(VIDEO) Nova strategija umikanja ograj pomeni dvoje – Ali je vladajoča garnitura ugotovila, da je šla z ograjevanjem Trga Republike v sredo zvečer predaleč, ali pa se Janša vstajnikov ne boji več in jih je “degradiral” na nivo “vztrajnikov” Odbora 2014 – TOPNEWS.si

(VIDEO) Nova strategija umikanja ograj pomeni dvoje – Ali je vladajoča garnitura ugotovila, da je šla z ograjevanjem Trga Republike v sredo zvečer predaleč, ali pa se Janša vstajnikov ne boji več in jih je “degradiral” na nivo “vztrajnikov” Odbora 2014

(VIDEO) Nova strategija umikanja ograj pomeni dvoje – Ali je vladajoča garnitura ugotovila, da je šla z ograjevanjem Trga Republike v sredo zvečer predaleč, ali pa se Janša vstajnikov ne boji več in jih je “degradiral” na nivo “vztrajnikov” Odbora 2014

Sinočnji, deseti protesti so zanimivi iz več razlogov. Po sredini blokadi dobre polovice centra Ljubljane, ko se praktično niti domačini niso mogli prebiti do priljubljenih lokalov ali celo do doma v radiju pol kilometra od Kongresnega Trga, je policija včeraj umaknila vse ograje ne samo iz Trga Republike, ampak tudi izpred parlamenta.

Kaj se je zgodilo, ni popolnoma jasno. Spomnimo se samo znanih “bitk” na ograji, ko je Trg republike postajal vse manjši, dokler na koncu ni bil v celoti ograjen, kar je samo podžigalo protestnike, da so bolj radikalno, kot bi sicer, poskušali prebiti ograjo in podreti barikade. Čeprav je še v sredo, ko je bilo v Ljubljani angažiranih okoli 500 policistov, izgledalo, da bo zadeva eskalirala, je bilo sinoči pred začetkom demonstracij videti trge in ulice brez vsakršnih ograj.

Protestniki so to slavili kot veliko zmago in, kot je dejal Jaša Jenull, je to prva zmaga v bitki proti Janezu Janši in njegovi koaliciji ter vladi, kar naj bi se kot virus razširilo po Sloveniji.

To pa lahko pomeni samo dvoje ali troje. Prvič, da je oblast ugotovila, da je šla v sredo in sicer “predaleč” z ograjevanjem od protestnikov in ljudstva. Ne samo včeraj, ampak ves čas protestov, saj je z nagrajevanjem samo podžgala proteste. Druga teorija, ki so jo včeraj javno razlagali na protestih je, da se je Janša enostavno ustrašil protestnikov in da gre za etapno zmago, “do padca Janševe vlade”, kot so včeraj drug za drugim govorili protestniki odprtemu mikrofonu v Zvezda parku ob sidru.

Vendar obstaja še tretja teorija in sicer, da se Janša protestnikov ne boji več in jih je degradiral na nivo vztrajnikov Odbora 2015, ki so dan za dnem organizirano protestirali pred stavbo vrhovnega sodišča. Ta je seveda najslabša teorija za protestnike, ki so se v tem tednu kar dvakrat zbrali na Prešernovem trgu.

https://twitter.com/rtvslo/status/1276626107912069123

Ko sem med snemanjem preverjal, kakšna je pravzaprav strategija protestnikov, so večkrat v neformalnih pogovorih dejali, da bodo protestirali tako dolgo, dokler Janševa vlada ne odide s predčasnimi ali pa rednimi volitvami. Zadeva v veliki meri spominja na Madžarsko, kjer so ljudje v Budimpešti po Orbanovi zmagi na volitvah vsak teden protestirali proti Orbanu, kar je trajalo skoraj tri leta.

Vztrajali bomo toliko časa, dokler se policija ne utrudi, so mi dejali. Angažiranje velikega števila robocopov vsak teden je ne samo logistični zalogaj za policijo, ampak tudi finančni zalogaj za državo. Kdo se bo prej utrudil, Janša oziroma vladajoča koalicija ali protestniki, lahko samo ugibamo. Vendar javnomedijski oziroma javnomenjski učinek so protestniki že dosegli, saj so vedeli, da Janševa koalicija ne bo kar sama od sebe odstopila, ker se je v Ljubljani vsak teden zbralo pet, deset, petnajst ali dvajset tisoč ljudi.

Številke so varirale. Uradni podatki policije se od neuradnih s strani protestnikov vedno razlikujejo vsaj za polovico. Če jih je policija naštela pet tisoč, so jih protestniki našteli 10.000 ali še več. Pač skratka nikoli se številke niso pokrivale. Vendarle protesti sami po sebi ne bodo vrgli vlade oziroma vlada zaradi tega ne bo odstopila, ampak se bo moralo zgoditi nekaj več, kar bo dalo “svežo kri” protestom kot leta 2013 (poročilo KPK-ja), sedaj stavijo vsi na poročilo Računskega sodišča, manj na policijsko oziroma sodno preiskavo.

Ali pa da bi se zaradi pritiska zlomila katera od koalicijskih strank SMC ali Desus, saj se bodo pritiski na ti dve stranki smo še stopnjevali. Vendar ima Janša tudi za tak primer alternativni scenarij, ki sicer meji na “misijo nemogoče”, vendar v politiki nikoli ne moreš reči, da so zadeve zabetonirane stoodstotno. Obeta se nam vroča politična jesen.

COMMENTS

Wordpress (0)