Boltonovi spomini dvigajo prah: Kaj je Trump prosil Ši Džinpinga in kaj je menil o ofenzivi na Venezuelo? – TOPNEWS.si

Boltonovi spomini dvigajo prah: Kaj je Trump prosil Ši Džinpinga in kaj je menil o ofenzivi na Venezuelo?

Boltonovi spomini dvigajo prah: Kaj je Trump prosil Ši Džinpinga in kaj je menil o ofenzivi na Venezuelo?

Nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Donalda Trumpa John Bolton v svoji novi knjigi razkriva, da je njegov nekdanji šef prosil za pomoč kitajskega predsednika Xi Jinpinga, da bi zmagal na predsedniških volitvah, ki bodo letos.

Med lanskim srečanjem s Ši Džinpingom na vrhu G20 v Osaki je Trump temo pogovora nenadoma obrnil na predsedniške volitve leta 2020, oba voditelja pa sta se nato strinjala, da bodo ZDA povečale nakup soje in pšenice na Kitajskem.

Trumpa so že pred tem obtoževali, da je Ukrajino prosil za pomoč na ameriških predsedniških volitvah. Odkrito je zaprosil Kitajsko, naj uvede preiskavo proti svojemu demokratičnemu nasprotniku pred volitvami, prav tako pa ni hotel sprejeti trditev ameriških obveščevalnih agencij, da naj bi se Rusija mešala v predsedniške volitve leta 2016, na katerih je zmagal.

Trump se je odzval na obtožbe, ki jih je v svoji knjigi zapisal Bolton, češ da je lažnivec in da ga vsi v Beli hiši sovražijo. V intervjuju za Fox News je dejal, da Bolton v svoji knjigi razkriva zelo zaupne podatke, za katere nima dovoljenja.

Hkrati je Trump v istem intervjuju pohvalil ameriškega trgovinskega predstavnika na Kitajskem Roberta Leitheiserja, ki je zanikal Boltonove obtožbe, da je ameriški predsednik domnevno prosil za pomoč Peking, da bi zmagal na naslednjih predsedniških volitvah.

Trump ni bil prepričan, ali je Finska del Rusije

Ameriški predsednik Donald Trump je enkrat postavil vprašanje, ali je Finska del Ruske federacije, je poročal New York Times, ki se sklicuje na še neobjavljeno knjigo nekdanjega Trumpovega svetovalca Johna Boltona, ki bo objavljena prihodnji teden.

Namreč, v Boltonovih spominih z naslovomi “Soba, v katerih se je vse zgodilo: Spomini na Belo hišo” piše, da je Trump postavil vprašanje, ali je Finska del Rusije, kot tudi, ali ima Velika Britanija nuklearno oružje.

Bolton je v svojih spominih govoril tudi o drugih temah in zapisal, da je Trump zamisel o ofenzivi na Venezuelo ocenil kot “gotovo dejstvo”.

Kmalu zatem, ko so ameriški mediji objavili to informacijo, se je oglasila Bela hiša, Trump pa je Boltona osebno obtožil, da je objavil “tajni podatek”, s čimer je kršil ameriško zakonodajo.

“Kršil je naš zakon. To je tajna informacija, ni imel dovoljenja za objavo. Knjiga, ki bo izšla, je izjemno sporna,” je dejal Trump za Fox News.

COMMENTS

Wordpress (0)