Za Mateja Tonina, ki je “lovil” Marjana Šarca zaradi Lepe N, bi lahko bila usodna ženska – Pričanje nekdanje sekretarke komisije za nadzor Marinke Bogolin, ki jo je Matej Tonin v funkciji predsednika Knovs-a grobo odslovil, ga bremeni ponarejanja zapisnika in sklepa o nadzoru OVS-a v času afere Škerbinc – TOPNEWS.si

Za Mateja Tonina, ki je “lovil” Marjana Šarca zaradi Lepe N, bi lahko bila usodna ženska – Pričanje nekdanje sekretarke komisije za nadzor Marinke Bogolin, ki jo je Matej Tonin v funkciji predsednika Knovs-a grobo odslovil, ga bremeni ponarejanja zapisnika in sklepa o nadzoru OVS-a v času afere Škerbinc

Za Mateja Tonina, ki je “lovil” Marjana Šarca zaradi Lepe N, bi lahko bila usodna ženska – Pričanje nekdanje sekretarke komisije za nadzor Marinke Bogolin, ki jo je Matej Tonin v funkciji predsednika Knovs-a grobo odslovil,  ga bremeni ponarejanja zapisnika in sklepa o nadzoru OVS-a v času afere Škerbinc

Tonin je včeraj na resne očitke iz ovadbe o kršenju zakona o parlamentarnem nadzoru in poslovnika Knovsa odgovarjal s floskulami o “klasičnem političnem obračunu”.

Matej Tonin je očitke o zlorabi položaja v času, ko je bil predsednik Knovs-a, ocenil kot “politični obračun, vendar na konkretne očitke o tem, da so ponaredili sklep o nadzoru na OVS, popravili odredbo in nato ponaredili še magnetogram seje in dopisali, da so sprejeli sklep o nadzoru, ki ga v resnici niso, ni odgovoril

Spomnimo, zgodba o domnevno spornem obisku komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) na ministrstvu za obrambo sega v prejšnji mandat, ko je Knovs v lanskem letu opravili nadzor na njihovi obveščevalno-varnostni službi (OVS) v zadevi Škerbinc.

Vojaška Varnostno obveščevalna služba je podpredsednika parlamentarne komisije Žana Mahniča zaradi izdaje tajnih podatkov kazensko ovadila. V policijski preiskavi pa naj bi se potrdilo več nepravilnosti pri delovanju Knovsa.

Neuradno so osumljenci takratni predsednik Knovsa, danes obrambni minister Matej Tonin, nekdanji podpredsednik komisije, zdaj državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič, tudi nekdanja sekretarka Knovsa Marinka Bogolin, ki so jo lani po več desetletjih na hitro odstavili kot sekretarko Knovsa.

Tonin in Bogulinova sta osumljena izdaje uradne tajnosti, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin, Mahnič pa izdaje tajnih podatkov. Tako Tonin in Mahnič sta odgovornost pripisala sekretarki Knovs-a.

Tonina so v četrtek na policiji zaslišali v zvezi z lanskim nadzorom Knovsa na obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo. Zaslišali so ga v zvezi z očitki o zlorabi položaja pri odreditvi nadzora. Tonin je, ovadbo so predočili na zaslišanju, ocenil kot smešno in nenavadno, ter dejal, da gre za klasičen političen proces.

Matej Tonin: “Ja, bili smo na zaslišanju na NPU-ju, kjer so mi predočili, da sem ovaden zlorabe položaja. Zlorabe položaja sem pa ovaden, ker sem podpisal tole. Evo gre za takole odredbo, kjer na odredbi piše, da gredo v nadzor Žan Mahnič, Matej Tonin, Jerca Korče in Matjaž Nemec. S tem, ko sem podpisal tole odredbo, naj bi jaz zlorabil položaj. Meni se zdi to smešno in nenavadno. Mislim, da je vsem jasno, da gre za klasičen politični proces in politični pregon. Ravnali smo v skladu z dosedanjo parlamentarno prakso.

V nadzor smo odšli dva koalicijska in dva opozicijska poslanca. Če bi bilo karkoli v zvezi s tem narobe, verjemite mi, bi najverjetneje Jerca Korče in Matjaž Nemec v tistem trenutku protestirala in dejala, da je to nezakonit nadzor ter da nimamo podlage.

Tako da jaz tukaj vidim ta proces v luči političnega obračuna z mano za stvari, ki so se dogajale pod prejšnjo vlado, in jaz ne dajem nobene resne teže ali pa nobene stvari, ampak kot del političnih bojev, ki se dogajajo v tej državi”.

Nadzor na obveščevalno-varnostni službi obrambnega ministrstva naj bi se takrat zgodil zato, ker je Knovs ugotovil, da naj bi takratni obrambni minister Karl Erjavec zlorabil vojaško obveščevalno službo, da je lahko razrešil poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske Miho Škerbinca.

Po informacijah Knovsa naj bi OVS zaradi neprimernih govoric Škerbinca o zdravstvenem stanju nekdanje načelnice generalštaba Alenke Ermenc zasliševala pripadnike slovenske vojske. Sledila je interpelacija proti ministru Erjavcu, ki jo je vložila stranka SDS.

Matej Tonin je po zaslišanju na preiskovalnem uradu prejšnji teden povedal, da gre za staro zgodbo in da je tudi sam ugotovil, da se magnetogram ne ujema, zato je ukrepal. Decembra naj bi sam odkril, da je aprila Bogolinova sama poslala magnetogram SOVI, septembra pa drugačnega na NPU. Če je bil magnetogram ponarejen, naj preganjajo tistega, ki ga je ponaredil. Za to je odgovoren sekretariat KNOVSA.

Lani je obveščevalno-varnostna služba potrdila, da je ovadila poslanca SDS Žana Mahniča, sledile so burne reakcije. “V primeru kazenske ovadbe se že veselim odškodninske tožbe zaradi vložitve kazenske ovadbe, ki bi se izkazala za krivo,” je takrat dejal Mahnič. In še: “Ker je Knovs sprejel sklepe, da je OVS deloval nezakonito, in me pooblastila, da to predstavim javnosti, tajnih podatkov nisem izdal.”

Matej Tonin pa je na tviterju zapisal: “Za resne institucije v demokratični in pravni državi je nespodobno, da preganjajo nadzornika, ki pri zakonitem nadzoru ugotovi nepravilnosti in jih predstavi javnosti. Kako naj bi torej Knovs vršil učinkovit civilni nadzor, če nepravilnosti ne sme javno predstaviti.”

Prvak SDS Janez Janša pa je zapisal, da je Erjavec najprej nezakonito uporabil OVS za obračun s Slovensko vojsko, zdaj bi jo pa še za grožnjo parlamentarnemu nadzoru. Ne bo šlo, je na tviterju zapisal Janša.

V kriminalistični preiskavi naj bi se namreč potrdilo, da naj bi Tonin izdal odredbo za nadzor na OVS na podlagi neobstoječega sklepa komisije, Mahnič pa naj bi torej vodil nadzor na podlagi nezakonite odredbe. Naši viri v državnem zboru celo pravijo, da so na komisiji celo ponaredili magnetogram te seje. Policiji naj bi namreč v preiskavi izročili magnetogram, kjer je pisalo, da je bil na seji sprejet sklep, da opravijo nadzor. Ko so to preverjali pri poslancih, pa tega niso potrdili.

Nasprotno, pravijo, da sklep ni bil sprejet. In kot pravijo naši viri na obrambnem ministrstvu, so prišli v nadzor z drugačno odredbo, kot so jo kasneje izročili v policijski preiskavi. Kar pomeni, da so za potrebe postopka popravljali tudi odredbo. Imena oseb, ki naj bi opravile nadzor, se po naših podatkih ne ujemajo z osebami, ki so bile prisotne na nadzoru. Vsaj ene osebe na odredbi ni bilo napisane, pa je vseeno bila pri nadzoru. In še najbolj presenetljiv podatek – da je sekretarka Marinka Bogolin potrdila tako ponarejanje kot prirejanje dokumentov.

Zato je tudi sama osumljena kaznivih dejanj. Na Knovsu naj bi tako poskrbeli, da so ponaredili sklep o nadzoru na OVS, popravili odredbo in nato ponaredili še magnetogram seje in dopisali, da so sprejeli sklep o nadzoru, ki ga v resnici niso. Kakšne so bile vloge vseh treh osumljencev, kdo je kaj naredil in zakaj, ali pa ni naredil, bodo morali pojasniti v postopkih, ki sledijo.

COMMENTS

Wordpress (0)