(VIDEO) “Opazil sem, da se je predsednik vlade Janez Janša celo večkrat nasmejal, kot pa običajno”- poslanec Franc Jurša o tem, da je bil premier na koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju židane volje – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Opazil sem, da se je predsednik vlade Janez Janša celo večkrat nasmejal, kot pa običajno”- poslanec Franc Jurša o tem, da je bil premier na koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju židane volje

(VIDEO) “Opazil sem, da se je predsednik vlade Janez Janša celo večkrat nasmejal, kot pa običajno”- poslanec Franc Jurša o tem, da je bil premier na koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju židane volje

Čeprav so nekateri insajderji napovedovali dramatično dogajanje na vrhu današnje srečanja koalicije in za jutrišnjo sejo vlade namigovali, “da sta se Janez Janša in Zdravko Počivalšek že zmenila”, da se bo Počivalšek žrtvoval ali pa bil žrtvovan za trdnost koalicije, in da bo tako povrnil oziroma nazaj priboril deveti poslanski mandat SMC-ju, ki ga je Gregor Židan odnesel v SD. Že po izjavah po vrhu koalicije, na katerem so razpravljali o tretjem protikoronskem zakonu in razmerah v koaliciji, je bilo jasno, da bo dan minil brez posebnosti ali političnih pretresov.

Na vladni novinarski konferenci pa je Zdravko Počivalšek na konkretno novinarsko vprašanje, ali res namerava zapustiti ministrski položaj in se vrniti med poslance, odvrnil, da ministrovanje ni posel za ljudi, ki imajo tanko kožo ali šibke živce. “Verjamem, da imam zelo trdo kožo in jeklene živce,” je dejal.

Kot je ocenil Počivalšek, je danes biti “član poslanske skupine SMC bistveno težje, kot je bilo še kakšno leto nazaj”. Po njegovih besedah sta odhoda zagotovo pretresla poslansko skupino.

V SMC so po besedah Počivalška razočarani nad tem, da je Židan v petek poslanski skupini in ministrom iz kvote SMC dejal, da je dobil sanjsko ponudbo, ki je ne more zavrniti. “Ko sem to slišal, sem vedel, da je ta človek na napačnem mestu, ker mislim, da politika ne more biti polje korupcije,” je dodal.

Izpostavil je, da sta ga tako Möderndorfer kot Židan pred slabim letom ob prevzemu stranke podprla. “Ne razumem pa tega, da sta se iz zgodbe umaknila zdaj, ko vsi skupaj potrebujemo oporo, sodelovanje. Upam, da se tega zavedajo tudi tisti, ki so ju sprejeli medse,” je še dodal minister.

Da z večkrat omenjeno rekonstrukcijo vlade ne bo nič, je bilo torej jasno že po dopoldanskem koalicijskem sestanku na Brdu pri Kranju, ko je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat dejal, “da je sam predsednik vlade tudi povedal, da bi bilo dobro, da o rekonstrukciji tudi njemu kdo kaj pove”.

Po prestopih dveh poslancev SMC k opozicijskima LMŠ in SD zasedba vstopa v novo politično realnost s 46 poslanskimi glasovi, a to, kot so sporočile vodje poslanskih skupin, zanje očitno ne predstavlja ovire.

“Mi smo danes predvsem izpostavili zavezo, ki smo jo sporočili že včeraj, torej da ostajamo trden člen koalicije, in želimo iti vsebinsko naprej,” je sporočila vodja poslancev SMC Janja Sluga, ki je vnovič dejala, da jih je v poslanski skupini “še vedno osem”, ne pa zgolj osem”.

O zdravstvenem ministru Tomažu Gantarju in gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku danes ni bilo govora, je zatrdil Horvat. Za prvega je bilo več namigov, da naj bi s premierjem Janezom Janšo imela precej zaostren odnos, za drugega pa so se pojavila ugibanja, da bi utegnil odstopiti sam in se vrniti v poslanske klopi. A kot kaže, ostajata na ministrskih funkcijah. Je pa Horvat dejal, da so glede ministra Počivalška spregovorili zgolj, “da ga na interpelaciji podpremo”. Se je pa Horvat obregnil še ob namige, da sledi rekonstrukcija vlade: “Sam predsednik vlade je tudi povedal, da bi bilo dobro, da o rekonstrukciji tudi njemu kdo kaj pove.”

Glede vzdušja v koaliciji pa je Franc Jurša dejal, če sem čisto iskren, nič ni bilo posebnega, bilo je ustaljeno, sam sem celo opazil, da se je predsednik vlade večkrat nasmejal kot pa običajno.

Čeprav so trije ministri kar dobri dve uri v Cankarjevem domu pojasnjevali vsebino protikoronskega paketa, pa je pozno popoldne premier Janez Janša o dosedanjih dosežkih Slovenije v boju z epidemijo in o pomenu ugleda varne in urejene države s čisto epidemiološko sliko državljane nagovoril po videokonferenci.

Po njegovih besedah je Slovenija na pravi poti in za zdaj med najuspešnejšimi državami v boju z epidemijo novega koronavirusa. Vendar pa sta previdnost in vedenje, odgovorno do sebe in drugih, po njegovih besedah potrebna še naprej.

COMMENTS

Wordpress (0)