(VIDEO) Ne opozicija in interpelacije, ampak demografski sklad je “mešanica eksploziva”, ki bi lahko raznesla Janševo koalicijo – Danes razprava o interpelacija proti ministru Počivalšku, potem Hojsu, v nadaljevanju pa menda proti zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju in obrambnemu ministru Mateju Toninu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ne opozicija in interpelacije, ampak demografski sklad je “mešanica eksploziva”, ki bi lahko raznesla Janševo koalicijo – Danes razprava o interpelacija proti ministru Počivalšku, potem Hojsu, v nadaljevanju pa menda proti zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju in obrambnemu ministru Mateju Toninu

(VIDEO) Ne opozicija in interpelacije, ampak demografski sklad je “mešanica eksploziva”, ki bi lahko raznesla Janševo koalicijo –  Danes razprava o interpelacija proti ministru Počivalšku, potem Hojsu, v nadaljevanju pa menda proti zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju in obrambnemu ministru Mateju Toninu

Koalicija, ki je danes pred prvo veliko preizkušnjo – interpelacijo proti ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, je včeraj več kot pet ur zasedala na Brdu pri Kranju. Čeprav je bil prvotni scenarij nasprotnikov Janševe vlade, da naj bi se SMC, predvsem pa njena poslanska skupina, zlomila na pol ob interpelaciji proti Počivalšku, s tem pa tudi razpadla Janševa koalicija, se to očitno ne bo zgodilo. To je bilo jasno kmalu po tem, ko sta SMC predčasno zapustila Jani Möderndorfer in Gregor Židan. Da bi še kdo od poslancev SMC-ja danes glasoval proti Počivalšku, je malo verjetno in zato njegova pozicija vsaj po ocenah večine analitikov ni ogrožena.

Koalicija je sicer včeraj od dveh popoldne do sedmih zvečer zasedala za zaprtimi vrati na Brdu pri Kranju, vendar pa so izjave predstavnikov koalicijskih strank med in po sestanku pokazale, da za koalicijo po vsej verjetnosti ne bodo usodne že vložene in napovedane interpelacije, ampak, da bo pravzaprav največji test njene trdnosti ustanovitev demografskega sklada.

Razlike, ki so se pokazale pred kamerami v izjavah predstavnikov koalicijskih strank Jožefa Horvata, NSi, Janje Sluga, SMC, Daniela Kivca, SDS in Aleksandre Pivec, predsednice Desus-a, so očitno velike in precej neobičajne.

Medtem ko je Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi, jasno povedal, da imajo na mizi osnutek zakona o demografskem skladu, ki ga je pripravil vladni kabinet oziroma predsednik vlade Janez Janša, pa je vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga pred kamerami zanikala, da obstajal kakršenkoli osnutek zakona o demografskem skladu.

Video zapis izjav posameznih akterjev iz Brda kaže namreč na različne poglede in razlike glede demografskega sklada.

Jožef Horvat, NSi: “Današnji vrh koalicije je imel dve prioriteti. Kar nekaj pozornosti smo namenili osnutku zakona o nacionalnem demografskem skladu, potem pa so vsi ministri predstavili prioritete v skladu s koalicijsko pogodbo. Zaenkrat časovnice še ni. In tudi za vse te prioritete, za vse te projekte, še zaenkrat tudi ni natančne finančne ocene, kar pomeni, da o rebalansu proračuna še ta trenutek ne govorimo”.

Na vprašanje, kaj je z zakonom o demografskem skladu, je Jožef Horvat dejal: “Predstavil ga je predsednik vlade, mi smo ga dobili pred nekaj dnevi, tako da so naši strokovnjaki v NSi, torej strokovni odbor, je že opravil prvi krog razprave. Ocenjujemo, da je to besedilo dobra osnova za nadaljnjo razpravo. Je izjemno zahteven projekt. In mi pričakujemo v NSi, da ga bomo tudi realizirali, in nenazadnje smo eno vajo že naredili takrat, ko smo leta 2012 naredili SDH. To bo sedaj seveda neka nova oblika holdinga, če smem tako reči, in po naši oceni so temelji dobri, je pa potrebno seveda koalicijsko določene zadeve uskladiti”

Janja Sluga, vodja poslanske skupine SMC, je dejala: “Predstavljene so bile prioritete po posameznih ministrstvih, ki so seveda skladne s koalicijsko pogodbo. Mi smo jih pa sedaj glede na novo finančno stanje te države izluščili. To je tisto tisto, kar lahko povem.”

Novinarka: Predsednik vlade je predstavil menda nek osnutek zakona o demografskem skladu…?

Janja Sluga: “Ne”

Novinarka: Gospod Horvat je malo prej dejal, da ja.

Janja Sluga: “Osnutek? Nobenega osnutka ni bilo”.

Novinarka: Kaj pa koncept?

Janja Sluga: “No tisto, kar smo se pogovarjali je, da se vsi strinjamo, da je demografsko vprašanje tisto vprašanje, ki ga je treba nasloviti, da je potrebno ustanoviti urad, ustanoviti sklad. In dlje od tu nismo prišli”.
Novinar: “Ampak gospod Horvat je dejal, da so pred par dnevi že dobili osnutek, ki ga je predsednik vlade pripravil.”

Janja Sluga: “Jaz tega osnutka nimam.”

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je na koncu sicer potrdil, da sta bili glavni temi “okrepitev zdravstva in ustanovitev demografskega sklada”, kar so sicer potrdili tudi drugi predstavniki koalicijskih strank. Po besedah Krivca so se uskladili, da bodo v demografski sklad prenesli vse državno premoženje.

Danijel Krivec SDS: “No, ne vem, kaj je gospod Horvat govoril, mi nekega osnutka nismo obravnavali. Predstavljena pa so bila bila izhodišča in eno od ključnih izhodišč je pač to, da gre vse državno premoženje v ta sklad. Vse ostale detajle se bo usklajevalo v nadaljevanju.

Na vprašanje, ali gre v demografski sklad tudi SDH, je Krivec dejal: “Vse, saj verjetno razumete, kaj to pomeni vse. O tem smo se pogovarjali že leta 2012, ko smo SDH pripravljali, pa DUTB in gre za podobno razmišljanje s tem, da se je koalicija zdaj okrog tega poenotila, to je pa ključni del, vse ostalo pa so detajli”.

Novinarka: Ali je predsednik vlade predstavil ta izhodišča?

Danijel Krivec: “Predsednik vlade in tudi ministri, vsak za svoje področje”.

Predsednica Desus-a Aleksandra Pivec je po prvem delu sestanka na Brdu, v katerem so sodelovali samo predsedniki koalicijskih strank, sicer potrdila, da so osnovni predlogi za ustanovitev demografskega sklada že bili na mizi med štirimi predsedniki strank. Te prioritete pa naj bi dali tudi v širšo obravnavo znotraj odborov v strankah, znotraj delovnih teles, in se potem tudi dogovorili za časovnico priprave zakona, je pojasnila Pivčeva.

Aleksandra Pivec: “Mi konkretnega predloga samega zakona še nismo obravnavali, smo pa na tista izhodišča, ki so bila dana, posamezne stranke dale seveda svoje poglede. Gre seveda za neke posamezne vidike ali pa posamične pripombe, predloge posameznih strank. Naše se predvsem nanašajo na tisti del, ki je povezan z uradom za demografska vprašanja, za katerega smo že pripravili vsebinska izhodišča in v tem delu predlagamo, da se del, se pravi premoženja oziroma letnih donosov iz premoženja, ki bo umeščeno v sam demografski sklad, namenja tudi za reševanje drugih demografskih vprašanj ne zgolj za stabilizacijo pokojninskega sistema. Jaz mislim, da ta demografska vprašanja v Sloveniji moramo začeti obravnavati v širšem spektru. Torej demografija ni zgolj starostno obdobje ali pa pokojnine. Potrebno se bo resno lotiti tega vprašanja, popraviti demografsko sliko, in to seveda zadeva politike od družinske politike do seveda izboljšanja natalitete, do večjega medgeneracijskega sožitja in pa skladnosti, pa seveda posledično tudi do tega, da se nenazadnje iz tega naslova lahko delno financira tudi aktivnosti, povezane z dolgotrajno oskrbo, ključni del je pa seveda namenjen stabilizaciji pokojninskega sistema.”

Sicer pa po ocenah Pivčeve trenutno ni čutiti velikih razhajanj med partnericami. Posamezna vprašanja bodo morali uskladiti in najti kompromis, a po njenih besedah tokrat res vse koalicijske stranke menijo, da je področje demografije ena najpomembnejših prioritet.

Čeprav je bilo vseskozi rečeno, da bo urad za demografijo, ki naj bi imel sedež v Mariboru, vodil minister brez listnice iz vrst Desus-a, pa se je včeraj pri ustanovitvi urada za demografijo pokazalo, da ni vse tako jasno. Danijel Krivec je na vprašanje, ali naj ga vodi direktor ali minister, odgovoril, da bo do odločitve prišlo v fazi sprejemanja zakona. Po njegovem mnenju je to vseeno oziroma je bistveno delovanje urada, in ne to, kdo ga vodi. Kot je v izjavi za javnost povedal Jožef Horvat, pa v NSi na podlagi koalicijske pogodbe pričakujejo, da bo urad vodil direktor in ne minister brez listnice. Gre torej za različno interpretacijo zapisa v koalicijski pogodbi, kjer je Pivčeva večkrat povedala, da bo vodja urada tudi minister brez listnice kot recimo pri uradu za Slovence po svetu.
Po ocenah Pivčeve bo zakon za demografski sklad v prihodnjih dneh, tednih, mogoče kakšnem mesecu, ugledal luč dneva, vzporedno s tem pa tudi urad oz. ministrstvo za demografska vprašanja. Vodje slednjega po njenih trditvah še ne iščejo.

Daniel Krivec sicer pričakuje, da bodo usklajevanja o predlogih glede demografskih vprašanj hitro potekala. “Pričakujem, da bodo te stvari najkasneje septembra v redni proceduri oziroma v sprejemanju.”

COMMENTS

Wordpress (0)