(VIDEO) Zmago Jelinčič podpisal z Janezom Janšo, ki je “povečal” vladno koalicijo – Očitki o “ceniku” Zmaga Jelinčiča pozabljeni – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zmago Jelinčič podpisal z Janezom Janšo, ki je “povečal” vladno koalicijo – Očitki o “ceniku” Zmaga Jelinčiča pozabljeni

(VIDEO) Zmago Jelinčič podpisal z Janezom Janšo, ki je “povečal” vladno koalicijo – Očitki o “ceniku” Zmaga Jelinčiča pozabljeni

Verjetno se še spomnite izjave predsednika SDS Janeza Janše, ko je v oddaji Politično januarja letos Šarčevi manjšinski vladi napovedal kratek rok trajanja, ali kot je povedal Janša: “Ta koalicija je bila klinično mrtva že od samega začetka. Umetno dihanje ji je zagotavljala Levica. Tega umetnega dihanja ni več. Gre za politično truplo, ki se ohlaja. Hitrost tega ohlajanja pa je odvisna predvsem od cenika Zmaga Jelinčiča. Tako, da vprašanje glede dolžine trajanja te vlade, je treba naslavljati na Jelinčiča. On je tisti, ki to ohranja pri življenju. Koliko je to v interesu države, koliko je to tista stabilnost, ki jo Slovenija potrebuje, pa presodite sami.”

Točno opoldne, manj kot pol leta kasneje, pa so danes v kabinetu predsednika vlade predsedniki koalicijskih strank Janez Janša (SDS), Zdravko Počivalšek (SMC), Matej Tonin (NSi) in Aleksandra Pivec (DeSUS) s poslanskima skupinama SNS-a in narodne skupnosti podpisali sporazum o sodelovanju pri sprejemanju zakonov in drugih aktov.

Podpis o sodelovanju pri sprejemanju zakonov in drugih aktov ter dokumentov v obdobju 2020–2022 so tako s predsedniki strank koalicije podpisali le prvak SNS-a Zmago Jelinčič in poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti Ferenc Horvath in Felice Žiža, z izjemo SNS-a so v drugih opozicijskih strankah podpis sporazuma zavrnili. Med argumenti so navajali predvsem Janševa ravnanja.

V uradu predsednika vlade so zapisali, da gre za “sporazum in dogovor o sodelovanju za dobrobit Slovenije”. Predsednik vlade Janez Janša je ob robu podpisa sporazuma in dogovora izpostavil, da je podpis omenjenih dokumentov toliko bolj pomemben, ker vnaša stabilnost v čas, ki se ga skuša zelo destabilizirati.

Janša je poudaril tudi pomen odločenosti podpisnikov za sodelovanje v času koronavirusne krize. V zvezi z dogovorom s poslancema manjšin pa je premier dejal, da pri tem ne gre le za neke neuresničljive obljube, temveč za sodelovanje pri uresničitvi konkretnih projektov.

V odzivu na zavrnitev ponudbe omenjenih opozicijskih strank je Janša na tviterju zapisal, da so ponudili roko sodelovanja. “Ko je bila SDS v opoziciji, takšne velikodušne ponudbe od vladajočih ni nikoli dobila,” je navedel.

https://www.gov.si/novice/2020-07-03-podpisan-sporazum-in-dogovor-o-sodelovanju-za-dobrobit-slovenije/

COMMENTS

Wordpress (0)