(VIDEO) Na danšanjih, že detih, protestih proti vladi Janeza Janše svojo udeležbo napovedali tudi predstavniki gibanja rumeni jopiči s parolo “Skupaj ustavimo rdeči teror” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na danšanjih, že detih, protestih proti vladi Janeza Janše svojo udeležbo napovedali tudi predstavniki gibanja rumeni jopiči s parolo “Skupaj ustavimo rdeči teror”

(VIDEO) Na danšanjih, že detih, protestih proti vladi Janeza Janše svojo udeležbo napovedali tudi predstavniki gibanja rumeni jopiči s parolo “Skupaj ustavimo rdeči teror”

V sredo prejšnji teden so se na Prešernovem trgu v času protiproslave, ki je bila namenjena izkazovanju nestrinjanja z vlado Janeza Janše, slovenski javnosti predstavili tudi rumeni jopiči. Šlo je za skupino mlajših moških, ki so se zbrali okoli kipa dr. Franceta Prešerna, katerega so po svojih besedah “želeli zaščititi pred vandali iz vrst levičarskih anarhistov, ki so želeli kip skruniti”.

Poleg skandiranja v podporo Janševi vladi so največ pozornosti osrednjih medijev poželi zato, ker je nekdo med njimi iztegnil desnico po vzoru nacistov. Drugi ga je takoj udaril po roki. Sicer pa se je na Youtubu že pojavil posnetek, na katerem so razkrili identiteto nekaterih članov skupine rumeni jopiči.

»Vojsko na meje«, »Za Slovenijo«, »Pičke antifašistične« in »Ukinimo RTV« je le nekaj sloganov, ki so jih minulo sredo na Prešernovem trgu vzklikali protestniki, odeti v rumene jopiče. Zbrali so se, kot je dejal eden izmed njih, ker »Ljubljana ni levičarsko mesto« in seveda zato, ker se je tedaj več civilno-družbenih skupin udeležilo protesta proti uradni državni proslavi.

Slovensko gibanje rumeni jopiči, ki se po formi zgleduje po francoskih protestnikih, vsebinsko pa ga nekateri povezujejo s skrajno desnico, za danes zvečer v Ljubljani napoveduje protiprotest s parolo “Skupaj ustavimo rdeči teror”.

V podporo rumenim jopičem se je danes poslanska skupina SNS v državnem zboru oblekla v rumene jopiče.

COMMENTS

Wordpress (0)