Podpredsednica Evropske komisije: Za pridobitev sredstev EU je potrebno spoštovati pravno državo – TOPNEWS.si

Podpredsednica Evropske komisije: Za pridobitev sredstev EU je potrebno spoštovati pravno državo

Podpredsednica Evropske komisije: Za pridobitev sredstev EU je potrebno spoštovati pravno državo

Članice EU bi morale prejeti sredstva iz proračuna in fondov za okrevanje po covidu-19, vendar le, če imajo močna sodišča in protikorupcijske ukrepe, je v ponedeljek dejala podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova, ki je opozorila države, kot sta Poljska in Madžarska kot tudi Romunija in Bolgarija.

Voditelji 27-ih držav članic EU se bodo prihodnji teden sestali v Bruslju in razpravljali o predlogu proračuna za 2021-2027 in o skladu za okrevanje po epidemiji koronavirusa, ki ga je predlagala Evropska komisija.

Pogoji za pridobitev sredstev, pa naj gre za spoštovanje demokratičnih standardov ali gospodarskih reform, so glavna točka sporov, zaradi katerih se vse države članice niso sporazumele.

“Vladavina prava mora biti pogoj za razdelitev denarja EU,” je v ponedeljek pred pogovori s pravosodnimi ministri EU dejala Jourova, podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost. Kot nujne predpogoje je navedla “funkcionalno pravičnost” in močne protikorupcijske mehanizme. Njene besede so opozorilo vladama Poljske in Madžarske, za kateri Komisija trdi, da spodkopavata neodvisnost sodstva, pa tudi Romunije in Bolgarije zaradi korupcije.

“Zaustavitev sredstev ni nekaj, kar bi želela videti, vendar v pravnem redu moramo imeti nekatera jamstva, da če v državi članici stvari krenejo v napačno smer, denarja davkoplačevalcev ne bomo mogli izplačati,” je dejala Jourova.

V skladu z zadnjim predlogom bi Komisija priporočila načine za reševanje problemov glede vladavine zakonov v katerikoli državi članici. Za blokiranje takega načrta bi bila potrebna večina glasov članic EU.

Države, kot so Nemčija, Francija, Švedska in Nizozemska, zahtevajo stroge zaščitne ukrepe za dostop do sredstev, da bi lahko nadzirale kršitev temeljnih vrednot EU, kot je neodvisno sodstvo in mediji.

COMMENTS

Wordpress (0)