(VIDEO) “Vsak se lahko kdaj tudi kaj nauči” – Robert Pavšič o tem, zakaj so tokrat preiskovalno komisijo ustanovili v strogi konspirativnosti – Glede ustavne obtožbe, ki jo za Janšo pripravljajo v SD-ju, pa je Fajonova dejala, da je zaenkrat še v predalu – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Vsak se lahko kdaj tudi kaj nauči” – Robert Pavšič o tem, zakaj so tokrat preiskovalno komisijo ustanovili v strogi konspirativnosti – Glede ustavne obtožbe, ki jo za Janšo pripravljajo v SD-ju, pa je Fajonova dejala, da je zaenkrat še v predalu

(VIDEO) “Vsak se lahko kdaj tudi kaj nauči” – Robert Pavšič o tem, zakaj so tokrat preiskovalno komisijo ustanovili v strogi konspirativnosti – Glede ustavne obtožbe, ki jo za Janšo pripravljajo v SD-ju, pa je Fajonova dejala, da je zaenkrat še v predalu

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so tokrat najprej vložile zahtevo za novo parlamentarno preiskavo in jo šele potem predstavili na tiskovni konferenci. V njej bodo ugotavljali politično odgovornost, predvsem finančno (ne)učinkovitost ukrepov v zvezi z epidemijo, pravno podlago za imenovanje svetovalnih skupin in sorazmernost ukrepov.

Nabave zaščitne opreme ne bodo preiskovali, saj jim je omenjeno preiskavo speljala koalicija. Pavšič je ob predstavitvi nove preiskovalne komisije dejal, da ne ve, če bodo sodelovali v preiskovalni komisiji, ki bo ustanovljena na pobudo koalicije, oz. v tem ne vidi smisla.

Zatrdil je, da ta preiskovalna komisija ne bo preiskovala nabave zaščitne opreme za potrebe epidemije, ker je to zadeva druge preiskovalne komisije in kriminalistične preiskave. Politično odgovornost pri teh poslih pa so po njihovem prepričanju tako ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku in posredno celotni vladi dokazali že na interpelaciji ministra.

Opozicija si je zato našla novo polje preiskave. Kot je povedal Pavšič, gre za vse dosedanje svežnje pomoči, njihovo učinkovitost, finančno vzdržnost, vplive na javne finance in poseganje v suverene organe v naši državi, “ki so jih obglavili v interventnem duhu”.

Ali je prišlo do kaznivih dejanj ali ne, je po Pavšičevih navedbah prezgodaj reči, da pa je prihajalo do napak in da je vlada zavajala, pa je po njegovem mnenju že dokazano. Sumov in dokaznih nepravilnosti je bilo po oceni Pavšiča do sedaj že več, in več kot dovolj za uvedbo temeljite parlamentarne preiskave, ki bo ugotavljala celotno razsežnost vseh političnih odgovornosti tako na subjektivni kot na objektivnem nivoju.

“Zato smo se v opoziciji odločili ustanoviti preiskovalno komisijo, ki bo ugotavljala objektivno in subjektivno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri izvajanju ukrepov, povezanih z epidemijo, in z blaženjem njenih posledic predvsem zaradi suma nesmotrne porabe javnih sredstev ter kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Naj navedem samo nekaj najbolj odmevnih v zadnjem času: To so smrtne žrtve v domovih starejših občanov, prepoved prehajanja medobčinskih meja, menjave na vrhu SURS-a, no to je odmevalo tudi malce višje v Evropi in imenovanje različnih svetovalnih skupin brez ustrezne zakonske podlage, ki so imele dostop do najbolj občutljivih in najbolj varovanih podatkov.” Po njegovih navedbah je treba ugotoviti, ali morda kdo od višjih funkcionarjev stoji v ozadju,” je dejal Pavšič.

Predstavniki Levice, SD in SAB, ki so še podpisani pod predlog za ustanovitev nove preiskovalne komisije, na novinarski konferenci niso sodelovali, je pa ob robu seje predsedstva SD, ki je določil datum kongresa stranke, na katerem bodo izvolili novo vodstvo, zadevo komentirala Tanja Fajon.

“Socialni demokrati smo dali podpise pod predlog za parlamentarno preiskavo. Gre za to, da smo mi že po 100-ih dneh te vlade zelo jasno povedal, da je vlada Janeza Janše naredila veliko napak,100 in več smo jih našteli, in o teh napakah in preiskavah, korupcijah, aferah, nepojasnjenih, bo potrebno spregovoriti in to bo pokazala ta preiskovalna komisija. Celotna opozicija jo je podprla in imeli bomo priložnost povedati s čim se ne strinjamo in kje so ukrepi slabi oziroma z alternativo bomo nakazati, kje bi mi želeli delati bolje.”

Glede napovedane ustavne obtožbe proti predsedniku vlade pa je Fajonova dejala, da se zavedajo, da bo ustavna obtožba vložena, če jo bodo dogovorili tudi z opozicijo, vendar se za to sedaj še niso odločili, je pa to ena od možnosti. “Mi jo bomo spisali in se pogovarjali tudi s prvaki opozicije. Je ena od možnosti, ki je na mizi, ampak se pa zavedamo, da bomo zato potrebovali tudi glasove iz koalicije, če se za ta korak odločimo,” je dejala Fajonova.

COMMENTS

Wordpress (0)