Nabava zaščitne opreme na Hrvaškem označena za državno skrivnost, “da nas kdo ne pokrade” – Hrvaška je za zaščitno opremo s Kitajske po tržni ceni, vključno s prevozom in brez posrednikov, plačala 50 milijonov evrov, Slovenija v istem času od posrednikov kupila za 122 milijonov evrov opreme – TOPNEWS.si

Nabava zaščitne opreme na Hrvaškem označena za državno skrivnost, “da nas kdo ne pokrade” – Hrvaška je za zaščitno opremo s Kitajske po tržni ceni, vključno s prevozom in brez posrednikov, plačala 50 milijonov evrov, Slovenija v istem času od posrednikov kupila za 122 milijonov evrov opreme

Nabava zaščitne opreme na Hrvaškem označena za državno skrivnost, “da nas kdo ne pokrade” – Hrvaška  je za zaščitno opremo s Kitajske po tržni ceni, vključno s prevozom in brez posrednikov, plačala 50 milijonov evrov, Slovenija v istem času od posrednikov kupila za 122 milijonov evrov opreme

Od konca marca, ko je pristalo prvo letalo iz Šanghaja, ki je dobavilo 12,5 tone medicinske opreme, potrebne za boj proti virusu Covid-19, je bilo s Kitajske v Hrvaško dostavljenih več kot 400 ton zaščitnih mask, oblek, očal, rokavic, razkužil in druge opreme.

To so sporočili iz hrvaške vlade, ki je evidentirala vsako od sedmih letal, ki so na Hrvaško prispela do 27. aprila s kupljeno in podarjeno medicinsko opremo. Toda koliko je bila plačana ta oprema, natančneje, koliko je stala, na primer zaščitna maska ali rokavice, je bilo razglašeno za državno skrivnost (Telegram).

Konkretno, za opremo, ki je prispela s prvim letalom 29. marca, so bili znani podatki o posameznih cenah medicinskih potrebščin (Nacional), nato pa je bilo vse razglašeno za skrivnost.

Od ministrstva za gospodarstvo, podjetništvo in obrt, vlade in štaba civilne zaščite so novinarji zahtevali podrobnosti o nabavi medicinske opreme. Zanimalo jih je, koliko pogodb in s katerimi podjetji so bile sklenjene pogodbe za nabavo medicinske opreme v obdobju od 19. marca do 28. aprila letos, pa tudi na podlagi katerih odločitev so bile te pogodbe sklenjene. Poleg tega so novinarji spraševali, koliko stanejo ta naročila in od kod se financirajo. Ker so donacije prihajale z vsakim letalom z opremo, so novinarji spraševali tudi o višini skupnih donacij, pa tudi o tem, kdo so donatorji in ali so bili sklenjeni sporazumi o donacijah.

Čeprav je ministrstvo za gospodarstvo na vprašanja odgovorilo zelo obširno, je bil odgovor večinoma osredotočen na razlago, zakaj javnosti ne morejo posredovati zahtevanih informacij. Čeprav nekaj pa so vendarle razkrili.

Nabavljeno za 50 milijonov evrov blaga s Kitajske

Tako “skupna vrednost do zdaj naročenega blaga s Kitajske znaša približno 50 milijonov evrov, kar vključuje stroške dostave blaga na neposrednih letih, ki so bili izbrani prav zato, da bi zmanjšali tveganja, ki jih povzročajo motnje na svetovnem trgu.” Po navedbah ministrstva se je Hrvaška osredotočila na neposredno sodelovanje s kitajskima podjetjima China Meheco in Sinopharm Chongqing Medical Device.

Nabava blaga na Kitajskem je potekala “v tesnem medinstitucionalnem sodelovanju urada predsednika vlade, ministrstva za gospodarstvo, podjetništvo in obrt, ministrstva za zdravje, veleposlaništva Republike Hrvaške v Pekingu in drugimi pristojnimi institucijami”.

To “neposredno sodelovanje”, kot je pojasnjeno, “poteka na priporočilo kitajske vlade in veleposlaništva Ljudske republike Kitajske v Zagrebu”, saj zaradi okoliščin na svetovnem trgu Hrvaški zagotavlja “največja realna jamstva za dostavo blaga ustrezne kakovosti v dogovorjenih rokih, brez posrednikov.”

Na domačem trgu so kupili zaščitno opremo za 13 milijonov kun (1.7 mio evrov)

Del potrebne medicinske opreme je bil nabavljen tudi na domačem trgu, “od družb DiploMed, Enormis, Euro energo eko, Pharmacija laboratorij, Medical and Pharm trading, Pleglas, Prosco, Geneplanet, Bolhar in Tapetarija Veličan, v skupni vrednosti 13.026.734,38 kun”.

Vse blago je bilo, kot trdijo, nabavljeno “po tržnih cenah v danem trenutku nabave”.

Hrvaško ministrstvo za gospodarstvo pojasnjuje, da so okoliščine in cene na domačem trgu odraz stanja na svetovnem trgu, “zlasti kar zadeva poreklo blaga in so žal zunaj nadzora države”.

Javnih naročil ni

Vlada je že 17. marca sprejela sklep o nabavi in uporabi strateških zalog blaga za izvajanje ukrepov za varovanje zdravja in krepitev nadzora nad širjenjem virusa COVID-19 (točka 25), ki je med drugim opis blaga in storitev razglasila za skrivnost.

Ministrstvo za gospodarstvo se v svojih odgovorih sklicuje na to odločitev in pojasnjuje, da je njen direktorat za blagovne rezerve po odredbi in v skladu z navodili štaba civilne zaščite zadolžen za nujna naročila blaga in storitev, potrebnih za izvajanje ukrepov za varovanje zdravja in okrepitev nadzora nad širjenjem virusa covid-19.

“Skladno s tem Direktorat za civilno zaščito kontinuirano naroča Direktoratu za blagovne rezerve Ministrstva za gospodarstvo, podjetništvo in obrt, da zagotovi skladišču Direktorata za blagovne rezerve sredstva v višini, ki so potrebna vsem službam, ki sodelujejo pri boju z epidemijo koronavirusa na Hrvaškem. Vse količine, ki so bile komercialno nabavljene in prispele na Hrvaško od 17. marca 2020, ter vse druge pošiljke, ki bodo prispele v prihodnjih dneh in tednih za boj proti epidemiji koronavirusa, so pošiljke količin blaga v obsegu, ki ga je odredil Direktorat za civilno zaščito blagovnim rezervam Ministrstva za gospodarstvo, podjetništvo in obrt, “pojasnjujejo na ministrstvu.

Prav tako opozarjajo, da je ta sklep vlade o naročilih blaga in storitev za boj proti koronavirusu izvzet iz uporabe Zakona o javnih naročilih “na podlagi možnosti, ki jo zagotavlja člen 42 istega zakona, zaradi zaščite pomembnih varnostnih interesov Republike Hrvaške, je zapisala za Faktograf Gabrijela Galić.

Hrvaška je torej za zaščitno opremo, ki jo je kupovala neposredno od Kitajske, odštela 52 milijonov evrov. Slovenija, ki je zaščitno opremo nabavljala prek posrednikov, pa je doslej sklenila že za več kot 112 milijonov evrov pogodb. Na Hrvaškem so od posrednikov naročili le za 1,7 milijona evrov opreme.

Tako je Hrvaška vsega skupaj za zaščitno opremo porabila 52 milijonov evrov, Slovenija pa je sklenila že za več kot 200 milijonov evrov pogodb za zaščitno opremo, čeprav na gospodarskem ministrstvu zagotavljajo, da je dejanska vrednost nabavljene opreme do sedaj 41 milijonov evrov, vrednost aktualnih pogodb, ki pa še niso vse realizirane, pa 122 milijonov evrov.

“Dejanska vrednost dobavljene zaščitne opreme je na dan 15. maja znašala 41.810.938,07 evrov in ne 200 milijonov evrov. Znesek vseh sklenjenih pogodb, med katerimi so tudi tiste, ki so bile že stornirane, je 183.773.682,64 evrov, vrednost aktualnih pogodb naročene zaščitne opreme pa 112.422.896,07 evrov,” je sporočilo ministrstvo za gospodarstvo.

Hrvaška, ki ima torej več kot enkrat več prebivalcev od Slovenije, je za zaščitno opremo, ki jo je kupovala neposredno od Kitajske, odštela pol manj od Slovenije, s katero se radi primerjamo, ko gre za boj proti koronavirusu.

Neposredno od Kitajske so sicer zaščitno opremo naročali tudi v Nemčiji in tako Nemčiji kot Hrvaški je uspelo dobiti zaščitno opremo neposredno od Kitajske.

COMMENTS

Wordpress (0)