(VIDEO) Jože P. Damijan: “Vladni ukrepi so zelo počasni, določeni predpisi so zmedeni, kup je nedorečenosti” – Za spodbujanje domače potrošnje predlaga turistični vavčer za vsakega prebivalca v višini 400 evrov ter začasno uvedbo temeljnega državljanskega dohodka v višini 100 evrov mesečno za porabo v Sloveniji – TOPNEWS.si

(VIDEO) Jože P. Damijan: “Vladni ukrepi so zelo počasni, določeni predpisi so zmedeni, kup je nedorečenosti” – Za spodbujanje domače potrošnje predlaga turistični vavčer za vsakega prebivalca v višini 400 evrov ter začasno uvedbo temeljnega državljanskega dohodka v višini 100 evrov mesečno za porabo v Sloveniji

(VIDEO) Jože P. Damijan: “Vladni ukrepi so zelo počasni, določeni predpisi so zmedeni, kup je nedorečenosti” –  Za spodbujanje domače potrošnje predlaga  turistični vavčer za vsakega prebivalca v višini 400 evrov ter začasno uvedbo temeljnega državljanskega dohodka v višini 100 evrov mesečno za porabo v Sloveniji

Opozicijska LMŠ je na gospodarskem razstavišču predstavila predlog ukrepov za okrevanje gospodarstva in omilitev socialne in družbene krize po epidemiji. Govorci: predsednik Marjan Šarec, evropski poslanec dr. Klemen Grošelj in ekonomist dr. Jože P. Damijan. Predlagani ukrepi v vrednosti skoraj 1,8 milijarde evrov bi bili predvsem usmerjeni v spodbujanje potrošnje – med njimi sta turistični vavčer ter začasni temeljni državljanski dohodek.

“Ne želimo le kritizirati in opozarjati, kaj ni prav in kaj ni narejeno, ampak tudi aktivno sodelovati,” je ob predstavitvi predlogov ukrepov LMŠ poudaril prvak stranke Marjan Šarec. “Prihodnost ne bo tako zelo lepa, zlasti pa ne bo lepa, če se je bomo spet lotili na napačen način,” je dejal.

Šarec je bil med drugim kritičen do doslej sprejetih protikoronskih paketov vlade, ki v praksi niso zaživeli. “Vemo, da banke spet ne dajejo kreditov, vemo, da državno poroštvo ni uspešno. Če bomo spet zašli v spiralo varčevanja in ne bomo spodbujali potrošnje, se iz prejšnje krize pred 10 leti nismo naučili nič,” je poudaril. Izpostavil je tudi, da se je v to zakonodajo “tlačilo tudi ukrepe, ki nimajo zveze z gospodarstvom”.

Konkretne ukrepe je predstavil ekonomist Jože Damijan, ki je med drugim Šarčeve besede podkrepil z navedbami, da prvi vladni protikoronski paket ni bil težak tri milijarde evrov, ampak le okoli 1,7 milijarde evrov. Ob tem je država do sredine maja implementirala le okoli petino ukrepov. Vlog za odložitev plačila kreditov je bilo denimo čez 22.000, banke pa so odložile le za 267 milijonov evrov anuitet oz. 1,3 odstotka celotne vrednosti januarja podeljenih kreditov nebančnemu sektorju. Prav tako še ni zaživela garancijska shema države, je poudaril Damijan.

“Vladni ukrepi so zelo počasni, določeni predpisi so zmedeni, kup je nedorečenosti,” je navedel Damijan. Glavno težavo pa vidi v dejstvu, da ukrepi niso naslovili težave povpraševalnega šoka, s katerim se sooča Slovenija.

“Pomembno je, da zelo hitro reagiramo, da se ne zaciklamo, tako kot se je aktualna vlada na tekoče probleme” je zaključil Jože P. Damijan na predstavitvi predlogov ukrepov za okrevanje gospodarstva in omilitev socialne in družbene krize po epidemiji.

Med vladnimi ukrepi jih je, kot je izračunal Damijan, za 337 milijonov evrov namenjenih spodbujanju povpraševanja. LMŠ bi v ta del usmerila 1,78 milijarde evrov.

Predlagani ukrepi bi bili predvsem usmerjeni v spodbujanje potrošnje – med njimi sta turistični vavčer ter začasni temeljni državljanski dohodek.

“Mi pa menimo, da moramo ta vavčer, to vzpodbudo za povečanje trošenja, dati vsem prebivalcem Slovenije. To pomeni, da bi ga dobili tudi mladi in tudi upokojenci, da ga lahko potrošijo in da je njegova vrednost 400 evrov. S tem si lahko štiričlanska družina že privošči spodoben dopust. Seveda pa ob tem zapravi še del svojega denarja. Ključno pri tem je, da mora biti ta denar za vavčer uporabljen oziroma porabljen pri nas v Sloveniji. Se pravi, da ne gre na Hrvaško ali katerokoli drugo državo. Porabljen je doma in mora biti porabljen do konca letošnjega leta”.

Damijan je opozoril nam dramatične podatke, ki jih je dobil predvsem iz porabe električne energije, ki se je v gospodarstvu zmanjšala celo za eno četrtino v aprilu. Prav tako se je v nekaterih regijah brezposelnost povečala celo za več kot dvajset odstotkov. Se pravi, da gre za drastičen upad gospodarske aktivnosti. ki se vedno bolj razrašča in ima seveda posledice. Najbolj zaskrbljujoč je padec prodaje izdelkov za investicije in padec trporane trajnih potrošnih dobrin. Ljudje so nehali trošiti za nakup bele tehnike in za nakup avtomobilov. Problem je predvsem v povečanju negotovosti, se pravi, če se ljudje bojijo za službe, tisti, ki so že na čakanju in tisti, ki se bojijo, da bodo izgubili službo, čeprav jo že imajo, seveda ne bodo trošili.

In zdravilo za to J.P. Damijan vidi predvsem v povečanju domače potrošnje, ki sestavlja več kot dve tretjini državnega proračuna. Kritičen je bil tudi do ukrepov, ki jih je vlada sprejela v prvem in drugem protikoronskem zakonu. Na osnovi podatkov fiskalnega sveta so namreč ukrepi iz prvega protikoronskega zakona prijeli povprečno zgolj deset odstotno. Najvišja stopnja implementacije je pri direktnih transferjih, se pravi solidarnostni prispevek upokojencem, študentom in dodatek za veliko družino. Ključen problem tega pa je, da ta denar ni šel v osebno potrošnjo, ampak se večina privarčuje.

Prav tako je bilo odloženih 13 procentov kreditov nebančnemu sektorju, se pravi relativno malo, ugotavlja J.P. Damijan. Pri poroštvih iz drugega protikoronskega paketa pa je število odobrenih poroštev za nova posojila enako ničli.

Slovenija se je letos zadolžila za 5 milijard evrov. Če pa bi se gospodarska rast s spodbujanjem potrošnje čim manj zmanjšala, pa dodatna zadolžitev za predvidenih 2,5 milijarde evrov ne bi bila potrebna. J.P Damijan meni, da ne smemo ponoviti napake iz leta 2009, ko smo se zadolževali, ker vlada ni bila učinkovita. Potrebna je hitra in izdatna pomoč gospodarstvu, da se čim manj skrči.

J. Damijan je odgovarjal tudi na vprašanje o namigih, da se v ozadju snuje tehnična vlada, o kateri sta govorila tako predsednik SD Dejan Židan kot tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. Tehnični mandatar pa naj bi bil prav Jože P. Damijan. Damijan je zanikal, da bi potekali kakršnikoli pogovori o tem, na vprašanje, ali bi bil pripravljen voditi takšno vlado, če bo zagotovljena ustrezna večina, pa je dejal, da na hipotetična vprašanja ne odgovarja.

COMMENTS

Wordpress (0)