EU namerava prepoloviti uporabo pesticidov do leta 2030 – TOPNEWS.si

EU namerava prepoloviti uporabo pesticidov do leta 2030

EU namerava prepoloviti uporabo pesticidov do leta 2030

Evropska komisija namerava do leta 2030 prepoloviti uporabo kemičnih pesticidov, da bi ustavila zmanjšanje opraševalcev, kar bo verjetno povzročilo kritike tistih, ki iščejo postopno opuščanje kemikalij, pa tudi kmetov, ki trdijo, da bo prišlo do zmanjšanja pridelkov.

Komisija namerava obvezati EU, da bi do leta 2030 prepolovila uporabo kemičnih in “tveganih” pesticidov, v skladu z osnutkom dokumenta, ki ga pripravlja za objavo.

Zaenkrat še niso pojasnili, kaj pomeni visoko tveganje, niti kako se bo znižanje izvajalo.

Komisija ne želi komentirati neobjavljenih osnutkov, ki so delovni dokumenti in se lahko do objave še spremenijo.

Načrt Komisije za bolj trajnostno kmetijstvo, ki je v postopku sprejema, bi lahko dokument podrobneje obrazložil.

Zmanjšanje števila čebel

Čebelarji v zahodni Evropi poročajo o zmanjšanju števila čebel in izgubah čebeljih družin v zadnjih 15 letih, je sporočila Evropska agencija za varnost hrane. Opozarja, da ta trend ogroža 76 odstotkov proizvodnje hrane v Evropi, kar je odvisno od opraševanja.

Že leta 2018 so evropski regulatorji prepovedali uporabo neonikotinoidnih insekticidov na prostem, kar pomeni, da jih je mogoče uporabljati le v zaprtih rastlinjakih.

Evropski zakonodajalci so že pozvali k zavezujočim ciljem, da bi zmanjšali uporabo pesticidov v Uniji. Organizacija za ekološko pridelavo hrane in gojenje IFOAM si prizadeva tudi za bolj ambiciozne cilje kot je osnutek predloga, in sicer za 80-odstotno zmanjšanje sintetičnih pesticidov do leta 2030 in popolno ukinitev do leta 2035.

Osnutek predloga predvideva tudi cilj, da bi do leta 2030 v EU zasadili tri milijarde dreves, ki bi pomagala absorbirati ogljikov dioksid iz ozračja in ozeleniti mesta.

COMMENTS

Wordpress (0)