Tomaž Gantar Jelku Kacinu na tviterju napisal, da je bedak: “Modrost dneva. Ne prerekajte se z bedakom, ker ljudje ne bodo videli razlike,” se je na polemiko, v kateri je Kacin med vrsticami pozval Gantarja k odstopu, odzval minister – Je Kacin samo medij v sporu med Janšo in Gantarjem? – TOPNEWS.si

Tomaž Gantar Jelku Kacinu na tviterju napisal, da je bedak: “Modrost dneva. Ne prerekajte se z bedakom, ker ljudje ne bodo videli razlike,” se je na polemiko, v kateri je Kacin med vrsticami pozval Gantarja k odstopu, odzval minister – Je Kacin samo medij v sporu med Janšo in Gantarjem?

Tomaž Gantar Jelku Kacinu na tviterju napisal, da je bedak: “Modrost dneva. Ne prerekajte se z bedakom, ker ljudje ne bodo videli razlike,” se je na polemiko, v kateri je Kacin med vrsticami pozval Gantarja k odstopu, odzval minister – Je Kacin samo medij v sporu med Janšo in Gantarjem?

Da med ministrom Tomažem Gantarjem in Jelkom Kacinom ni kemije, je jasno že nekaj časa. Vendarle sinočnji tvit Tomaža Gantarja, v katerem se je odzval na Kacinov nastop, ki je med torkovo novinarsko konferenco ministra Tomaža Gantarja posredno pozval k odstopu, je šel zelo daleč: Modrost dneva. Ne prerekaj se z bedakom, ker ljudje ne bodo videli razlike.

Seveda je presenetljivo, kako lahko Jelko Kacin polemizira z ministrom koalicijske vlade, saj so vendarle jasne pozicije. Kacin je glavni govornik vlade za covid-19, Tomaž Gantar pa minister za zdravje. To je približno tako kot, če bi Uroš Urbanija kot direktor vladnega urada za komuniciranje polemiziral s predsednikom vlade Janezom Janšo.

A veste, koliko časa bi bil na položaju? Nič minut in nič sekund. Zato bo moral v spor vsekakor poseči premier Janez Janša, saj oba po taki komunikaciji ne moreta ostati na položaju.

Glede na torkovo dogajanje bi si upali staviti, da se bo prej moral posloviti Jelko Kacin, saj Janša ne bo tvegal, da bi mu zaradi govornika vlade, pa četudi je to Jelko Kacin, razpadla koalicija oziroma vlada. Razen seveda, če Kacin obračunava z Gantarjem po navodilih predsednika vlade. Če pa za to nima mandata premiera, pa se natančno ve, kakšna je procedura in kdo bo potegnil kratko.

Kacin je ministru očital neučinkovitost pri nadzoru karantenskih odločb, Gantar pa Kacinu nerazumevanje postopka. Jelko Kacin je novinarjem in javnosti sporočil, da je za ohranitev ugodne epidemiološke slike v Sloveniji treba povečati tudi učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb, ki je nezadostna.

Kacin je dejal, da je “nedostojno in nesprejemljivo”, da je opravljenih samo 14 nadzorov s strani inšpekcijskih organov, potem ko imamo na tisoče karantenskih odločb. Po Kacinovih besedah bi moral, “kdorkoli je za to odgovoren, prevzeti odgovornost”.

“Vladni govorec očitno ne razume postopka,” je Kacinovo izjavo komentiral zdravstveni minister Tomaž Gantar. Kot je pojasnil, se karantenske odločbe namreč vročajo po upravnem postopku, kar pa bo zakonsko urejeno šele s predlaganim četrtim protikoronskim zakonom.

“To pomeni, da lahko odločbo nekdo dvigne praktično že ob koncu karantene ali pa je sploh ne dvigne, kar pomeni, da zdravstveni inšpektorat v tem primeru ne more reagirati in je popolnoma nemočen,” je Kacinu pojasnil minister Tomaž Gantar.

Kacin je Gantarju odgovoril kar med tiskovno konferenco vlade: “Jasno sem povedal, da je to moje osebno mnenje. Ali jaz razumem ali ne razumem, je drugo vprašanje. Vem pa, da imamo že od prvega dne, od 13. marca naprej, težave z vročanjem karantenskih odločb. Te izdaja ministrstvo za zdravje, zakaj prihaja do takega zamika pri izdaji in pri vročanju, je seveda vprašanje, na katerega jaz ne bom odgovarjal,” je dejal Kacin.

Ne glede na vse gre za neverjetni nivo komunikacije med ministrom in glavnim govorcem vlade. Seveda ne gre za prvi spor na relaciji Kacin-Gantar. Nazadnje, v drugi polovici junija se je postavilo vprašanje zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju glede epidemiološke slike na Hrvaškem, slednji pa je za eno od komercialnih televizij izjavil, da ga skrbi število okužb na Hrvaškem. “Hrvaška postaja nevarna država tudi glede ponovnega širjenja v Sloveniji, tako da je skrb na mestu… Čim se bo povečalo število okužb v Sloveniji in bo epidemiološko ugotovljeno, da so iz Hrvaške, ali če se bo dnevno število ustalilo tudi na Hrvaškem, potem bo to rdeča cona in bo seveda tudi uvedena karantena za vse, ki prihajajo s Hrvaške”.

“Nastop zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja o možnih slovenskih odzivih na razmere na Hrvaškem je bil premalo domišljen,” je dejal uradni govorec vlade Jelko Kacin. “Kacin se je v zadnjih mesecih veliko naučil o zdravstvu … Čestitam!” pa mu je na tviterju odvrnil Gantar.

COMMENTS

Wordpress (0)