(VIDEO) Opozicija po Zdravku Počivalšku tokrat nad predsednika vlade Janeza Janšo in Jelko Godec – Pod drobnogledom preiskava posla podjetja Hmezad TMT z državo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Opozicija po Zdravku Počivalšku tokrat nad predsednika vlade Janeza Janšo in Jelko Godec – Pod drobnogledom preiskava posla podjetja Hmezad TMT z državo

(VIDEO) Opozicija po Zdravku Počivalšku tokrat nad predsednika vlade Janeza Janšo in Jelko Godec –  Pod drobnogledom preiskava posla podjetja Hmezad TMT z državo

Pri poslu med državo in podjetjem Hmezad TMT d. o. o. obstaja visoka stopnja tveganja sistemske korupcije, saj se ni sledilo načelom gospodarnosti, preglednosti in učinkovite porabe javnih sredstev, so prepričani v opoziciji. Zato so v LMŠ skupaj s SD in Levico vložili zahtevo za sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ.

“Po več mesecih, najmanj treh mesecih raznega odkrivanja afer, povezanih z nabavami zaščitne opreme, se očitno tudi glede na današnje objave raziskovalnih novinarjev zgodbe vedno bolj zapletajo in razpletajo in zahtevajo znova razkrivanje ter ugotavljanje najmanj politične odgovornosti, kar dejansko v parlamentu tudi ugotavljamo,” je na današnji tiskovni konferenci dejal poslanec LMŠ Robert Pavšič.

Poslanec Levice Miha Kordiš, ki v provizijah vidi osrednji motiv poslov z zaščitno opremo je dejal, da bi se vlada morala posloviti. Sopodpisnik zahteve, poslanec Levice Miha Kordiš, je namreč problematiziral odločitev vlade za nabave preko posrednikov. Primer z omenjenim podjetjem po njegovih besedah dokazuje, da “vladi ni šlo za zaščito javnega zdravja ali državljank in državljanov, kaj šele za razumno upravljanje s slovenskim proračunom”.

V vsej zgodbi se pojavlja zgolj en glavni motiv, in to so provizije, je dejal Koriš.

Zato se vlada po njegovem mnenju mora posloviti. Sprašuje se, kaj vse bo ob morebitnem drugem valu epidemije država še izgubila, če jo bo vodila vlada, ki “epidemijo zgolj zlorablja za udar na državo in izplačevanje provizij”.

Po oceni Roberta Pavšiča, poslanca LMŠ, so do sedaj ugotovili in dokazali najmanj dvoje, da je vlada zavajala s pravnimi podlagami glede direktnih neposrednih nabav iz tujine, ki bi jih lahko država sama izvedla, kot je to počela skoraj vsa Evropa. In nenehano je zavajala glede števila predihovalnikov in s tem utemeljvala svoje nepregledne posle in posledično tudi oškodovanje javnih financ. Pri vlaganju nove zahteve za sklic Komisije za nadzor javnih financ sta sopodpisnika Listi Marjana Šarca tudi Socialni demokrati in Levica. Osredotočili pa se bodo na nov posel in to je posel družbe Hmezad TMT.

“Pred tem bi želeli, da se razjasni oziroma da sploh nekdo stopi pred javnost in pove, kakšna je bila vloga predsednika vlade Janeza Janše in Jelke Godec pri vseh teh nabavah, ker tudi vidimo, se njuni imeni pojavljata, in tudi to, da je bil predsednik vlade najmanj obveščen na začetku o tem, kako se izvajajo sporni nakupi. Pozivamo tudi vlado, naj glede na dokazane in z njihove strani tudi priznane napake, popravi poročilo, ki nam ga je poslala 5. maja, najprej na odbor in potem še na plenarno zasedanje in ki ga je ta parlament v koaliciji potrdil. Seveda je bila opozicija že takrat proti, ker smo ugotovili, da se številke nikakor ne ujemajo. Torej odgovornost vlade je izkazana vsaj politična in prišel je čas, ko bi nekdo to odgovornost moral tudi materializirati.

Ker vemo, da ti postopki v zdajšnji koaliciji potekajo zelo počasi, spet vlagamo zahtevo za komisijo za nadzor javnih financ, na kateri bomo spet dokazali, da tudi pri tem poslu, ki ga bomo obravnali, ni šlo vse tako, kot bi moralo iti, in edina logična posledica bi morala biti, da odstopi cela valda.

Že sedmega aprila je pristal Boeing 777 s 40-imi tonami zaščitne opreme in to v času, ko je te opreme po navedbah vlade najbolj primanjkovalo. Po njihovih navedbah so bila skladišča prazna. Nekdo pa je preko zasebnih vzvodov nabavil to opremo in jo potem preprodajal. Torej sedmega aprila, preden je prišla prva uradna pošiljka z Jocem Pečečnikom.

Spet se pojavlja ime, kot je Geneplanet, in očitno je v tej mreži podjetij, ki je situacijo dodobra izkoristilo, seveda z vednostjo in blagoslovom vlade, tudi Hmezad TMT,” zaključi poslanec Robert Pavšič.

COMMENTS

Wordpress (0)