(VIDEO) Slovenija praznovala na dveh proslavah z varovalno ograjo in verjetno največjim angažmajem policistov po letu 1989 in napovedanem “mitingu resnice” – Tokrat policisti niso varovali slovenske politične garniture pred uvoženimi, ampak pred domačimi protestniki – TOPNEWS.si

(VIDEO) Slovenija praznovala na dveh proslavah z varovalno ograjo in verjetno največjim angažmajem policistov po letu 1989 in napovedanem “mitingu resnice” – Tokrat policisti niso varovali slovenske politične garniture pred uvoženimi, ampak pred domačimi protestniki

(VIDEO) Slovenija praznovala na dveh proslavah z varovalno ograjo in verjetno največjim angažmajem policistov po letu 1989 in napovedanem “mitingu resnice” – Tokrat policisti niso varovali slovenske politične garniture pred  uvoženimi, ampak pred domačimi protestniki

Sredo 24. junija 2020 si velja zapomniti kot datum, kjer je osrednja proslava ob dnevu državnosti prvič potekla zavarovana z ograjo in verjetno največjim angažiranjem policijskih sil v samostojni Sloveniji. Tisti, z zgodovinskim spominom, si lahko še prikličejo v spomin leto 1989, ko je policija izvedla tako imenovana akcijo Sever, da bi preprečila miting resnice v Ljubljani.

Da se zgodovina ponavlja, prvič kot tragedija, drugič kot farsa, se je pokazalo v središču Ljubljane. Policisti sinoči niso varovali središča Ljubljane pred hordami tujcev, ki naj bi prišli v Ljubljano razlagati svojo resnico in rušiti slovensko vodstvo, ampak so politično elito, ki se je zbrala na Kongresnem trgu, varovali pred domačimi protestniki proti vladi Janeza Janše.

Nasprotniki vlade so se zbrali nekaj pred 19. uro na Prešernovem trgu. Središče Ljubljane je bilo sicer že dopoldan obdano v varovalne ograje, policija pa je že pred protesti, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi, blokirala vse dostope v širši okolici Kongresnega trga, kjer je zvečer potekala osrednja državna proslava.

Čeprav je celotno dogajanje temeljilo na predpostavki, da se bodo protestniki iz alternativne proslave na Prešernovem trgu poskušali prebiti do Kongresnega trga in do politične elite, ki je praznovala, pa se je zgodilo ravno obratno.

Nekdo je očitno načrtno organiziral skupino, ki je na prizorišče alternativne proslave pri Prešernovem spomeniku prišla še pred 19. uro z velikim transparentom “Rumeni jopiči proti anarhiji”. Pri tem ni popolnoma jasno, ali je šlo za podmladek ene od strank, navijaško skupino ali obritoglavece (skinheade), ki so se pradstavljali kot antipod antife.

Situacijo je budno spremljala policija in v trenutku, ko bi lahko verbalno nasilje preraslo v fizično, se je večina policistov na Prešernovem trgu postavila med protestnike in je ves čas varovala skupino obritoglavcev v rumenih jopičih, z napisi proti anarhiji in “Anarhisti so levi fašisti”.

Policisti so bili zaradi tega deležni žvižgov nekaterih udeležencev alternativne proslave, ki pa so nato skupini, ki so jo označili za provokatorje, obrnili hrbet, program pa izvedli s stopnic pred frančiškansko cerkvijo. Prišlo je tudi do verbalnega obračunavanja, ki je ves čas bilo na meji fizičnega obračuna, če provokatorjev ne bi varovala dva kordona policistov, ki so pratično obkrožili Prešernov spomenik in tako preprečili incident.

Glavnina dogajanja se je zato preselila na stopnišče pred frančiškansko cerkvijo, kjer je poleg kratkega kulturnega programa nastopilo nekaj govornikov iz vrst delavcev v kulturi. Nato pa so se protestniki odpravili na pohod ob ograji, ki je ločevala Ljubljano in predvsem prostor osrednje prireditve ter parlamenta.

Vendar sedež predsednika države Boruta Pahorja ni bil zavarovan, zato so si protestniki dali duška s transparenti, prižiganjem sveč in polaganjem cvetja pred vhod predsedniške palače. Celotno dogajanje je potekalo pod vtisom jeze protestnikov na anti proslavi, ki so jih izzivali provokatorji.

Karavana protestnikov je nadaljevala pot do Ljubljanske drame, kjer je prišlo do manjšega soočanja s policisti in gardisti, ki so ravno vadili korak in se pripravljali na proslavo. Vendar so organizatorji antiproslave spretno odpeljali protestnike po Ljubljani mimo vseh ograj in policistov ter Kongresnega trga do Ljubljanice.

Namen protestnikov očitno ni bilo resneje motiti državne proslave, saj so se v nadaljevanju sprehodili po ljubljanskih ulicah, ki niso bile blokirane in se prebili preko Trga francoske revolucije ter naprej do Ljubljanice, kjer so se še pred častnimi salvanmi z Ljubljanskega gradu mirno razšli.

COMMENTS

Wordpress (0)