EK o udeležbi Von der Leynove v videoposnetku podpore HDZ-ju: “To je bila napaka” – TOPNEWS.si

EK o udeležbi Von der Leynove v videoposnetku podpore HDZ-ju: “To je bila napaka”

EK o udeležbi Von der Leynove v videoposnetku podpore HDZ-ju: “To je bila napaka”

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je posnela kratko video sporočilo podpore HDZ-ju kot zasebnica in verjame, da člani Komisije lahko delujejo v okviru volilne kampanje v eni od članic, čeprav je bilo v tem primeru storjenih nekaj napak, je v ponedeljek dejal tiskovni predstavnik Komisije.

HDZ je v petek, zadnji dan volilne kampanje na Hrvaškem, objavil kratek videoposnetek, v katerem več voditeljev EPP, vključno z več premierji držav članic, v hrvaškem jeziku izgovarja HDZ-jev volilni slogan – Varna Hrvaška.

Nastop predsednice Komisije Ursule von der Leyen v tem videoposnetku, ki je bil posnet na sedežu Komisije v Bruslju z zastavo EU v ozadju, je sprožil številne kritike na družbenih omrežjih, zlasti na tviterju.

Von der Leynova bi morala ohraniti politično nevtralnost, slednje pa v videu ni bilo jasno.

Večina kritikov trdi, da predsednica Komisije mora ohraniti politično nevtralnost, ko gre za volilne kampanje v državah članicah.

Na tovrstne kritike se je v soboto na tviterju odzval njen tiskovni predstavnik Eric Mamer.

“Predsednica je posnela kratek video, v katerem je sodelovalo več politikov Evropske ljudske stranke (EPP). Sporočilo naj bi bilo v njenem osebnem imenu. V končni različici snemanja to žal ni bilo jasno,” je dejal Mamer.

Njegov odgovor je namesto umiritve strasti povzročil še več komentarjev.

Tiskovni predstavnik Von der Leynove je omenil dve napaki.

Mamer je v ponedeljek na redni tiskovni konferenci povedal, da je video sporočilo eno v nizu, ki ga je predsednica posnela v petek zjutraj.

“Predsednica je na zahtevo kabineta predsednika vlade Plenkovića v petek zjutraj posnela zelo kratek video v okviru volilne kampanje na Hrvaškem,” je dejal Mamer. Povedal je, da je ta dan posnela več sporočil v vlogi predsednice komisije. Nato je posnela še sporočilo za HDZ z istim ozadjem, to je sliko sedeža Komisije in evropsko zastavo, ki pa naj bi jo podala v svojem osebnem imenu in ne kot predsednica Komisije.

“To je bila napaka. Kasneje so v Zagrebu na posnetku dodali njeno funkcijo, kar je še ena napaka,” je dejal Mamer.

Mamer je poudaril, da v videu podpore HDZ-ju ne bi smelo biti ozadja z Berlaymontom (sedežem Komisije), in dodal, da je predsednica zdaj članom njenega kolegija dala jasna navodila, da se takšne napake v prihodnosti ne bi ponovile.

Po drugi strani “predsednica meni, da je za evropsko demokracijo dobro, da imajo člani kolegija aktivno politično življenje, da se lahko takšne stvari počnejo, vendar v ustreznih pogojih.

“Von der Leynova ni bila edina, ki je podprla HDZ. “Predsednica je v okviru volilne kampanje v eni državi članici posnela video sporočilo in meni, da člani Komisije lahko to storijo,” je pojasnil Mamer.

V video sporočilu so poleg Ursule von der Leyen sodelovali tudi predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, avstrijski kancler Sebastian Kurz, vodja kluba poslancev EPP Manfred Weber, latvijski premier Arturs Krišjanis Karinš, predsednik EPP Donald Tusk, podpredsednica Komisije Dubravka Šuica, bolgarski premier Bojko Borisov, slovenski premier Janez Janša, ciprski predsednik Nicos Anastasiades, irski podpredsednik vlade Leo Varadkar in grški premier Kyriakos Mitsotakis.

Vsi so v sporočilu v hrvaškem jeziku izgovorili “sigurna Hrvatska”, razen Janše, ki je v slovenščini sporočil “varna Hrvaška”. Na družbenih mrežah se je postavljalo vprašanje, zakaj ni nemške kanclerke Angele Merkel. Razlaga bi lahko bila, da ni več šefica stranke, za razliko od drugih premierjev ali predsednikov, ki so se pojavili v videoposnetku.

COMMENTS

Wordpress (0)