(VIDEO) Janez Janša protestnikom: “Ne bomo vam dovolili, da Slovence znova pahnete v bratomorno divjaštvo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janez Janša protestnikom: “Ne bomo vam dovolili, da Slovence znova pahnete v bratomorno divjaštvo”

(VIDEO) Janez Janša protestnikom: “Ne bomo vam dovolili, da Slovence znova pahnete v bratomorno divjaštvo”

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes udeležil spominske slovesnosti ob breznu pri Macesnovi gorici v Kočevskem Rogu. Predsednik vlade Janez Janša je ob priložnosti 30. obletnice spravne slovesnosti skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem položil venec. Po slovesnosti v Kočevskem Rogu sta predsednik republike Pahor in predsednik vlade Janša položila venca k spomeniku žrtvam NOB v gozdu Smrečje pri Turjaku.

Premier Janez Janša je v svojem nagovoru spomnil na grozote vojnega in povojnega časa, kot jih je izkusil njegov oče. “Resnica je bila tako strahotna, da njenim drobcem sprva mladi nismo niti verjeli,” je dejal. Kot je izpostavil premier, pa je bil odpor proti kateremukoli zlu legitimen. “Zato spoštujemo vse posameznike, ki so se odločili iz tega nagiba, ki so se borili proti fašizmu, nacionalsocializmu, komunizmu,” je dejal.

Spravo bomo po njegovih besedah dosegli, nekoč v prihodnosti, a danes na žalost šele ne. “Besede ‘še premalo so jih pobili’ ter klici in grožnje s smrtjo drugorazrednim so spet postali del našega vsakdana, neke izkrivljene, izprijene nove normalnosti,” je opozoril Janša.

Tistim, ki po ulicah in trgih Ljubljane javno grozijo s smrtjo, je treba zato zelo jasno povedati: “Ne bomo vam dovolili, da Slovence znova pahnete v bratomorno divjaštvo. Preveč gorja je to slepo sovraštvo že povzročilo in storili bomo vse, kar je treba, da vam to ne bo uspelo,” je dodal predsednik vlade. To je sprožilo plaz odzivov na tviterju.

https://twitter.com/llisjak/status/1269318075578552321

V nadaljevanju je Janez Janša dejal, da “spoštujemo vse, ki so se borili proti fašizmu, nacionalsocializmu in komunizmu. Vsi, ki so umrli v/ali zaradi tega odpora, imajo pravico do imena in spomina, zaslužijo si dostojen grob in naše spoštovanje. Samo to je lahko trajna osnova narodne sprave Slovencev.”

“Resnica je živela kljub vsemu v malih otočkih, po nekaterih cerkvah, v zamejstvu in po svetu, med rešenimi in obvarovanimi. In med morilci, ki so v neprespanih nočeh strmeli v konec,” pa je dejal premier Janša.

Na družbenih omrežjih je bil deležen odziva tudi ta del Janšvega govora.
“A nam Janez hoče na mala vrata uvalit rehabilitacijo domobranstva. Poveličevalec domobranstva in ustaštva, žal v osebi PV, hlini spoštovanje boja proti fašizmu in ga skuša spraviti na isto vago z domobranstvom. Kje jaz to živim,” je bil eden od komentarjev na tviterju.

https://twitter.com/majsanom/status/1269285172157075457

Obletno spominsko mašo za žrtve revolucionarnega nasilja v Kočevskem rogu so tokrat pripravili ob roškem breznu pod Macesnovo gorico. V zadnjih letih opravljene raziskave namreč navajajo, da je največje grobišče v Rogu pobitih domobrancev brezno pod bližnjo Macesnovo gorico in ne brezno pod Krenom, kot so predvidevali doslej.

Slovesnost v Kočevskem rogu je zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa tokrat potekala v spremenjenih okoliščinah in ob bistveno manjši udeležbi kot sicer. Po prireditvi, ki se je je verjetno udeležilo okoli 100 ljudi, so se najvišji predstavniki države pogovorili še s tam prisotnimi svojci.

Predsednik republike Boruta Pahor o tem, da je sprava stanje duha in da preteklosti ne moremo spreminjati, lahko pa prihodnost.

Pahor in Janša pa sta se nato odpravila v Smrečje pri Turjaku, kjer sta položila venca k spomeniku žrtvam NOB.

COMMENTS

Wordpress (0)