(VIDEO) Zdravko Počivalšek vlagatelje interpelacije primerjal s “hrčki, ki gonijo svoje kolo v nedogled” – Je s tem nagovoril tudi protestnike na kolesih? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zdravko Počivalšek vlagatelje interpelacije primerjal s “hrčki, ki gonijo svoje kolo v nedogled” – Je s tem nagovoril tudi protestnike na kolesih?

(VIDEO) Zdravko Počivalšek vlagatelje interpelacije primerjal s “hrčki, ki gonijo svoje kolo v nedogled” – Je s tem nagovoril tudi protestnike na kolesih?

Afera z maskami je sinoči ali bolj natančno danes zjutraj dobila prvi epilog – političnega. Po več kot 15-urni razpravi o interpelaciji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ostaja na položaju. Interpelacijo, ki so jo predlagali v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB, je podprlo 37 poslank in poslancev, proti jih je glasovalo 51.

Zdravko Počivalšek je v zaključnem nastopu predlagatelje interpelacije primerjal s “hrčki”. “Trudil sem se, odgovarjal na očitke, ki so se ponavljali, vi pa spet kot hrčki, ki gonijo svoje kolo v nedogled.

Prvopodpisani pod interpelacijo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška Robert Pavšič iz LMŠ je ocenil, da so kljub neuspehu pri glasovanju dokazali, kar so želeli. Kot je dejal Pavšič, so opozicijski poslanci z interpelacijo uspeli dokazati zavajanja o tem, koliko ventilatorjev so imele slovenske bolnišnice ob začetku epidemije.

“Uspešno smo dokazali ponavljanje tega zavajanja vsaj do 25. maja, čeprav je bilo jasno, da so pravo številko poznali že prej,” je dejal v izjavi za medije po koncu seje in dodal, da jim je uspelo dokazati tudi zavajanje pri sklicevanju na pravno podlago ob odločitvi, da ne gredo v meddržavne, neposredne posle oz. odločitvi za slovenske posrednike.

Počivalšek je bil kljub temu po 15 urah vesel, saj se je glasovanje izteklo tako, kot je bilo pričakovano in sicer, da bo koalicija enotno podprla interpoliranega ministra. Kot je v kratki izjavi novinarjem povedal, je bila seja dolga in naporna, “a tako je vedno, ko je televizijski prenos”.

Po uspešno prestani interpelaciji je menil, “da so poslance očitno prepričali njegovi argumenti”. “Obračam se naprej k izzivom, ki jih na gospodarskem področju ne manjka,” in dodal, da bo potrebnih veliko skupnih moči, da bodo izzivom kos.

Seveda je bilo sinočnje glasovanje prva politična etapa v aferi z nabavo mask in respiratorjev, saj bo naslednja stopnja poročilo računskega sodišča, kjer zagovorniki Počivalška očitno pričakujejo manj ugoden scenarij kot sinoči. Tako je Marijan Pojbič v svoji razpravi preventivno že napadel Tomaža Vesela.

Marijan Pojbič: “…Kako je mogoče, da bi lahko računsko sodišče korektno preiskovalo afero maske, če naj bi predsednik tega sodišča še pred izbruhom afere prikrito svetoval Galetu? Pomenljiv pa je tudi politični kontekst. Tomaž Vesel je namreč eden od kandidatov za vstop v politiko, celo eden od tistih, ki se jih omenja med potencialnimi novimi obrazi ali novimi izbranci tranzicijske levice, Vesel pa naj bi želel afero maske izkoristiti za močno lansiranje svoje politične kariere…”

Nekdanji minister v Šarčevi vladi Rudi Medved je v razpravi dejal, da je indikativno, da “so se danes kolegi in kolegice iz koalicije že dodobra lotili predsednika Računskega sodišča. Bolje vnaprej diskreditirati, zdaj je (Vesel) razglašen že za skrajnega levičarja, kmalu bo verjetno postal tudi biciklist po teh razlagah, ampak seveda bolje diskreditirati vnaprej za vsak slučaj. Kaj pa, seveda, če bo Računsko sodišče ugotovilo takšne in drugačne nepravilnosti? Predsednik je že diskreditiran s tem, seveda, tudi to poročilo bo v javnosti pač prikazano, da ne velja nič, ker je predsednik tako ali tako pod vplivom, ne vem koga. To pa so te metode, mislim, nevarne metode, ker potem pa, seveda, lahko na koncu dejansko pride do tega, da pač ni bilo nič narobe. Ker tudi če je nekdo dokazal, da je, je pa ta itak levičar, komunist in pač ni, mi rečemo pri nas, na našem pasu…”.

V državnem zboru, kjer sevedija sedijo poslanci izvoljenih strank, včeraj ni šlo za igro števil in argumente niti na eni niti na drugi strani, ampak se je vse odvijalo na osnovi političnih preferenc posameznih poslancev oziroma je argumentacija potekala po tem, kdo podpira koalicijo oziroma Janeza Janšo in kdo je proti Janševi koaliciji. Verbalne bravure, ki običajno spremljajo razprave o interpelaciji, so bile redke.

Jožef Horvat:” Ampak tega je dovolj, res, res, lepo prosim, zaključimo danes to zgodbo, pa gremo naprej. Jaz komaj čakam, da bo računsko sodišče dalo temeljito poročilo, vem, da je preiskava, da so preiskave, saj ni samo ena, temeljite, ja, računsko sodišče mora pregledati gospodarnost porabe davkoplačevalskega denarja, zato smo ga postavili, tudi drugi seveda, druge institucije. Ne more pa politika, ne more se državni zbor dvigniti celo nad sodišče, zato sem temu rekel, trdo se sliši, gre za izvensodne politične poboje. Ampak kolega Zdravko oziroma minister Zdravko, se že dolgo poznava, tudi kot opozicijski poslanec sem ga podprl na »hearingu«, ne samo enkrat, zato ker je očitno dober minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, kar je včasih razumel tudi gospod Marjan Šarec!”.

Violeta Tomič: “Vidim tudi stranke, ki so po mojem mnenju ugrabljene, kajti tri stranke, ki podpirajo vlado Janeza Janše, ne bi tega nikoli počele, če bi imele vodstvo kot v začetku. Ljudmila Novak je rekla, da ne bo šla nikoli v vlado skrajneža, kot je Janez Janša – zamenjal jo je Tonin. Miro Cerar je bil izvoljen pod krinko etike in morale, pa se je pokazalo, da je vse drugo in vse prej kot to – stranko je prevzel Počivalšek, ki mu to nikakor ni problem. In ravno tako so zamenjali svoje barve in vodstvo tretji podporniki koalicije, veste, ki jih vse skupaj danes procentualno ne pokriješ s 5 %. Mogoče boste naslednje volitve šli kar na listi Janeza Janše. Mogoče boste v tem primeru izvoljeni, vendar verjemite, ljudje bodo terjali odgovore. Ljudje hočejo vedeti, kam je šel davkoplačevalski denar.

COMMENTS

Wordpress (0)