Ljubljana navedli v včerajšnjem sporočilu za javnost, so sprejete odločitve posledica aktualnih razmer in stanja v pokrajinski organizaciji DeSUS Ljubljana in stranki DeSUS na državnem nivoju.

Čeprav naj bi po prvih informacijah imel glavno besedo na seji pokrajinskega odbora Zlatko Ficko, pa v sporočilu za javnost Ljubljanska pokrajinska organizacija DeSUS Pojasnjuje, da je bilo na seji prisotno vodstvo stranke, torej predsednica, trije podpredsedniki in generalni sekretar.

S sklepi in pobudo izražajo nezadovoljstvo med člani in članicami pokrajine in 27 občinskih odborov nad delovanjem, vodenjem, odločanjem in zastopanjem stranke s strani predsednice stranke in generalnega sekretarja Damjana Stanonika, so navedli.

Pokrajinski odbor DeSUS Ljubljana ugotavlja neizvajanje sklepov sveta stranke, ki so bili sprejeti na izredni seji 14. maja. Opozarja tudi na podpis sporazuma za sodelovanje z opozicijsko SNS in predstavniki manjšin brez obravnave in soglasja sveta stranke.

Pokrajinski odbor Ljubljana ugotavlja tudi neinformiranost članstva in neodzivnost odgovornih znotraj stranke, neaktivnost vodstva s terenom ter še, “da Pivčeva vodi stranko v nasprotju s programom in z njenim poslanstvom, zlasti pri zastopanju interesov upokojencev, starejših, bolnih in invalidov”.

Pokrajina DeSUS Ljubljana še ugotavlja, da kadrovanje na vseh ravneh v stranki poteka neusklajeno in nepregledno. Prav tako odbor DeSUS Ljubljana ugotavlja neodzivnost predsednice stranke, ko gre za nespoštovanje vrednot NOB, napade in žalitve policije, tožilstva, sodišč ter izločitev in nesodelovanje praporščakov v protokolu ob državni proslavi.

V pokrajinski organizaciji so še pojasnili, da je bilo na glasovanju prisotnih 24 predstavnikov občinskih odborov pokrajine Ljubljana, ki so večinsko podprli predlagane sklepe. Pokrajinski odbor stranke DeSUS Ljubljana, ki ga vodi Breda Jesenko, je v torek izglasoval nezaupnico Aleksandri Pivec Rezultat: 16 za 3 proti, 1 vzdržan.

Pivčeva naj bi po nekaterih informacijah bila prisotna skupaj z delom vodstva stranke, vendar naj bi sejo zaradi obveznosti predčasno zapustila. Več bo o dogajanju znanega danes, ko naj bi akterji stopili pred javnost.

https://twitter.com/dtadejd/status/1280732937965707264

Včerajšnjo dogajanje pa je začinila še informacija o domnevnem prestopu vodje poslanske skupine SMC Janje Sluga. Glede na insajderske informacije je šlo bolj za preventivno akcijo, “da se ne bi zgodilo”, ali bolje “da ne bi bolelo”.

COMMENTS

Wordpress (0)