(VIDEO) Kako je policija Trg republike, bivši Trg revolucije, spremenila v “Trg nebeškega miru” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je policija Trg republike, bivši Trg revolucije, spremenila v “Trg nebeškega miru”

(VIDEO) Kako  je policija Trg republike, bivši Trg revolucije, spremenila v “Trg nebeškega miru”

Glavni hepening se je pravzaprav zgodil že pred samim protestom, kjer so Trg republike policisti danes v celoti ogradili. Že pred 17. uro pa se je na trgu zbrala skupina približno 30 protestnikov, v glavnem iz krogov kulturnikov, med njimi Prešernovimi nagrajenci, ki jih je opolicija najprej pozvala naj trg zapustijo. Ker večina ni ubogala ukaza policije, so jih iz trga fizično odnesli oziroma pospremili za ograjo levo proti parlamentu.

Zadeva se je dogajala tako bliskovito, da je večina medijskih hiš zamudila celotno dogajanje, ki so ga snemali protestniki in številni fotografi. Čeprav so protestniki mirno protestirali, saj so na glas prebirali slovensko ustavo, so jih policisti fizično odnesli za ograjo. Za branje so si protestniki izbrali 42. člen ustave, ki pravi, da je zagotovljena pravica do mirnega zbiranja in javnih zborovanj ter da ima vsakdo pravico, da se svobodno združuje z drugimi.

Na trgu je bilo videti nekaj kritičnih trenutkov, saj so protestniki proti policiji vzklikali “covid fašisti”, razjezilo pa jih je tudi, ko so se policisti približali protestnici, ki je ležala na tleh, saj se ni počutila najbolje oziroma je za trenutek omedlela.

Množično so zahtevali, da jo pustijo pri miru oziroma da se ji ne približujejo. Nedolgo pred tem so to protestnico policisti sicer odnesli s Trga republike, pri tem je izgubila čevelj in nekaj časa ležala na tleh, zato so protestniki od policije zahtevali naj pokliče rešilni avto. Na rešilni avto je bilo potrebno čakati skoraj dvajset minut in protestnico so odpeljali.

Nato so Trg Republike zapustili in pred zgradbo MNZ na Štefanovi nadaljevali s prebiranjem ustave ter se zbrali na Prešernovem trgu, od koder so kasneje odšli na pohod po mestu ter pri tem vzklikali ulice so naše. Ustavili so se na Gregorčičevi ulici pred vladno in predsedniško palačo ter tam vzklikali “lopovi, lopovi”. Na Trgu republike so se zbrali okrog ograje, kjer so žvižgali in policistom glasno sporočali: “Čuvate lopove”, potem pa so pot nadaljevali po Tivolski cesti proti severu prestolnice, jo za nekaj časa zaprli, in se odpravili nazaj v središče mesta. Glavni del protestnikov se je potem zbral na Slovenski cesti, kamor je prišla tudi večja skupina policistov, ki so jim spet skandirali: “Čuvate lopove!”

Protestniki so se potem ustavili pred stavbo nekdanjega Ministrstva za notranje zadeve in dvignili transparente z negativno oceno (1). Preden se je množica razšla, so na Slovenski cesti še zapeli slovensko himno Zdravljico.

Namesto Trga republike so protestniki izbrali nedograjeno stavbo nekdanjega MNZ. Nekaj policistov se je s trga premaknilo na Štefanovo. Trg republike se je tako danes simbolično spremenil v Trg nebeškega miru, ki ga je čuvalo večje število policistov kot običajno. Kakšna bo strategija protestov za naprej ni popolnoma znano, saj nimajo uradnih organizatorjev, očitno pa gredo na strategijo izčrpavanja med protestniki in policijo. Protesti naj bi se nadaljevali tudi do rednih volitev, če bo potrebno oziroma dokler se ne bo policija obrnila proti sedanji vladajoči garnituri.

Nov protest je napovedan za sredo na Prešernovem trgu, kjer naj bi se zgodila anti-proslava z naslovom “Nacionalizem ni moja fešta!”. Sicer pa so delili tudi pozive k bojkotu državne proslave.

COMMENTS

Wordpress (0)