(VIDEO) Incident na protestih – Janez Janša na izredni seji v državnem zboru zahteval sankcije, policija posredovala – Policija včeraj zasegla transparent “Smrt janšizmu, svoboda narodu” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Incident na protestih – Janez Janša na izredni seji v državnem zboru zahteval sankcije, policija posredovala – Policija včeraj zasegla transparent “Smrt janšizmu, svoboda narodu”

(VIDEO) Incident na protestih – Janez Janša na izredni seji v državnem zboru  zahteval sankcije, policija posredovala – Policija včeraj zasegla transparent “Smrt janšizmu, svoboda narodu”

Kljub slabemu vremenu so se včeraj zvečer na ulicah slovenskih mest znova podali številni protestniki, ki so večinoma s kolesarjenjem izrazili nezadovoljstvo z vladnimi ravnanji. V prestolnici se jih je po nekaterih ocenah znova zbralo več tisoč, nekateri so se množici pridružili tudi na skirojih, rolkah ali peš. Čeprav ob številni prisotnosti policije ni bilo večjih incidentov in so protesti potekali mirno, smo z našo kamero zabeležili incident, v katerem je policija zasegla transparent z napisom Smrt janšizmu, svoboda narodu.

Kot si lahko ogledate na videu, so policisti pristopili k skupini protestnikov, ki so poleg ostalih transparentov proti Janši in vladi med drugim izobesili napis “Smrt janšizmu, svoboda narodu”. Po približno desetih, petnajstih minutah in pregovarjanju so policisti fizično zasegli transparent, enega od udeležencev pa odstranili iz množice in ga odpeljali s Trga Republike v smeri Maximarketa.

Spomnimo, Janez Janša je na četrtkovi izredni seji omenjeni transparent na sliki uporabil v razpravi in ga kazal tudi poslancem državnega zbora ter kritiziral policijo tožilstvo in sodstvo.

Janez Janša: “Spoštovani kolegi, na protestih, kamor pridno hodite in vabite, se grozi s smrtjo, s smrtjo se grozi javno. Nosijo se majice z grožnjo s smrtjo, se pravi, jo nosijo osebe, ki so znane. S smrtjo se grozi na sejah vodstvenih organov radiotelevizije, javne radiotelevizije. Tri ure je trajala seja, tri ure so sejali pod transparentom, kjer se je grozilo s smrtjo, 220 tisočim, ki so volili za Slovensko demokratsko stranko. In to v času, ko je bila stranka v opoziciji. Grozi se s smrtjo neposredno meni. Ta slika se objavlja kot nekaj povsem običajnega na spletni strani javne radiotelevizije. Kljub temu, kar piše v kazenskem zakoniku, ki ga citiram, torej tukaj sprašujem vas, sprašujem pristojne v policiji, tožilstvo, sodišča, ali imamo v Sloveniji pravno državo ali zakoni veljajo za vse enako – ali se lahko grozi s smrtjo tistim, ki jih imate za drugo razredne”.

Policija je tako včeraj očitno pod vtisom nastopa predsednika vlade Janeza Janše zasegla transparent in transparent odnesla iz prizorišča ter odstranila enega od protestnikov in sestavila zapisnik o zasegu predmetov in popisala dva protestnika. Poleg napisa Smrt “janšizmu, svoboda narodu”, je eden od udeležencev nosil tudi transparent “Janez tudi jaz te ljubim”. Protestniki so tako že četrti petek zapored v znak protesta zvonili s kolesarskimi zvončki in trobili s trobljami, slišati je bilo že znane vzklike “lopovi” in “svobode ne damo”.

Proteste sicer organizira več iniciativ, ki so h kolesarjenju vabile prek družbenih omrežij, čeprav so včeraj uradno našteli le okoli 5000 udeležencev, jih je bilo po ocenah nekaterih udeležencev več kot prejšnji petek in štirinajst dni nazaj, saj so zasedli tako del Trga Republike, ki ni bil ograjen. Kolesarji so sicer zapeljali po Slovenski, Aškerčevi, Prešernovi, Tivolski in delu Dunajske, znova pa so krožili tudi po deloma zaprtem Trgu republike pred poslopjem DZ.

Policija je sicer območje okoli parlamenta tudi včeraj deloma zaprla. “Tako na meji kot v Ljubljani, ograja mora pasti,” pa so na enem od transparentom zapisali protestniki. V Mariboru so se protestniki zbrali na Trgu Svobode, tudi tam pa so se kolesarji podali na vožnjo po mestu. Zbrali so se tudi v Kopru in Celju, a v manjšem številu kot v prestolnici.

Medtem ko so kolesarji včeraj že četrtič zasedli Ljubljano, pa tisti, ki podpirajo Janeza Janšo, vladi izražajo podporo s podpisom peticije, ki naj bi jo podpisalo že več kot 20.000 ljudi. Na družbenih omrežjih pa se pojavljajo tudi razmisleki, da bi v primeru poskusa nasilnega rušenja sedanje vlade lahko prišlo do nemirov in celo spopadov med zagovorniki in nasprotniki sedanj oblasti.

COMMENTS

Wordpress (0)