(VIDEO) Kaj je mislil Zdravko Počivalšek s tvitom, da se utegne “Židan dan za sponzorje poslanskih prestopov kmalu končati”? Je Gregor Židan dobil ponudbo, “ki je ni mogel zavrniti”? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kaj je mislil Zdravko Počivalšek s tvitom, da se utegne “Židan dan za sponzorje poslanskih prestopov kmalu končati”? Je Gregor Židan dobil ponudbo, “ki je ni mogel zavrniti”?

(VIDEO) Kaj je mislil Zdravko Počivalšek s tvitom, da se utegne “Židan dan za sponzorje poslanskih prestopov kmalu končati”? Je Gregor Židan dobil ponudbo, “ki je ni mogel zavrniti”?

Poslanska skupina SD ima po novem 12 poslancev. Po prestopu Tomaža Terčka iz Levice je včeraj v poslansko skupino SD prestopil Gregor Židan, nadomestni poslanec Zdravka Počivalška. Po odmevnem prestopu Janija Möderndorferja v poslansko skupino LMŠ minuli teden, je to že tretji prestop v relativno kratkem času, če seveda pustimo ob strani prestop poslanke SNS v poslansko skupino SDS še pred zamenjavo vlade.

Matjaž Han je v izjavi za medije v DZ pojasnil, da so z Židanom v zadnjih štirih dneh imeli pogovore o dolgoročnem sodelovanju. Po tehtnem premisleku je Židan presodil, da bo svoje delo bolj kakovostno opravljal v skladu z vrednotami poslanske skupine SD, je povedal. Z Gregorjem Židanom smo v zadnjih štirih dneh imeli iskrene pogovore o tem, da bi lahko mogoče sodelovali na dolgi rok. Gregor se je po tehtnem premisleku odločil, da lahko opravlja svoje delo v skladu z njegovimi vrednotami v naši poslanske skupini SD. Mi smo bili zelo zadovoljni, da se je”.

Kot je poudaril, so vrata poslanske skupine SD vedno odprta za vse poslance, ki želijo deliti njihove vrednote. “Nikogar nismo prisilili, da bi prišel k nam. Zato so še toliko bolj zadovoljni, da se je Gregor odločil prestopiti v poslansko skupino SD. Verjame, da bo ta pot naša skupna pot dolgoročna in da se bo tudi Gregor dobro počutil. Še enkrat ga opravičujem. Veste za nekatere posameznike so to hude odločitve. Težko je premislil, da je zamenjal poslansko skupino in zato se je tudi danes odločil, da ne bi dal izjave,” je pojasnil.

Židan ob prestopu iz SMC v SD ni dajal izjav. Po besedah Hana so takšne odločitve za posameznike kar težke, zato se je odločil, da medijem te odločitve ne bo pojasnjeval. “Verjamem pa, da bo s svojimi dejanji in svojimi pogledi lahko v političnem prostoru povedal še marsikaj,” je dodal vodja poslancev SD.

Ob vprašanju o podrobnejših razlogih za to potezo je Han spomnil, da je bil Židan uspešen nogometaš in je branil barve Slovenije. V pogovorih pa je izrazil razočaranje, da nekateri posamezniki za Slovenijo niso pripravljeni narediti dovolj, da nekateri o njej “grdo govorijo” in da “mu ni mesta v takšni ekipi”, je povzel Han.

Na Židanovo potezo se je z zapisom na Twitterju že odzval tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek. “Židan dan za sponzorje poslanskih prestopov se utegne kmalu končati,” je navedel prvak SMC. Podrobneje tega zapisa ni pojasnil. Židan je namreč nadomestni poslanec in nadomešča ‘prav Zdravka Počivalška zato se je v javnosti pojavilo več teorij oziroma razlag Počivalškovega tvita.

Matjaž Han je takole razlagal tvit gospodarskega ministra in na vprašanje novinarjev, da bi lahko minister Počivalšek slej ko prej sedel v poslanske klopi, ker bi to slej ko prej zamenjalo matematiko: “Glejte, če bi mi kalkulirali tako, kot nekateri kalkulirajo, potem se mi ne bi pogovarjali z gospodom Židanom. V naši poslanski skupini in v naši stranki delamo na dolgi rok. Pa bom povedal zakaj. Če bi kalkulirali tako, kot nekateri drugi kalkulirajo – v tem primeru vidim, da tudi Počivalšek kalkulira in koalicija – ne bi gospoda Brgleza nikdar dali na listo za evropske volitve in mu s tem omogočili izvolitev, da je potem prišel nazaj kandidat SMC-ja v poslansko skupino. Zato sem rekel karkoli se bo zgodilo, tudi s to težo, da bo Gregor moral iti ven, če se Počivalšek vrne v parlament. Bo pa zelo zelo zanimivo, če se bo Počivalšek zaradi tega vrnil v parlament ne pa zaradi drugih zadev. Tako da bom presenečen, ampak mi imamo z gospodom Gregorjem Židanom vizijo za naprej in te vrednote ne bomo izbrisali, tudi če nekaj časa ne bo poslanec”.

Iz poslanske skupine SMC pa so sporočili, da “jih odhod poslanca Gregorja Židana iz PS SMC preseneča, saj se je zdelo, da se znotraj nove koalicije dobro znajde. Kljub temu se nam ne zdi prav, da v trenutkih, ko bi morali gledati na našo skupno dobro, posamezniki v ospredje postavljajo zgolj lastno korist. In če se po eni strani zdi, da takšni odhodi poslansko skupino slabijo, so po drugi strani pripomogli k še večji povezanosti in trdnosti ostalih poslancev, ki si bodo še naprej prizadevali za uresničevanje ciljev”.

Židan je v poslanske klopi sicer sedel kot nadomestni poslanec, potem ko je Počivalšek zasedel ministrski položaj na gospodarskem resorju. V SMC-ju Židanu zamerijo, da se ni odločil za drugačno pot in sicer, da ni odstopil in prepustil mesta drugemu poslancu, ampak se je odločil, da bo prestopil iz poslanske skupine SMC v poslansko skupino SD. Na družbenih omrežjih pa se pojavljajo tudi namigi, da je Židan dobil ponudbo, ki je ni mogel zavrniti.

Matjaž Han je včeraj še pojasnil, da trenutno ne potekajo pogovori s še katerim poslancem o morebitnem prestopu v njihovo poslansko skupino. Möderndorfer, ki je pred dnevi prestopil iz SMC v LMŠ, pa je Židanu na Twitterju čestital. “Gregor Židan, želim ti vse dobro in srečno.”

GREGOR ŽIDAN SE JE PRIDRUŽIL POSLANSKI SKUPINI SOCIALNIH DEMOKRATOVDanes se je poslanski skupini Socialnih demokratov pridružil poslanec Gregor Židan. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han mu je v izjavi za medije izrekel dobrodošlico in mu zaželel dobro delo.»Veseli me, da je poslanec Gregor Židan prepoznal v naši poslanski skupini mesto, kjer bo lahko v skladu s svojimi prepričanji in vrednotami nadaljeval naše skupno delo za dobro ljudi,« je novega člana poslanske skupine pozdravil Han. Gregor Židan se sicer danes ni odločil za izjavo, je pa Han poudaril, da menjava poslanskih skupin ne predstavlja lahke odločitve, verjame pa, da bo Židan s svojimi dejanji in pogledi zagotovo pomemben del političnega prostora. »Verjamem, da bo naša skupna pot dolgoročna, prepričan pa sem tudi, da se bo Gregor pri nas dobro počutil,« je zaključil in na vprašanje o tem ali se morda obeta še kakšen prestop povedal, da so vrata poslanske skupine Socialnih demokratov vedno odprta za poslanke in poslance, ki v vrednotah socialne demokracije ob hkratnem spoštovanju tudi različnih stališč, vidijo svoje prihodnje delovanje.

Objavil/a Socialni demokrati (SD) dne Ponedeljek, 18. maj 2020

COMMENTS

Wordpress (0)