(VIDEO) Kaj se je v resnici dogajalo na koalicijskem vrhu, ki ga je Matej Tonin primerjal s “pogovori v slačilnici po nogometni tekmi”- NSi je v nizkem startu, da bi na račun prestopov poslancev SMC dobil “dodaten kos mesa” na koalicijskem krožniku? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kaj se je v resnici dogajalo na koalicijskem vrhu, ki ga je Matej Tonin primerjal s “pogovori v slačilnici po nogometni tekmi”- NSi je v nizkem startu, da bi na račun prestopov poslancev SMC dobil “dodaten kos mesa” na koalicijskem krožniku?

(VIDEO) Kaj se je v resnici dogajalo na koalicijskem vrhu, ki ga je Matej Tonin primerjal s “pogovori v slačilnici po nogometni tekmi”-  NSi je v nizkem startu, da bi na račun prestopov poslancev SMC dobil “dodaten kos mesa” na koalicijskem krožniku?

Čeprav naj bi včerajšnji koalicijski vrh, ki naj bi bil nekakšna manifestacija trdnosti koalicije, minil brez posebnosti, najbolj slikovito ga je kot vedno opisal Franc Jurša, ki je opazil več nasmeškov na obrazu Janeza Janše, pa je sinočnji nastop dveh liderjev koalicijskih strank Aleksandre Pivec in Mateja Tonina v oddaji 24ur zvečer pokazal, da vzdušje le ni tako idilično.

Dileme so podobne kot na začetku nastanka koalicije, ko je Janez Janša vseskozi ob nastajanju koalicije omenjal možnost predčasnih volitev. Janša in SDS še vedno koalicijskim partnerjem daje dve možnosti, ali ostanejo skupaj in gre vlada do konca do rednih volitev, ali pa gredo na izredne volitve, za katere pa je po nekaterih ocenah zadnji rok pravzaprav letos jeseni, recimo septembra, saj bi po tem težko izpeljali volitve in sestavljali vlado ter še predsedovali Evropski uniji.

Najbolj je na udaru Zdravko Počivalšek, ki ima pravzaprav tri fronte. Ena je v lastni stranki, druga je v NSi in Mateju Toninu, tako vodja poslanske skupine Horvat kot Matej Tonin sta včeraj in sinoči odkrito kazala “kadrovske težnje”, tretja fronta pa se odpira z Desus-som. Pivčeva se sinoči v 24ur zvečer ni jasno izrekla glede podpore Počivalšku pri interpelaciji:

“Naše stališče je takšno, da ko bodo te nabave opreme oziroma vse postopke pregledale pristojne institucije, to je policija, računsko sodišče in v kolikor bi bile ugotovljene nepravilnosti, ki se sedaj očitajo v medijih in pa v javnosti, bi seveda v takšnem primeru mi zavzeli jasno stališče, da mora tudi minister prevzeti jasno odgovornost in odstopiti. V tem trenutku teh stališč ni, je pa res, da to seveda bremeni določena razmerja v strankah”, je med drugim dejala Pivčeva.

Na direktno vprašanje voditelja, ali bosta Desus in NSi podprla Počivalška, je Pivčeva dejala: “Mi bomo seveda do konca počakali na to odločitev in kot že rečeno bomo seveda potegnili odločitev v primeru, da bo ta odgovornost potrjena. Matej Tonin pa je v zvezi s tem dejal: “Ja, po tem poročilu, ki ga je predlagala vlada, bomo mi nasprotovali tej interpelaciji.”

Matej Tonin je sicer potrdil, da bodo glasovali proti interpelaciji Počivalšku, obenem pa postavil jasno zahtevo, da po prestopu dveh poslancev SMC v opozicijo NSi na ta račun dobi nekaj več ministrskih mest v vladi, saj ima SMC štiri ministre in predsednika parlamenta, medtem ko ima NSi v vladi le tri ministre. NSi in Tonina seveda boli, da v koaliciji nima takšne teže, kot jo imata očitno Počivalšek in SMC.

“To sem danes že storil na koalicijskem srečanju, ko sem dejal, da bo potrebno na nove okoliščine prilagoditi tudi odgovornosti, ki jih posamezne stranke prevzemajo, je dejal Tonin, ki je zavrnil komentar o tem, kakšen je bil odziv Janeza Janše in Zdravka Počivalška. Tonin je še dodal, da ob tej temi na obrazih Janše in Počivalška ni videl nobenih nasmehov.

Jasno je, da bo Janša do konca ščitil Zdravka Počivalška, ki mu je nenazadnje omogočil vlado in brez Počivalška tudi Janševe koalicije ne bi bilo. To je včeraj postalo jasno, ko je Počivalšek razočaral nasprotnike z izjavo, da nima namena odstopiti z ministrskega mesta.

Seveda je teža NSi-ja v vladi ne glede na spremenjene okoliščine precej manjša kot teža SMC-ja in Zdravka Počivalška. Kaj je tisto kar druži Janšo in Počivalška, je vsekakor še zavito v tančico skrivnosti. dejstvo pa je, da bo Janša v primeru zaostritve v koaliciji in dodatnih kadrovskih zahtev prej “odpikal” Tonina , kot pa Počivalška.

Jasno je, da NSi nima nobene izhodne strategije iz te pozicije ne glede na nova razmerja v poslanskih sedežih in to je seveda boleče. “Jaz našo vlado gledam kot na nogometno reprezentanco, ki igra tekmo. Seveda se v tej igri dogajajo tudi kakšne napake, tudi s kakšno potezo soigralcev jaz nisem zadovoljen. Ampak nisem pa za to, da te stvari razčiščujemo pred javnostjo, pred novinarji, da peremo umazano perilo pred vsemi, ampak sem za to, da vse stvari, s katerimi se ne strinjamo, rešujemo v slačilnici. In tudi tako Nova Slovenija deluje. Mene ne boste slišali, da bi jaz naše ministrske in koalicijske partnerje kritiziral na televiziji. Vse, kar jim imam za povedati, jim povem v slačilnici, to je na naših koalicijskih srečanjih. Ministrica Pivec lahko pove, da sem marsikdaj kritičen, da so marsikdaj povišani toni, ampak vendarle se mi pa zdi v redu, da imamo narejen sistem, da se predsedniki strank praktično vsak dan dobivamo, da redno razčiščujemo vse zaplete, vse težave in to me vendarle opogumlja z nekim načinom, da ta koalicija lahko uspešno deluje tudi v prihodnosti”.

COMMENTS

Wordpress (0)