(VIDEO) Zakaj se je Janez Janša v razpravi o interpelaciji Počivalšku lahko naslonil nazaj? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj se je Janez Janša v razpravi o interpelaciji Počivalšku lahko naslonil nazaj?

(VIDEO) Zakaj se je Janez Janša v razpravi o interpelaciji Počivalšku lahko naslonil nazaj?

V parlamentu že od devete ure zjutraj poteka razprava o interpelaciji gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v povezavi z nakupi zaščitne opreme. Če bodo poslanci izkoristili kar šenajst ur za razpravo, kolikor je namenjeno interpelaciji, bo glasovanje najverjetneje potekalo med polnočjo in eno uro zjutraj.

Po pričakovanjih ga bo podprla celotna koalicija, kar bi Počivalška obdržalo na ministrskem položaju. Tako bodo poslanci SMC, NSi, Desus in SDS glasovali proti interpelaciji.

Za razrešitev je namreč potrebna večina vseh poslanskih glasov, to je 46, vlagateljice pa jih imajo skupno 39. Počivalšku se je zjutraj pridružila celotna ministrska ekipa, ki pa je po dobri uri odšla na sejo vlade. Predsednik vlade Janeza Janša se v dvorani ni oglasil je pa zadevo komentiral na tviterju, kjer je zapisal, da je bila uvodna obrazložitev intereplacije s strani poslanca LMŠ Roberta Pavšiča “osnovnošolsko branje interpelacije zoper Zdravka Počivalška, napisana z veliko muko kot prosti spis, razgalja vso intelektualno in moralno bedo leve politike, ki je zaradi neukrepanja kriva za večino smrti zaradi koronavirusa«.

Pavšič je namreč Počivalšeku očital, da je s pomočjo obrambnega ministra Mateja Tonina in zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja omogočil vladi, da je “z blagoslovom premierja Janeza Janše” vzpostavila skrajno nepregleden sistem nabav.

“Malo se je pisalo, še več klicalo. Povišani toni, navodila, drama, naglica, sklicevanje na neprave podatke, lažne številke, pač po načelu vsi za vse zaslužni, nihče za nič odgovoren ali bog ne daj kriv. Kaj drugega kot nepreglednost je ta vaš razvejani sistem, vaš trikotnik, obrambno ministrstvo, gospodarsko ministrstvo in zavod.”

Seveda je glavna ost razprave in očitkov potekala na relaciji med SMC in LMŠ, čeprav so se seveda v skladu s koalicijsko ali opozicijo preferenco oglasili tudi ostali poslanci. In prav zato se je Janša lahko naslonil nazaj, saj je bil ne glede na vsebino razprave v državnem zboru to vendarle zapozneli obračun med SMC-jem in Zdravkom Počivalškom ter LMŠ-jem oziroma Marjanom Šarcem, ki ima seveda korenine v dejstvu, da se je Zdravko počivalšek rajši odločil za Janšo, kot pa da bi šel na izredne volitve z LMŠ-jem in Marjanom Šarcem.

Počivalšek je v svojem nastopu poslanke in poslance pozval: “Dajmo danes vse karte na mizo in končajmo to mučno in nezdravo zgodbo. Med drugim se je vprašal, ali je interpelacija namenjena iskanju pozornosti, ustvarjanju vtisa “hčere orožarske afere”, morda tudi “odpiranju vrat za nove volitve”. Počivalšek je tistim, ki bodo iskali njegove prstne odtise pri poslih z državo “ali iskali koruptivne in za državo škodljive dogovore dejal, da, izgubljajo čas”.

Če ostanemo pri tezi, da je šlo za obračun med Šarcem in Počivalškom, kjer bi nasprotniki Počivalška najraje videli v zaporu, je zanimivo, da je LMŠ ob hudih očitkih na račun Počivalška vseskozi poudarjal, da je mogoče Počivalšek res bil zgolj izvrševalec, a zato nič manj odgovoren.

Pavšič je povedal, da to krivdo vsaj objektivno nosi celotna vlada. “Nimate več našega zaupanja, zato vas pozivamo, da storite vsaj eno častno dejanje in odstopite sami«. Seveda Počivalšek ne bo odstopil, čeprav je v okoliščinah mafijskega delovanja vzel na sebe sve, kar bi sicer moralo leteti na vladajočo stranko SDS oziroma na premierja Janeza Janšo.

Vprašanjeje, ali je pri nabavah Počivalšek imel avtonomno vlogo ali jo je imel predsednik vlade Janez janša ali nekdo tretji. Matrice delovanja, ki je bila vseskozi na mizi ob današnji razpravi, obvladuje samo SDS, zato ni presenčenje, da je bila razprava tudi politični obračun med nekdanjimi koalicijskimi partnerji, kar je vsekakor šlo na roke Janezu Janši.

Seveda obračun na politični sredini oziroma desno in levo od sredine samo krepi njegovo pozicijo in zmanjšuje možnosti leve sredine, da bi se v kratkem času lahko ponovno sestavila.

Še to. Kdor je večeraj pogrel afero z ravnanjem vojakov na italijanski meji in izpostavil obrambnega ministra Mateja Tonina, je pravzaprav vzel večino pozornosti, ki bi bila sicer namenjena interpelaciji Počivalšku, saj je novinarje pri vprašanjih poslancem v glavnem zanimalo, kaj je z omenjeno afero ne pa kako je potekala nabava zaščitne opreme.

COMMENTS

Wordpress (0)