Ali se Janša vseeno pripravlja na izredne volitve – Nova24TV bralce anketirala, ali bi v Sloveniji morali razpisati predčasne volitve – Ker je večina podrla izredne volitve, so anketno vprašanje spremenili, nato pa umaknili, ker naj bi spletno stran napadli hekerji – TOPNEWS.si

Ali se Janša vseeno pripravlja na izredne volitve – Nova24TV bralce anketirala, ali bi v Sloveniji morali razpisati predčasne volitve – Ker je večina podrla izredne volitve, so anketno vprašanje spremenili, nato pa umaknili, ker naj bi spletno stran napadli hekerji

Ali se Janša vseeno pripravlja na izredne volitve – Nova24TV bralce anketirala, ali bi v Sloveniji morali razpisati predčasne volitve – Ker je večina podrla izredne volitve, so anketno vprašanje spremenili, nato pa umaknili, ker naj bi spletno stran napadli hekerji

Z anketami, še posebej spletnimi, je vedno križ. Tako so v Ukrajini leta 2014 pred predsedniškimi volitvami Ukrajince vprašali koga od svetovnih in domačih likerjev bi najraje videli za predsednika. Petra Porošenka, Angelo Merkel. Med opcijami je bil tudi Vladimir Putin. In sledilo je presenečenje, saj je največ Ukrajincev glasovalo za Putina. Nastal je škandal in anketo so umaknili.

Podobno se je te dni zgodilo spletnem portalu Nova24TV, kjer so bralce v spletni anketi vprašali, ali bi morali v Sloveniji razpisati predčasne volitve. Rezultat je bil po nekaj urah šokanten za naročnike ankete.

Ali bi morali v Sloveniji razpisati predčasne volitve?

Da, protestniki imajo prav je glasovalo (71%, 1840 vprašanih)

Ne, vlada dela dobro (29%, 758 vprašanih).

Skupaj je v anketi sodelovalo 2598 vprašanih.

Ker je velika večina glasovala za izredne volitve, so kasneje spremenili vprašanje v anketi.

Nato so zaradi neugodnega rezultata spremenili vprašanje:

Ali bi v Sloveniji morali razpisati predčasne volitve?

Opcija odgovora pa je bila spremenjena.

Ne, nenasedajmo protestnikom (57%, 7305 glasov)

Ne, vlada dela dobro (43%, 5547 glasov)

Odgovorni urednik Boris Tomašič je na tviterju kasneje pojasnil, da so spletno stran napadli hekerji.

Ne glede na vse zgode in nezgode je zanimivo, da so se v redakciji Nova24TV sploh odločili za anketo, po kateri bralce vprašujejo, ali bi morali v Sloveniji razpisati predčasne volitve, kar je v skladu z informacijami, da se predsednik vlade Janez Janša vseeno poigrava z mislijo, da bi vseeno v jeseni imeli izredne volitve. Janez Janša naj bi koalicijske partnerje na sestanku na Brdu pri Kranju pred nedavnim postavil pred dejstvo, ali nadaljujejo, ali pa gredo na izredne volitve.

Sodeč po zadnjem sestanku, da koalicija gre naprej, so se očitno odločili, da se vsaj zaenkrat odrečejo opciji izrednih volitev.

Vendar takšnega scenarija vseeno ni mogoče popolnoma izključiti vsaj zaradi dveh razlogov. Prvi je dinamika dogajanja znotraj koalicijskih strank, predvsem SMC in Desus, in drugi razlog je, da bi predčasne volitve preprečile v stop novih igralcev na politično sceno.

Politično dogajanje je namreč razburkal zadnji intervju Aleksandra Čeferina v Dnevniku z naslovom “dovolj je tega”, kar bi lahko interpretirali na različne načine. Sintagmo “Dovolj je tega” so nekateri razlagali z njegovo odločitvijo, da bi se utegnil pred naslednjimi volitvami vseeno aktivirati v slovenski politiki.

NYON, SWITZERLAND – OCTOBER 24: UEFA President Aleksander Ceferin arrives to the UEFA Foundation Board of Trustee meeting at the UEFA headquarters, The House of European Football on October 24, 2016 in Nyon, Switzerland. (Photo by Harold Cunningham – UEFA/UEFA via Getty Images)

V intervjuju je pojasnil, da nima skoraj nobenega stika s slovensko oblastjo. »Celo vesel sem, da imam čim manj opraviti s temi ljudmi. Imel sem naivno optimističen pogled, da bi lahko pomagal,« pravi Čeferin, ki opozarja, da gre pri političnih napadih na pravosodje in svobodne medije za »neposredno rušenje sistema države«. Opazil je, da je v Sloveniji vse nižja kultura dialoga, tako očitnega deljenja v družbi pa od začetkov samostojne države še ni zaznal. »Treba je prenehati z nesramno retoriko, obtoževanjem in iskanjem navideznih sovražnikov izpred sedemdesetih let ter usmeriti pogled v prihodnost. Vidim, da je večina Slovencev pozitivna, a so negativci glasnejši, ker so agresivni in primitivni. Ker jim je vseeno za druge ljudi, ker ne spoštujejo žensk in ker so si vzeli pravico, da žalijo in ponižujejo. Dovolj je tega,« je med drugim dejal Čeferin.

Ko smo že pri anketah. Ena od agencij je nedavno testirala podporo morebitnim imenom, ki bi lahko v prihodnosti krojila slovensko politiko. Aleksander Čeferin je dobil dvetretjinsko, 60 odstotno podporo vseh, ki so jih anketirali.

COMMENTS

Wordpress (0)