Nemško ustavno sodišče je obveščevalni službi prepovedalo množično spremljanje telekomunikacij tujcev brez utemeljenega razloga – TOPNEWS.si

Nemško ustavno sodišče je obveščevalni službi prepovedalo množično spremljanje telekomunikacij tujcev brez utemeljenega razloga

Nemško ustavno sodišče je obveščevalni službi prepovedalo množično spremljanje telekomunikacij tujcev brez utemeljenega razloga

Spremljanje internetne komunikacije v tujini je kršitev temeljnih pravic, je v torek sporočilo nemško ustavno sodišče in nemški obveščevalni službi (BND) prepovedalo množično spremljanje internetne komunikacije tujcev brez utemeljenega razloga.

“Spremljanje internetnega prometa tujcev v tujini je v nasprotju z zakonom o svobodi medijev in tajnosti telekomunikacij,” je v torek sporočilo ustavno sodišče v Karlsruheju. Poleg tega so bile kršene temeljne pravice, zagotovljene z ustavo.

S tem je ustavno sodišče sprejelo tožbo za utemeljeno, ki jo je vložila skupina tujih novinarjev in Reporterjev brez meja ter zahtevala pregled reformiranega zakona o BND-ju z leta 2016, ki omogoča množično spremljanje spletnega komuniciranja tujcev v tujini brez posebnega razloga.

Nemški državljani običajno uživajo zaščito pred nadzorom

Tožilci trdijo, da mnogi preiskovalni novinarji v Nemčiji morda neradi sodelujejo z mednarodnimi novinarskimi partnerji, ker bi to odprlo tudi možnost spremljanja njihovega dela.

Tuji novinarji bi imeli tudi težave z žvižgači, ki bi jim zaradi strahu težko posredovali informacije, piše v argumentih.

Nemški državljani običajno uživajo zaščito pred nadzorovanim spremljanjem. BND bo moral v prihodnje spremljanje določene telekomunikacije v tujini upravičiti s konkretnim razlogom.

Sporno je bilo tudi, ali se lahko tujci tako kot tudi nemški državljani sklicujejo na temeljne pravice, ki jih zagotavlja nemška ustava.

Ustavno sodišče je zakonodajalcem naložilo, da do konca prihodnjega leta prilagodijo obstoječi zakon o BND-ju, da ne bi bil več v nasprotju z zakonoma o telekomunikacijski tajnosti in svobodi medijev.

COMMENTS

Wordpress (0)