(VIDEO) Kaj sta prvi mož Fortenove Fabris Peruško in predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić povedala slovenskim dobaviteljem? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kaj sta prvi mož Fortenove Fabris Peruško in predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić povedala slovenskim dobaviteljem?

(VIDEO) Kaj sta prvi mož Fortenove Fabris Peruško in predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić povedala slovenskim dobaviteljem?

Glavni izvršni direktor Fortenove Peruško in predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić sta slovenskim dobaviteljem danes na Gospodarski zbornici Slovenije predstavila strategijo sodelovanja največjega slovenskega trgovca in omenjene regionalne skupine z njimi. Peruško in Čizmić sta vnovič izpostavila ključen pomen čimprejšnjega prenosa trenutno zaseženih delnic Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo. Prvi mož Fortenove Fabris Peruško je ocenil, da bi lahko bili v kratkem ustvarjeni pogoji za prenos.

Ob zagotovilih dobaviteljem, da njihovo vodilo ostaja lokalno in regionalno in da lahko dobavitelji še naprej računajo na svoj položaj v okviru Mercatorja, sta tako Čizmić kot Peruško tako na srečanju z dobavitelji kot na tiskovni konferenci večkrat poudarila pomen čimprejšnjega prenosa delnic Mercatorja s starega Agrokorja na Fortenovo.

Peruško je ob tem poudaril, da to ni pomembno samo za Mercator in Fortenovo, ampak tudi za Mercatorjeve dobavitelje in širše poslovno okolje v Sloveniji. Mercator kot sistemsko pomembno podjetje je namreč zdaj v lasti insolventnega podjetja, po prenosu pa bo slovensko gospodarstvo po njegovih besedah dobilo finančno močnega in stabilnega kupca blaga in partnerja.

Prepričan je namreč, da je finančno in poslovno prestrukturiranje finančno nasedlega Agrokorja z vzpostavitvijo nove skupine Fortenova, ki ima stabilno in konsolidirano lastniško ter upniško strukturo, uspešna zgodba, ki lastnikom, upnikom in dobaviteljem zagotavlja pravno in poslovno varnost.

Podpredsednik upravnega odbora GZS in predstavnik dobaviteljev Izidor Krivec ter direktor Celjskih mesnin je bil s predstavljenim zadovoljen. “Mercator in pa skupina Fortenova sta prestavila vizijo poslovanja naprej, s katero mislim da smo lahko tudi dobavitelji zadovoljni. Povedali so, da bodo tudi naprej delovali najprej lokalno in nato regionalno. Da bodo tudi v njihovem in našem skupnem interesu dajali prednost temu, kar se po celi Evropi dogaja, dali prednost lokalnim dobaviteljem. Dobavitelji pričakujemo, da bo poslovanje teklo normalno naprej. Želimo si stabilni Mercator. Mercator je za nas izredno pomemben, pač največji kupec in tudi kupec najširše palete naših izdelkov, zaradi njegovega načina prodaje. Kot investitor je seveda pomemben tudi za drugi del gospodarstva ne samo za živilsko industrijo. Živilska industrija proda za 500 milijonov blaga Mercatorju, pa tudi druga industrija je zelo vpeta v Mercator kot sistemsko podjetje, ki je izredno pomembno z multiplikativnim učinkom na celotno verigo. V bodoče si pač poslovanje z Mercatorjem, ki je bilom vzorno, predstavljamo kot do sedaj. Mercator je prepoznaval lokalne dobavitelje kot prednostne in verjamem, da bo tako tudi naprej. Ali bo to v obliki nekih dolgoročnih pogodb, to bomo še seveda videli, ampak pričakujem, da bo seveda poslovanje teklo naprej normalno in želimo si, da se čimprej Mercator stabilizira tudi kar se tiče lastništva, da se bo lahko predvsem fokusiral na poslovanje. Stabilni Mercator pomeni tudi stabilna delovna mesta in pa seveda stabilne dobavitelje.”

»Za Mercator, njegove dobavitelje in tudi širše poslovno okolje v Sloveniji je pomembno, da se trenutno zasežene delnice Mercatorja čim prej prenesejo z insolventnega Agrokorja na skupino Fortenova. Računam, da bodo v kratkem ustvarjeni pogoji za prenos delnic. S tem bodo Mercatorjevi dobavitelji dobili finančno močnega in stabilnega kupca,« je danes povedal Fabris Peruško, glavni izvršni direktor hrvaške skupine Fortenova.

Delnice Mercatorja v lasti Agrokorja je sicer konec leta 2019 zasegla Agencija za varstvo konkurence (AVK) in prav sredi junija se izteče šestmesečno obdobje zasega. Potezo varuha konkurence je potrdilo tudi ljubljansko okrajno sodišče, pred dnevi pa je še ustavno sodišče zavrglo Agrokorjevo pritožbo. Zelo verjetno bo tako agencija zaseg podaljšala še za šest mesecev. Na vprašanje, kaj dela Fortenova, da se to ne bi zgodilo, da ne bi prišlo do podaljšanja še za pol leta in ali namerava plačati globo v višini 53 milijonov evrov oziroma ali pričakuje, da bo po 19. decembru Mercator končno prišel v roke Fortenove, je Peruško dejal:
“Glede samega zasega delnic trenutno trajajo postopki. Ta, ki ste ga omenili, je samo eden in računam, da se bodo v kratkem roku ustvarili pogoji, pri katerih se bo prenos zgodil, in Mercator bo prenešen na Fortenovo in s tem trenutkom bo tudi Agrokor na Hrvaškem likvidiran, ker nima več nobenega pomena, da obstaja”. 
Na vprašanje, ali razmišlajo, da bi poravnali to globo, je Peruško dejal, da ne more komentirati konkretnih korakov. “To je seveda ena od opcij, ampak cilj je, da s strani celotnega poslovnega okolja ustvarimo neko ozračje, v katerem se vsi zavedajo, da to ni problem Fortenove. Je seveda tudi, ampak to, da Mercator ostaja v zraku, da je lastništvo na podjetju, ki je v bistvu v bankrotu in ki čaka samo likvidacijo, je škodljivo. V trenutku, ko bo preneseno lastništvo z Mercatorjem na Fortenovo Agrokor gre v likvidacijo. Predvsem to škoduje poslovnemu okolju v Sloveniji, to škoduje dobaviteljem, to škoduje tudi razvoju Mercatorja, ker če je Mercator v tem pravnem vakuumu, v katerem se trenutno nahaja, ima bistveno večje težave s tem, da gre v nove investicije. To škoduje tudi širšemu ekonomskemu okolju in ne samo Fortenovi. In mislim, da je interes celotne slovenske poslovne javnosti in regulatorja v Sloveniji, da se ta postopek konča čimprej.”      

COMMENTS

Wordpress (0)