DeSUS o razmerah v stranki: Nina Stankovič ni več generalna sekretarka stranke; za v.d. imenovali Damjana Stanonika – TOPNEWS.si

DeSUS o razmerah v stranki: Nina Stankovič ni več generalna sekretarka stranke; za v.d. imenovali Damjana Stanonika

DeSUS o razmerah v stranki: Nina Stankovič ni več generalna sekretarka stranke; za v.d. imenovali Damjana Stanonika

Organi DeSUS danes razpravljajo o aktualnih razmerah, tudi drži stranke v vladi. Najprej se ob 14. uri na Gospodarskem razstavišču sestaja izvršni odbor stranke, potem pa ob 16. še svet stranke. Izredno sejo sveta so zahtevali v sedmih od desetih pokrajinskih odborih Desusa-a.

Nemir v stranki je povzročila vloga stranke v Janševi koaliciji. Del članstva naj bi zmotile nekatere poteze največje stranke v koaliciji, povezane z mediji in pravosodjem.

Če bodo ideološki pogledi prevladali nad izvajanjem zavez iz koalicijske pogodbe, bodo v DeSUS razmislili o nadaljnjem sodelovanju, je v torek napovedala predsednica Aleksandra Pivec.

“Nemiri v stranki pa so izraz različnih ideoloških prepričanj članov stranke in glede na to, da smo demokratična stranka, je seveda izražanje takšnih stališč popolnoma normalno in za nas tudi dopustno. Koalicija je bila oblikovana zaradi izvajanja vsebin, ki smo jih vnesli v koalicijsko pogodbo – Pri tem stranka Desus vztraja. V kolikor vsebinskih zadev ne bo mogoče izpeljati in se bomo zapletali z različnimi ideološkimi spopadi, bo čas za premislek, ali ima smisla to sodelovanje nadaljevati”, je med drugim predvčerajšnjim dejala Aleksandra Pivec.

Aleksandra Pivec je pred današnjo sejo izvršnega odbora odgovorila tudi na vprašanje, kje je ločnica, do katere bo Desus še ostal v Janševi koaliciji.

“Ta ločnica nima merske enote, jaz težko povem, kje je ločnica. Mi smo vsekakor vedeli, ko smo šli v desnosredinsko koalicijo, da tovrstna trenja seveda bodo. Jaz še vedno zagovarjam stališče, da Desus ni izrazito ideološka stranka. Mi smo do sedaj v vsako koalicijo, predvsem pa jaz lahko govorim v svojem imenu za to koalicijo, vstopili zaradi tega, ker želimo izpeljati pomembna vsebinska vprašanja. In kolikor bo v Sloveniji vedno nadvladovala ideološka vsebina nad prepričanji, potem se jaz bojim, da ne zakona o dolgotrajni oskrbi in ne demografskega sklada ne bomo imeli.

15 let ga že nimamo in ga ne bomo imeli še naslednjih 15 let. Mi se bomo tokrat pač izjemno potrudili, da tokrat vsebine damo resnično v ospredje in da naredimo vse, kar je v naši moči, da ideološke spopade preprečujemo. Seveda pa nismo tisti, ki imajo pri tem največjo moč. Lahko pogojujemo, lahko zaostrujemo, jaz pa resnično vztrajam na tem, da smo tisti, ki iščemo dialog. V kolikor v Sloveniji ne bo prišlo do enega normalnega dialoga v prihodnjem obdobju, nam nič ne pomaga, tudi če zamenjamo vlado vsako leto, vsebine bodo še vedno ostajale na mizah, ljudje pa nezadovoljni”.

Glede vrnitve Karla Erjavca v Desus in ali je to sploh realna opcija, je Pivčeva dejala: “Ne, jaz se tega ne bojim, se mi zdi čisto ena smešna izjava. Predsednik je izjavil, da se bo politično upokojil, da pač tega ne bo. Jaz verjamem, da pač ima še neke svoje politične linke, po katerih seveda še komunicira s kom. Da bi se pa vrnil, se mi zdi prvič čisto neresnično, drugič pa ne, zakaj bi se pa bala tega. Če bi se tega bala, ne bi kandidirala na januarskem kongresu.

Glede generalne sekretarke Nine Stankovič pa je Pivčeva dejala, da je to že večkrat komentirala: “Gre za interne strankarske zadeve. Ne odhaja zaradi nobenih razhajanj. Mi smo se na vodstvu stranke pogovarjali o tem, da moramo vzpostaviti trdno in močno kadrovsko strukturo. In če bo tudi šlo za določene prerazporeditve znotraj same stranke, pozicioniranje ljudi na določena mesta, je to naša interna stvar in jaz ne vem zakaj potenciranja, da so kakršnakoli razhajanja. Če bo prišlo do menjave, bo ta menjava vsebinske narave. In o tem smo se pogovarjali in boste pravi čas izvedeli, če bomo. Jaz sem rekla, da bom povedala takrat, ko bo do tega dogovora prišlo.”

Tomaž Gantar, ki je tudi predsednik sveta stranke, izjav pred sejo izvršnega odbora ni dajal, je pa bil bolj zgovoren Franc Jurša, vodja poslanske skupine.

Dogajanje smo spremljali v živo:

Razprave o tem, o čemer se je zadnje dni največ govorilo, ali bo DeSUS še ostal v Janševi koaliciji, tega seveda ni bilo na dnevnem redu. Bodo pa današnje sklepe s seje sveta stranke, povezane z delovanjem v vladi Janeza Janše, še enkrat preverjali junija.

Je pa prišlo do kadrovskih sprememb v vrhu stranke in sicer Nina Stankovič ni več generalna sekretarka stranke. Da so Stankovičevo razrešili, za pol leta pa na njeno mesto imenovali Damjana Stanonika, ki je sicer državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, sta potrdila tako vodja poslanske skupine Franc Jurša kot tudi predsednica Aleksandra Pivec v izjavi po končani seji sveta.

Pivčeva je članstvu obljublja bolj aktivno vlogo DeSUS-a. In zavzemanje za ključne prioritete stranke, to je ustanovitev urada za demografijo, finančnega demografskega sklada ter zakon o zdravstvenem zavarovanju in dolgotrajni oskrbi.

“To pomeni, da gremo takoj z zahtevo po ustanovitvi Urada za demografska vprašanja v Mariboru, da se naslednji teden oblikuje delovna skupina, ki bo pripravila usklajen predlog zakona o demografskem skladu, da se dvigne prispevna stopnja v zdravstvu na raven Evropske Unije,” je po seji sveta DeSUS-a povedala Pivčeva.

Tudi nekateri drugi člani sveta so že pred sejo sveta stranke pričakovali sklepe, s katerim bodo jasno zahtevali izpolnitev zavez iz koalicijske pogodbe, ki so za DeSUS prioritetne. Gre za zakone s področja zdravstva, ustanovitev urada vlade za demografska vprašanja in oblikovanje demografskega sklada.

Pivčeva je obljubila tudi bolj ostro reakcijo na morebitna nova odpiranja ideologije Janševe SDS, ki je razburila številne člane DeSUS-a. Kje in kdaj bo Pivčeva pri tem potegnila črto, pa ostaja neodgovorjeno. Glede na politično realnost pa se zdi možnost odhoda DeSUS-a iz koalicije minimalna.

“Hkrati je bil tudi enoten sklep, da se DeSUS popolnoma in odločno zavzema za popolno svobodo medijev in da ne dovoli nobenih aktivnosti, ki bi posegale v pravice do svobodnega izražanja. Tako medijev kot seveda tudi v širši javnosti”.

Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec, ki je sicer ves čas zagotavljala, da stranka in vodstvo stranke delujeta enotno in usklajeno. Pred novinarji je tudi zanikala, da bi imela kakršna koli nesoglasja s predsednikom sveta Tomažem Gantarjem. Gantar je sicer sejo sveta moral predčasno zapustiti zaradi sprostitve ukrepov in usklajevanja.

Nekdanja poslanka Julijana Bizjak Mlakar je danes navedla, da marsikatera navedba v medijih o tem ne drži, med drugim glede stališč pokrajinskih odborov. Noben se namreč v tem času ni sestal, je povedala. Po njenih besedah gre za nekaj predsednikov pokrajinskih odborov in so se tako “rodila takšna izkrivljena stališča v javnosti”.

Delo vlade in DeSUS-a pri obvladovanju novega koronavirusa Bizjak Mlakarjeva ocenjuje kot izjemno dobro, razen morda na področju domov za starejše. Medtem ugotavlja, da se niso uresničile nekatere zaveze DeSUS-a, zato upa, da bodo danes sprejeli ustrezne sklepe in da je po prioritetnem ukvarjanju z epidemijo prišel čas tudi za druge zahteve članstva.

Sicer pa ne pričakuje, da bi danes prišlo do velikih pretresov, pač pa, da bodo današnja stališča pokazala enotnost stranke. Na vprašanje dejanj SDS pa ugotavlja, da se je DeSUS distancirala od ideoloških spopadov.

Medtem je poslanec Simonovič bolj kritičen in ocenjuje, da so akterji ob nastajanju koalicijske pogodbe očitno dali premalo pozornosti vprašanju ideoloških tem. Stranke koalicije je opozoril, da jih čakajo težki trenutki in je treba ideološke teme pustiti na strani.

COMMENTS

Wordpress (0)