Na petkovih protestih tudi hči nekdanjega predsednika države Milana Kučana Ana Kučan – Milan Kučan Janši očita, da ne razume sporočila protestov: “Ko Janša mirnim demonstracijam pripisuje bratomorne motive, to kaže na popolno nerazumevanje sporočil protestov” – TOPNEWS.si

Na petkovih protestih tudi hči nekdanjega predsednika države Milana Kučana Ana Kučan – Milan Kučan Janši očita, da ne razume sporočila protestov: “Ko Janša mirnim demonstracijam pripisuje bratomorne motive, to kaže na popolno nerazumevanje sporočil protestov”

Na petkovih protestih tudi hči nekdanjega predsednika države Milana Kučana Ana Kučan – Milan Kučan Janši očita, da ne razume sporočila protestov: “Ko Janša mirnim demonstracijam pripisuje bratomorne motive, to kaže na popolno nerazumevanje sporočil protestov”

Na petkovih protestih smo opazili tudi hčerko nekdanjega predsdnika Milana Kučana, ki je kupaj s protestniki citirala ustvo. Ana Kučan se protestov ni udeležila prvič, ampak je bila že na prejšnjih protestih. Pred nekdanjim sedežem Ministrstva za notranje zadeve se je pridružila protestnikom, ki jih je policija prej na silo odstranila iz Trga Republike, zato so citiranje ustave nadaljevali na Štefanovi. 42. člen ustave govori o pravici do zbiranja in združevanja: “Zagotovljena je pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj”. Omenjeni člen so protestniki izpostavili zato, ker vlada in policija to ustavno pravico državljanom odrekata. “Sistematično se nam odrekajo osnovne pravice v demokratični družbi, represivni pritiski pa se iz tedna v teden stopnjujejo,” je dejala ena od protestnic

Nekdanji predsednik republike pa je v intervjuju za Sobotno prilogo Dela med drugim ocenil odzive premierja Janeza Janše, vlade in koalicije na proteste. Reakcija oblasti na odpore in miroljubne proteste potrjuje, tako Kučan, da ni nobene pripravljenosti za razmislek o tem, kaj ti protesti sporočajo oblasti.

“Namesto samospraševanja, kaj ji kaže slika v ogledalu, ki ji ga nastavljajo protestniki, smo priča zmerjanju, tudi povsem nerazumnemu obtoževanju, da protestniki oživljajo bratomorno dogajanje v Sloveniji, ki je že povzročilo strašne zločine, in najavam, da bo vlada proti protestnikom uporabila vsa sredstva, da to prepreči.

Če mirnim demonstracijam, ki so ena od sestavin normalno delujoče demokracije, pripisujemo bratomorne motive, kar počne predsednik vlade, to kaže na popolno nerazumevanje protestov, ki utegne biti celo hoteno. Ne razumejo jih ne vlada ne stranke, ki vladajočo koalicijo sestavljajo,” meni Kučan. Pri slednjih je po Kučanovem prepričanju eden temeljnih nesporazumov tudi razumevanje, kaj je vlada. To je vlada s polnimi pooblastili in ne projektna, tehnična vlada, oblikovana za natančno določene projekte, poudarja.

Bivši predsednik republike Milan Kučan meni, da je Slovenija še vedno dobro delujoča demokratična država z nekaterimi pomanjkljivostmi, a se je o tem težko poenotiti, če je prikrita politična platforma dela politike, da je treba Slovenijo spremeniti v drugo republiko. Elementi vzpostavljanja te druge republike so po njegovih besedah tu.

“Avtorji druge republike nas kuhajo kot žabo in se bomo postopoma zbudili v kropu, v drugačni državi in drugačnem sistemu,” je poudaril Kučan v pogovoru za Delovo Sobotno prilogo. Dodal je, da je bila Slovenija zaradi procesov demokratizacije za svet zanimiva še v času pred razpadom Jugoslavije. “Zdaj smo očitno zanimivi zavoljo zgledovanja po Orbanovi Madžarski. Takšne pozornosti pa si za Slovenijo ne želim,” je dejal.

Glede vladnih ukrepov, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, Kučan meni, da ni šlo le za soočenje z epidemijo, mnogi ukrepi so pod videzom tega boja segli na področja, ki z epidemijo nimajo nobene veze. “Nekatere ukrepe se sprejema z lahkotnostjo, čeprav bi morali biti sprejeti po normalni, zakoniti proceduri in tehtni razpravi,” je prepričan. Kot dodaja, da “ob vsakem spornem ukrepu tolažimo, da ne bo tako hudo. Tako se bomo polagoma znašli v sistemu, bistveno drugačnem od tistega, v katerem smo živeli pred epidemijo”.

Dotaknil se je tudi razdrobljenosti na levici, ki je po njegovih besedah levim političnim gibanjem nekako vrojeno, ne le pri nas. Problem slovenske levice je, tako Kučan, tudi osebnostni prestiž. Po drugi strani je pomanjkanje koncepta posledica samovšečnosti in prestiža. To je začaran krog, meni.

“Če kdaj, bi skupni nastop zahtevale sedanje razmere. Zametki skupnega nastopa že obstajajo. Žal se kažejo le ob interpelacijah, segati pa bi morali daleč prek tega,” je dejal Kučan, ki na levici vidi tudi veliko generacijsko luknjo.

Forum 21 po Kučanovih besedah še obstaja, je pa koronavirus onemogočil, da bi deloval in se sestajal. V dobrem poldrugem desetletju je opravil kar veliko delo, zdaj pa je prišel do točke, ko mora razmisliti, kako nadaljevati. Ta razmislek ni enostaven, pravi.

Kučan razmišlja tudi o tem, kako so nove tehnologije spremenile javni prostor, ki so lahko sredstvo za dostop do klasičnih debat. Sedanji predsednik vlade to tehnologijo vladanja izvrstno obvlada. “Ni problem, da jo obvlada, problem je vsebina, za katero jo uporablja,” poudarja Kučan, ki ob tem meni, da pa sedanji predsednik republike tehnologije vladanja ne obvlada, obvlada le sodobne medije.

COMMENTS

Wordpress (0)