Vojska zanika, da vojaki na meji ne smejo uporabiti orožja – Incident na Italijanski meji bi se lahko sprevrgel v “sistemsko poniževanje slovenske vojske” – TOPNEWS.si

Vojska zanika, da vojaki na meji ne smejo uporabiti orožja – Incident na Italijanski meji bi se lahko sprevrgel v “sistemsko poniževanje slovenske vojske”

Vojska zanika, da vojaki na meji ne smejo uporabiti orožja – Incident na Italijanski meji bi se lahko sprevrgel v “sistemsko poniževanje slovenske vojske”

Incident, ko naj bi moškega ob meji z Italijo ustavila vojaka, od katerih naj bi eden vanj meril z avtomatsko puško, je po včerajšnjem razkritju, da je dogodek vzela pod drobnogled policija in ga predla vojaški varnostno obveščevalni službi, danes dobil nove dimenzije.

Novinarji so na tiskovni konferenci načelnika generalštaba Roberta Glavaša večinoma ostali brez konkretnih podrobnosti dogodka na Italijanski meji, ki je skoraj zasenčil današnjo razpravo o interpelaciji v parlamentu.

Poleg novinarjev poročilo o dogodku pričakuje na osnovi pravilnika o izvrševanju obveznosti na obrambnem področju tudi predsednik države Borut Pahor.

Kot je zapisal, sta s Toninom soglašala, da je “narava dogodka takšna, da terja zelo temeljito preiskavo in jasne ugotovitve”.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš, ki je danes stopil pred novinarje, je v kratki izjavi za javnost potrdil, da je preiskavo zadeve uradno prevzela Obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo,

SV pa bo v tej preiskavi polno sodelovala. “V interesu vseh nas, predvsem pa v interesu Slovenske vojske je, da se domnevni dogodek razišče. Ne dopuščamo prekoračitev pooblastil. Vsakršno odstopanje je treba sankcionirati,” je dejal.

Izrazil pa je zaupanje v slovenske vojake, da delujejo strokovno in zakonito in po navodilih policije. Glavaš je zatrdil, da doslej večjih zlorab niso zabeležili in da gre zdaj za prvi tovrstni incident, če je do njega prišlo.

Čeprav je obrambni minister Matej Tonin dejal, da gre za lažno novico, se je incident na meji z Italijo res zgodil, kar so potrdili v SV, vendar pa zaradi interesa preiskave o podrobnostih dogodka, ki naj bi se zgodil 7. maja, ne komentirajo, saj poteka preiskava, zato je Galavš podal samo izjavo, ni pa odgovoril na novinarska vprašanja.

Pod novinarskim ognjem se je zato znašel tiskovni predstavnik Marjan Sirk, ki je potrdil, da so v vojski že takoj po prvih informacijah o domnevnem dogodku zadeve preverili. “Proučili smo vsako uro premika naših pripadnikov, a informacije niso bile dovolj precizne,” je pojasnil.

Vendar je očitno prišlo do komunikacijskega šuma, saj je bil dogodek v Primorskem dnevniku objavljen 23. maja, v njem pa je bilo govora, da naj bi se incident zgodil v preteklem tednu.

Preverili so gibanje njihovih pripadnikov za 23. maj in teden pred tem. Ko se je kasneje pojavil še datum 8. maj, so preverili tudi dogajanje na ta datum in indicev, da bi se kaj takega zgodilo, ni bilo, je pojasnil Sirk.

Na vprašanje, zakaj so se slovenski vojaki tistega dne nahajali ob meji z Italijo, glede na to, da se ves čas pojasnjuje, da vojska pomaga policiji pri varovanju meje s Hrvaško, je Sirk še pojasnil, da vojska policiji pomaga pri varovanju državne meje. Zakaj je bilo konkretno tisti dan treba varovati mejo z Italijo, ki je bila sicer zaradi epidemije novega koronavirusa zaprta, pa je po besedah Sirka treba vprašati policijo. Ta namreč odreja delo vojakom, določa tudi območje za nadzor, vojaki pa na tej nalogi izpolnjujejo njihova navodila.

Kaj konkretno se je dogajalo 7. maja, Sirk ni hotel pojasnjevati, ker da že poteka predkazenska preiskava. Opozoril je pred prehitrim sklepanjem in tudi ni želel špekulirati, ali je res prišlo do tega incidenta ali ne. So pa v SV pojasnili, da so vojaki, ki sodelujejo pri tej nalogi, posebej usposobljeni in izurjeni. Imajo tudi zelo podrobna navodila, kako opravljati to nalogo, kaj se sme in kaj ne.

Sirk je zanikal, da vojak pri opravljanju naloge varovanja meje v posebnih okoliščinah ne sme uporabljati orožja. “Vedno se lahko brani, sicer pa je to odvisno od presoje situacije”, je pojasnil. Vojakova naloga je predvsem, da varuje sebe in policista med izvajanjem policijskih opravil.

Novinarska konferenca se je prav zaradi skopih informacij sprevrgla v pravo kanonado, ki bi jo lahko pripadniki SV razumeli tudi kot sistemsko poniževanje vseh pripadnikov.

COMMENTS

Wordpress (0)