Janez Janša je včeraj nastopil z obrnjeno logiko kot Donald Trump – Ko je Trumpu grozil “impeachment”, je na tviterju zapisal, “da bi njegov morebitni odpoklic sprožil državljansko vojno” – Janša pa je za razliko od Trumpa obtožil protestnike, “da hočejo Slovence znova pahniti v bratomorno divjaštvo” – TOPNEWS.si

Janez Janša je včeraj nastopil z obrnjeno logiko kot Donald Trump – Ko je Trumpu grozil “impeachment”, je na tviterju zapisal, “da bi njegov morebitni odpoklic sprožil državljansko vojno” – Janša pa je za razliko od Trumpa obtožil protestnike, “da hočejo Slovence znova pahniti v bratomorno divjaštvo”

Janez Janša je včeraj nastopil z obrnjeno logiko kot Donald Trump –  Ko je Trumpu grozil “impeachment”, je na tviterju zapisal, “da bi njegov morebitni odpoklic sprožil državljansko vojno” – Janša pa je za razliko od Trumpa obtožil protestnike, “da hočejo Slovence znova pahniti v bratomorno divjaštvo”

Donald Trump, proti kateremu je v času, ko je bila proti njemu sprožena uradna kongresna preiskava pred začetkom njegovega odpoklica septembra lani, je na tviterju namignil, da bi utegnil njegov morebitni odpoklic privesti do nove državljanske vojne v ZDA.

“Če bodo demokrati uspešni, da predsednika odstranijo s položaja (česar nikoli ne bo), bo povzročilo razkol, kot ga je državljanska vojna v tej naciji, od katerega se naša država ne bo nikoli opomogla,“ je na svojem tviter profilu oktobra lani citiral Trump pastorja Jeffriesa, pri tem pa označil Fox News.

Janez Janša je sicer z obrnjeno logiko od Trumpa včeraj protestnikom sporočil: “Tistim, ki po ulicah in trgih Ljubljane javno grozijo s smrtjo, je treba zato zelo jasno povedati: “Ne bomo vam dovolili, da Slovence znova pahnete v bratomorno divjaštvo. Preveč gorja je to slepo sovraštvo že povzročilo in storili bomo vse, kar je treba, da vam to ne bo uspelo,”

https://twitter.com/ZigaTurk/status/1269313169631121417

Nekateri so Janšev včerajšnji nastop razumeli kot grožnjo, da bo obračunal z demonstranti. Pred dnevi se je namreč na družbenih omrežjih pojavil zapis, da bodo na ulice prišli tudi podporniki Janeza Janše, kar bi pomenilo skoraj zagotovo konflikt in nasilje.

Donald Trump je lani jeseni, seveda ne prvič, posredno grozil svojim političnim nasprotnikom z množičnim nasiljem.

Marca lani je na primer Trump v intervjuju za desničarski portal Breitbart dejal, da “levica počne zlo, kar je zelo smešno”, saj “so ljudje na desni nevarni, vendar ne delujejo nevarno.” “Lahko vam povem, da imam podporo policije, podporo vojske, podporo Bikerja za Trumpa – imam nevarne ljudi, vendar ne igrajo zlobno – dokler ne pride do določene točke, in potem bi lahko bilo zelo slabo, zelo slabo,” je lani zlobno dodal Trump.

Prav tako je Janez Janša po petkovih protestih sicer z obrnjeno logiko od Trumpa komentiral transparente “Smrt Janšizmu – Svoboda vsem”.

Nasploh je na družbenih omrežjih mogoče v zadnjem času ob protestih zaslediti veliko vzporednic predvsem med protesti v ZDA in protesti pri nas, ki so se začeli praktično sočasno z nastopom Janševe vlade. Čeprav so protesti pri nas za razliko od protestov v ZDA mirni in praktično potekajo brez omembe vrednih incidentov, pa Janša v transparentih z napisi “Smrt Janšizmu – Svoboda vsem” vidi grožnjo sebi, ne pa načinu vladanja sedanje politične garniture.

Tako je koordinator Levice Luka Mesec je v zapisu na Facebooku “REVOLUCIJA V AMERIKI In zadnji ples skrajne desnice v Sloveniji”, primerjal dogajanje v Sloveniji in v ZDA:

REVOLUCIJA V AMERIKI

In zadnji ples skrajne desnice v Sloveniji

Danes je moj Twitter poln posnetkov upora v ZDA in policijske brutalnosti, ki ga spremlja. Nekaj sem si jih ogledal. Videl sem policaja, ki je osem minut klečal na vratu Georgea Floyda zaradi domnevne poneverbe 20 dolarskega čeka – in ga ubil. Policaja, ki je brutalno pretepel nemočnega 14 letnega dečka. Policijski avto, ki je brezbrižno zapeljal v množico. Policaja, ki je hladnokrvno ustrelil nič hudega slutečo mačko, ki je v begu pred kaosom prečkala cesto. Specialca, ki je izstopil iz formacije, uperil svojo paintball puško proti novinarki in kamermanu ter vanju spustil rafal. In videl sem policijsko škvadro, ki je streljala iz prave brzostrelke proti ljudem, ki so zgolj sedeli na verandi.

Med temi posnetki, ob katerih me je bolel želodec, so se mi pojavljali tudi tviti domače skrajne desnice, ki je družno, na čelu s člani vlade, to brezumno nasilje postavljala za zgled in malodane zahteva, da slovenska policija tako obračuna s kolesarji po slovenskih mestih. V brezumnosti pa je domače hujskače kakopak zopet nadvladal kar predsednik vlade Janez Janša sam, ki je delil poziv neke Američanke po splošni oborožitvi ljudstva. Da lahko tudi prostovoljni vardisti pomagajo policiji pri končni rešitvi, kajne? Kot je dejal njegov vzornik Donald Trump: “where will be looting, there will be shooting”.

Sovraštvo, ki ga je kot “svobodo govora” zadnje desetletje na obeh straneh Atlantika prodajala skrajna desnica, se je torej s Twitterja naposled le prelilo na ulice. Kot smo neprestano opozarjali: besede nekoč meso postanejo. A to jih ni prav nič streznilo. Zanimivi so časi, v katerih traperka Cardi B, dekle iz geta, premore več državništva od predsednikov (vlad). Medtem, ko Trump in Janša prilivata olja na ogenj, Cardi B počne tisto, kar bi morali početi predsedniki – pomirjati. V svojem sporočilu o podpori protestom je hkrati pozvala ljudi, da je treba stvari rešiti na miren način, na volitvah.

To kaže, da so se Trumpi in Janše dokončno zapletli. Sovraštvo so širili, da bi zmagali na volitvah. A ko so prevzeli oblast, so storili usodno napako: namesto, da bi žogico umirili, so še bolj besno tvitali in hujskali naprej. Bolj, ko so se potapljali v blato, bolj so lajali. Zdaj, ko so družbe uspeli dokončno spreti in ko protesti majejo njihovo oblast, pa nimajo več kam. Za umirjanje je prepozno, ker jim nihče več ne bo nasedel, zato je njihov odgovor le en: še več sovraštva, še več nasilja.

Renčanje Trumpov in Janš ni znak moči, pač pa znak obupa. V demokracijah nasprotnikov, ki jih s svojim barbarstvom, nesposobnostjo in korupcijo vsak dan ustvarijo več, ne morejo ustaviti s silo. Ne morejo nas utišati, ne morejo nas vseh zapreti, ne morejo nas prestrašiti. Ne morejo nam vzeti ne svobode, ne govora, ne pravice do protestov. Včeraj sem govoril z znancem, ki je bil do nedavna volilec SDS, v petek pa se je odločil, da gre tudi sam na kolo. Ni bilo treba vprašati zakaj, kratko je dodal: “to je postalo enostavno nevzdržno”.

Njihovi dnevi so šteti in to vedo. Oblasti se poskušajo oklepati s silo, a volitve, dan resnice, so blizu. V Sloveniji in v ZDA. Zapeljali so nas v slepo ulico, a odkolesarili bomo ven. Le na njihovo igro nasilja ne smemo pristati.

Janez Janša s tvitom, kjer objavlja video s scenami kaosa v New Yorku in pripisom: “Tole vam pripravlja ljubljanska antifa – stranka Levice,” razjezil domače protestnike in nasprotnike.

Luka Mesec trdi, da pri intagmi “smrt janšizmu ne gre za grožnjo Janši osebno:

SMRT JANŠIZMU

Janez Janša je pravkar takole odgovoril Violeti Tomić:

“Pravite, da geslo ‘smrt janšizmu’ ni napad na človeka. Glejte, v tridesetih letih prejšnjega stoletja so po Nemčiji vzklikali ‘Juden Raus’ pa vemo, kako se je končalo”.

O, vemo, g. Janša, kako se je končalo. Pomorili so na milijone Judov, Slovanov, Romov, oporečnikov, njihovo sovraštvo pa je eskaliralo v največjo grozoto v zgodovini človeštva, preden so jih ustavili. Fašiste, namreč.

Vemo pa tudi, kako se je začelo.

Medije so oklicali za lažnive, za “Lügenpresse”, tako kot vi razglašate nacionalne medije za “ventilatorje lažnih novic”

Umetnosti so rekli izrojena, “Entartete Kunst”, tako kot ste vi predlani ozmerjali Prešernovi nagrajenki.

Hujskanju proti Judom, Slovanom, Romom, so rekli svoboda govora, tako kot rečete vi, ko ščuvate proti beguncem, gejem, levičarjem, južnjakom, novinarjem. Oziroma, če uporabim vaš jezik: posiljevalskim migrantom, komunajzarjem, presstitutkam, opankarjem, trenirkarjem, da ne naštevam naprej.

Iz svojega Führerja so izoblikovali kult osebnosti.

Politične nasprotnike so ustrahovali, tako kot vi prek svojih medijev in Twitterja – kot predsednik vlade (!) – zastrašujete običajne državljane, ki se udeležijo protesta ali pa le tvitnejo kaj proti vladi.

Svoje podrepnike so brezsramno nameščali v državni aparat, opozicijo pa oklicali za izdajalsko.

In nenazadnje, tako kot vi, so se na vsakem koraku sprenevedali in se predstavljali kot žrtev. Tako kot ste se vi danes postavili na mesto Juda, žrtve, čeprav je vaša falanga tista, ki preganja novodobne Jude.

In zato, g. Janša, bomo janšizem ustavili še preden se razraste v polnokrven fašizem. Iz 30. let prejšnjega stoletja smo se vsi nekaj naučili – le da mi lekcijo beremo kot svarilo, vi pa kot učbenik.

COMMENTS

Wordpress (0)