Notranji minister Aleš Hojs nepreklicno odstopil, premier Janša odstop sprejel – Sta notranji minister Aleš Hojs in direktor policije Anton Travner odstopila zaradi hišne preiskave pri Počivalšku? – TOPNEWS.si

Notranji minister Aleš Hojs nepreklicno odstopil, premier Janša odstop sprejel – Sta notranji minister Aleš Hojs in direktor policije Anton Travner odstopila zaradi hišne preiskave pri Počivalšku?

Notranji minister Aleš Hojs nepreklicno odstopil, premier Janša odstop sprejel – Sta notranji minister Aleš Hojs in direktor policije Anton Travner odstopila zaradi hišne preiskave pri Počivalšku?

Minister Aleš Hojs je medtem sprejel odstop generalnega direktorja policije Travnerja. Odstop notranjega ministra in šefa policije sovpada z današnjimi hišnimi preiskavami, povezanimi z nabavo zaščitne opreme. Kot je že zjutraj poročal spletni portal Necenzurirano.si, danes potekajo preiskave zaradi nabave ventilatorjev tudi na gospodarskem ministrstvu.

Kriminalisti NPU izvajajo hišne preiskave zaradi spornih poslov z opremo. Hišne preiskave naj bi potekale na 11-ih naslovih, tudi na zavodu za blagovne rezerve in ministrstvu za gospodarstvo. Preiskava pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku v Podčetrtku naj bi bila že končana. Preiskovali naj bi posel s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev. Na Geneplanet je že prišel odvetnik Stojan Zdolšek.

Med osumljenimi naj bi bila po navedbah portala minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme.

Osumljenim naj bi očitali storitev kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, pri katerem naj bi nastala velika premoženjska škoda. Za to je zagrožena kazen od enega do osem let zapora.

Kriminalistično preiskavo, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo, so začeli že pred dvema mesecema, po oddaji Tarča na Televiziji Slovenija. Na njej so objavili zvočni posnetek, na katerem minister Počivalšek od uslužbencev zavoda zahteva, naj podjetju Geneplanet vnaprej nakažejo osem milijonov evrov.

Minister Hojs je na tviterju zapisal, da bi ga težko prepričali, da policija ni politična in da ni v službi globoke države.

Medtem pa nekateri analitiki že ocenjujejo, da je odstop Hojsa in Travnerja kolateralna škoda, ker nista preprečila preiskav proti Počivalšku. V nasprotnem bi se lahko zgodil razpad koalicije. V tem kontekstu je zanimivo, da je predsednik vlade in koalicije Janez Janša odstop notranjega ministra Hojsa takoj sprejel.

“Zavedam se odgovornosti, ki mi kot ministru v tej zvezi pritiče,” je minister Hojs izjavil na današnji vladni novinarski konferenci, ki je bila namenjena predvsem odnosu vlade do epidemioloških razmer v sosednji Hrvaški. Novinarji so ga pozvali h komentarju aktualne hišne preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada.

“Ocenjujem, da mi pooblastila ministra za notranje zadeve ne omogočajo neposrednega vpliva ali vmešavanja v delo NPU ali kogarkoli na policiji. Menim, da je to, kar se dogaja danes, politično motivirano delo. Gre za politične postopke. V tej zvezi sprejemam politično odgovornost. Pred dobro uro sem predsedniku vlade podal svoj odstop z mesta ministra za notranje zadeve.”

COMMENTS

Wordpress (0)