Vladimir Putin pričakuje hvaležnost Sovjetski zvezi za prispevek k zmagi nad nacizmom – Hrvaški predsednik Zveze antifašističnih borcev Franjo Habulin je že napovedal, da bodo odkrili spominsko ploščo, ki jo bodo posvetili skupnemu boju Rdeče armade in NOV Jugoslavije – TOPNEWS.si

Vladimir Putin pričakuje hvaležnost Sovjetski zvezi za prispevek k zmagi nad nacizmom – Hrvaški predsednik Zveze antifašističnih borcev Franjo Habulin je že napovedal, da bodo odkrili spominsko ploščo, ki jo bodo posvetili skupnemu boju Rdeče armade in NOV Jugoslavije

Vladimir Putin pričakuje hvaležnost Sovjetski zvezi za prispevek k zmagi nad nacizmom – Hrvaški predsednik Zveze antifašističnih borcev Franjo Habulin je že napovedal, da bodo odkrili spominsko ploščo, ki jo bodo posvetili skupnemu boju Rdeče armade in NOV Jugoslavije

Ruski predsednik Vladimir Putin je na današnji vojaški paradi ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne poudaril, da mora svet biti hvaležen Sovjetski zvezi za njen prispevek k zmagi proti nacistični Nemčiji. – Parada bi morala potekati že 9. maja na dan zmage, a so jo zaradi pandemije covida-19 preložili na danes.

Sovjetski vojaki so evropske države osvobodili izpod zavojevalcev, končali tragedijo holokavsta, rešili nemško ljudstvo pred nacizmom in njegovo smrtonosno ideologijo, je poudaril ruski predsednik. Naša dolžnost je, da to ohranimo v mislih, je dodal.

Na paradi je sodelovalo okoli 14.000 vojakov iz 13 držav. Predstavili so starodobno in tudi najsodobnejšo rusko vojaško opremo. Hrvaški predsednik Zveze antifašističnih borcev Franjo Habulin je ob tej priložnosti že napovedal, da bodo odkrili spominsko ploščo, ki jo bodo posvetili skupnemu boju Rdeče armade in NOV Jugoslavije.

Ob tej priložnosti je poudaril, da je Rdeča Armada sodelovala z Narodno Osvobodilno Vojsko Jugoslavije pri osvobajanju Beograda, potem pa sta skupaj sodelovali, torej Rdeča armada – Ukrajinska fronta in NOV Jugoslavije skupaj, v preboju Sremske fronte.

“Tu moram poudariti, da je v preboju Sremske fronte, kjer so bili zelo težki boji, da se ta fronta prebije kot linija nemške obrambe, da je bilo tu pobitih prek 2.500 pripadnikov Rdeče armade, se pravi, borcev Rdeče armade.
Glede na to, da letos obeležujemo 75. obletnico zmage nad fašizmom, je Zveza antifašističnih borcev republike Hrvaške sprejela odločitev, da bo na njihovi stavbi odkrila spominsko ploščo, ki jo bodo posvetili spominu na skupno borbo dveh narodov, na skupno borbo dveh armad, torej na skupno borbo Rdeče armade in NOV Jugoslavije.

Že v začetku l. 1945 je NOV Jugoslavije prerasla v Jugoslovansko armado. Torej naš namen je, da ohranimo spomin in spominjanje na to skupno borbo s spominsko ploščo, s katero se bomo poklonili tudi borcem Rdeče armade in tej skupni borbi dveh narodov, dveh vojska, v Drugi svetovni vojni.

Verjetno bi spominsko ploščo že odkrili, ampak, kot je znano, je Zagreb pred tremi meseci … V Zagrebu se je pred tremi meseci zgodil potres in moram reči, da je ta naša zgradba doživela škodo, ki jo je potrebno sanitariti, se pravi, treba je izvesti adaptacijo zgradbe in jo ponovno usposobiti. V fazi izvrševanja adaptacije smo in v trenutku, ko končamo adaptacijo hiše, bomo določili datum slavnostnega odkritja te spominske plošče, o kateri sem govoril, za katero upam, verjamem, da bo ostala simbol trajnega spomina in spominjanja na skupno borbo Rdeče armade in Jugoslovanske armade v Drugi svetovni vojni.

Na koncu bi rad državljanom Ruske federacije in našim prijateljem v Rusiji čestital za Veliki praznik: 75. obletnico zmage nad fašizmom,” je dejal Franjo Habulin in nadaljeval:

“Letos, torej l. 2020, obeležujemo 75. obletnico Zmage nad fašizmom. To je pomembna obletnica. 9. maj je pomemben datum, ker je bila pred 75 leti podpisana brezpogojna kapitulacija poraženih sil v drugi vojni. Se pravi, nacistična Nemčija je podpisala brezpogojno kapitulacijo. 9. maja so poražene sile položile orožje in tako končale drugo svetovno vojno v Evropi. Končala se je svetovna, evropska kataklizma, ki je odnesla več kot 55.000.000 življenj, preko 55 milijonov ljudi je umrlo v tej vojni.

Vojno so zmagale antifašistične sile, ki so jih sestavljale mnoge dežele sveta, ki so predstavljale antifašistično koalicijo in s skupnimi silami je izborjena svoboda.

Moram poudariti, da tukaj na območju Hrvaške in nekdanje Jugoslavije, da je obstajala, da smo imeli, ne le gibanje odpora, ampak vsesplošno narodno vstajo, ki jo je sprožila Komunistična partija Jugoslavije, na čelu z Josipom Brozom Titom, ki se je prvi dve leti popolnoma samostojno borila proti okupatorju in njegovimi domačimi sodelavci, služabniki, izdajalci, ki so služili lastnemu okupatorju.

Potem pa so vendarle prišle vojaške misije iz Sovjetske Zveze, iz Anglije, ki so na območju Jugoslavije ugotavljale, kakšno je stanje in kdo se je pravzaprav boril proti naci-fašistični okupaciji, kdo so pravi borci za svobodo, na območju Jugoslavije.

Tako je prišla vojaška misija iz Sovjetske Zveze, prišla je vojaška misija iz Anglije. Nato je za njimi prišla materialna pomoč zaveznikov Narodne Osvobodilne Vojske Jugoslavije in tako so položaju in borbi naroda Jugoslavije in Hrvaške pomagali in jo olajšali, še dodaja Habulin.

COMMENTS

Wordpress (0)