Spominska slovesnost za Georga Floyda: “Že 400 let klečite na naših vratovih” – TOPNEWS.si

Spominska slovesnost za Georga Floyda: “Že 400 let klečite na naših vratovih”

Spominska slovesnost za Georga Floyda: “Že 400 let klečite na naših vratovih”

Prva od več načrtovanih spominskih slovesnosti za Georga Floyda je bila v Minneapolisu, ki ga je med aretacijo umoril policist, ki je skoraj devet minut klečal na njegovem vratu. Vse je preraslo v velike proteste in državljanske nemire po ZDA.

Na spominski slovesnosti se je zbralo veliko število zvezdnikov, aktivistov in državljanov

Več sto državljanov se je udeležilo spominske slovesnosti pred fresko, izdelano v Floydovo čast, tik ob kraju, kjer je bil ubit. Na kraju tragičnega dogodka ljudje puščajo cvetje, sveče in pisma.

Med številnimi, ki so prišli na komemoracijo, je bil tudi župan Minneapolisa Jacob Frey.

Pokleknil je pred krsto in začel jokati.

“Smo na prelomni točki”

Duhovnik Al Sharpton, televizijski komentator in aktivist za državljanske pravice, ki je vodil mašo, je pohvalil enotnost protestnikov pred policijsko brutalnostjo.

“Videl sem Američane različnih ras in starosti, kako skupaj protestirajo in dvigujejo glas,” je Sharpton povedal za televizijo MSNBC.

“Smo na prelomni točki,” je pred slovesnostjo, ki se je začela ob 20. uri po srednjeevropskem času, dodal Sharpton.

Med zadnjimi, ki so prispeli, so bili družina in prijatelji Georgea Floyda, na komemoraciji pa so vsi morali spoštovati pravila družbene distance.

Ustanovili sklad za štipendijo Georga Floyda

Scott Hagan, predsednik Severne centralne univerze v Minneapolisu, je sporočil, da so ustanovili sklad za štipendije Georgea Floyda in da je bilo v ta namen že podarjenih 52.000 dolarjev.

“Zdaj izzivam vsako univerzo v ZDA, da ustanovi lastno štipendijo George Floyd, tako da bodo ljudje po vsej državi lahko darovali univerzi po lastni izbiri,” je dejal.

Družinski odvetnik Floydovih: Pandemija rasizma in diskriminacije ubila Georgea Floyda

Na komemoraciji je spregovoril tudi odvetnik družine Floyd Benjamin Crump.

Zahvalil se je skupini, ki je sodelovala z njim na tem primeru, in dodal, da je Floyda v ZDA ubila pandemija diskriminacije in rasizma.

“V sodni dvorani in zunaj nje bo potrebno skupno prizadevanje, da bi za Floyda dosegli pravico,” je dejal.

Povedal je tudi, da ne želi dveh pravnih sistemov v ZDA, enega za belce in enega za črnce.

“Želimo si enakosti v ZDA, George Floyd pa nam daje priložnost, da se borimo za to,” je dejal.

Spregovorila tudi brata Floyd

Philonise Floyd, brat Georgea Floyda, je dejal, da rad preživljal čas z bratom, in ga opisal kot generala, s katerim si je želel biti vsak.

“Vsak dan se je zbrala skupina ljudi, ko se je prikazal, ga pozdravila in se zabavala z njim,” je dejal.

Povedal je, da se je njegov brat marsikoga dotaknil in da bo dobil pravico.

Mlajši brat Rodney Floyd je dejal, da ga je brat naučil, kako biti človek in kako se je trudil po svojih najboljših močeh.

Prav tako je povedal, da bi se njegov brat boril proti kakršni koli krivici, kjer koli.

Terrence Floyd, tretji brat, je še enkrat ponovil, da želi, da bi protesti v spomin na njegovega brata bili mirni.”

Ponosen sem na proteste, ne pa na uničenje. Moj brat ni bil tak, “je še enkrat dejal.

Duhovnik Al Sharpton: Klečite na naših vratovih že 400 let

Na komemoraciji je spregovoril tudi duhovnik Al Sharpton. Dejal je, da ne želi, da se ljudje obnašajo kot na pogrebu.”George Floyd ne bi smel biti med mrtvimi. Ni umrl zaradi zdravja, umrl je zaradi ameriškega slabega pravosodnega sistema, “je dejal.

Povedal je, da so črnci v ZDA marginalizirani že 400 let in da jim nekdo ves ta čas kleči na vratovih.

“Ne moremo biti to, kar si želimo in o čemer sanjamo, ker nam ves čas klečite s kolenom na vratu. Bili smo pametnejši od nekaterih v naših šolah, toda klečali ste nam s kolenom na vratu. Lahko bi vodili korporacije, toda klečali ste nam na vratu. Smo ustvarjalni, lahko delamo to, kar zmore kdor koli, vendar zaradi kolena na vratu nismo zmogli. Kar se je Floydu zgodilo, se v tej državi dogaja vsak dan. V izobraževanju, zdravstvu, na vseh področjih ameriškega življenja. Čas je, da vstanemo v Georgevem imenu in jim povemo, da umaknejo kolena z našij vratov, “je dejal.

Povedal pa je, da se danes, bolj kot kdaj koli prej, nadeja, da se bo Amerika spremenila.

“Obstaja čas in kraj. Ko pogledam ta čas in vidim proteste, kjer je več mladih belcev kot črncev, vem, da je drugačen čas in kraj. Ko sem videl, da ljudje v Nemčiji protestirajo zaradi Georga Floyda, sem vedel, da je drugače. Ko so marširali pred parlamentom v Londonu, sem videl, da je drugače. Prišel sem, da vam povem, Amerika, čas je, da zgradimo kazenski sistem z odgovornostjo,” je dodal.

Omenil tudi Trumpa

“Govorijo o tem, da bi Ameriko naredili veliko. Veliko za koga? Nikoli ni bila velika za temnopolte, za Latinoameričane. Ni bila velika za druge. Ni bila velika za ženske. “Ženske so morale marširati, da so dobile volilno pravico,” je dejal.

Vsi, ki so prišli na komemoracijo, so se z osmimi minutami in 46 sekundami molka, kolikor je beli policist klečal na vratu Georgea Floyda, poklonili preminulemu.

COMMENTS

Wordpress (0)