V ZDA vre, kaos na ulicah: Ogenj okoli Bele hiše, protesti v 140 mestih! Več kot 4000 aretiranih! – TOPNEWS.si

V ZDA vre, kaos na ulicah: Ogenj okoli Bele hiše, protesti v 140 mestih! Več kot 4000 aretiranih!

V ZDA vre, kaos na ulicah: Ogenj okoli Bele hiše, protesti v 140 mestih! Več kot 4000 aretiranih!

Rasti nemiri po vsej Ameriki med peto nočjo protestov zaradi umora Georgea Floyda. Požari okoli Bele hiše. Propad sistema v Filadelfiji. Hčer newyorškega župana je bila aretirana. Napadi na novinarje so se nadaljevali. Protesti so se nadaljevali v skupno 140 mestih ZDA. To je trenutno slika Amerike.

Oblasti v Washingtonu so uvedle policijsko uro, ker številne policijske sile tudi po več urah niso uspele zadržati protestnikov, zbranih okoli Bele hiše.

V neposredni bližini kraja, kjer prebiva predsednik ZDA, so protestniki povzročili več požarov, in ker solzivec in policijske palice protestnikov niso odvrnile, je bila uvedena policijska ura.

Poteza vlade pa ni odvrnila protestnikov, ki so nadaljevali s prižiganjem požarov nedaleč od Bele hiše.

Protesti, po poročanju New York Timesa, potekajo v 140 mestih v ZDA. Policija je doslej aretirala več kot 4000 ljudi.

Enako dramatično je bilo tudi v Filadelfiji, kjer so se protestniki večkrat spopadli s policijo, izgredniki pa so razbili in nato oropali več velikih trgovin.

Dogodki so postavili v ospredje postavili globoke delitve, ki kraljujejo v vrhu oblasti, lokalni uradniki pa so preživeli večino noči, kot piše Philadelphia Inquirer, tako, da so drug drugega obtoževali, kdo je kriv, ker so demonstracije pričakali nepripravljeni.

Med izgredi je bilo najmanj 13 ljudi ranjenih s strelnim orožjem, med njimi tudi 12-letni fant, ki sta ga v roko zadela dva naboja.

Do poznega večera po lokalnem času je policija aretirala skoraj 300 ljudi, od tega 66 zaradi ropa in štiri zaradi napada na organe pregona.

V Minneapolisu, kjer so se začeli protesti, ki so se pozneje razširili po ZDA, so zaradi kršenja policijske ure aretirali 150 ljudi.

Med protestom je tovornjak trčil v množico okoli 1000 ljudi. Voznika so takoj aretirali, policija pa je dejala, da “morda ni vedel, da so protestniki blokirali cesto”. V incidentu ni bil nihče poškodovan.

V Bostonu so protestniki podžgali več policijskih avtomobilov.

V New Yorku je policija aretirala Chiaro de Blasio, hčerko župana največjega mesta ZDA, ki se ni hotela skupaj s še 100 ljudmi na poziv policije umakniti z ulice, poroča New York Post.

Tudi v New Yorku so policisti napadli novinarja Wall Street Journala in ga večkrat udarili po glavi s ščitom.

V Birminghamu v Alabami so protestniki podrli spomenik, posvečen Konfederaciji.

Lokalne oblasti so v Atlanti odpustile dva policista s pojasnilom, da sta bila pretirano nasilna do oseb, ki so jih na silo vlekli iz avtomobilov.

Neredi so potekali tudi v Detroitu, San Diegu, Portlandu…

COMMENTS

Wordpress (0)