Kaj je tako razjezilo Janeza Janšo, da je grozil celo z odstopom?- Zaradi nasprotovanja, da bi poleg seznanitve s poročilom o nabavi zaščitne opreme poslanci v DZ-ju sprejeli tudi predlagane vladne sklepe, je prišlo do velikih razhajanj – TOPNEWS.si

Kaj je tako razjezilo Janeza Janšo, da je grozil celo z odstopom?- Zaradi nasprotovanja, da bi poleg seznanitve s poročilom o nabavi zaščitne opreme poslanci v DZ-ju sprejeli tudi predlagane vladne sklepe, je prišlo do velikih razhajanj

Kaj je tako razjezilo Janeza Janšo, da je grozil celo z odstopom?- Zaradi nasprotovanja, da bi poleg seznanitve s poročilom o nabavi zaščitne opreme poslanci v DZ-ju sprejeli tudi predlagane vladne sklepe, je prišlo do velikih razhajanj

DZ bo na današnji izredni seji obravnaval vladno poročilo o nakupu zaščitne in druge opreme, Vladna koalicija v širši sestavi se je tudi na ponedeljkovem srečanju na Brdu pri Kranju enotno zavzela za sprejetje poročila vlade o nabavi zaščitne opreme. Poročilo bodo na današnji seji DZ predstavili premier Janez Janša in nekateri ministri.

Poleg vsebinskih razhajanj med pozicijo in opozicijo pa je prišlo v preteklih dnevih tudi do ostre polemike zaradi same procedure, kjer je vlada vztrajala, da se državni zbor ne samo seznani s poročilom, ampak sprejme tudi sklepe, ki jih je ob tem predlagala vlada.

V poročilu vlada ugotavlja pomanjkanje zaščitne opreme v času razglasitve epidemije in dodaja, da jo je nova vlada nato zagotovila v zadostni količini, in to po nižji ceni kot prejšnja. Po mnenju zakonodajno-pravne službe DZ za obravnavo in potrjevanje drugega predlaganega sklepa ni podlage v poslovniku, zakonu in ustavi.

Vlada je namreč v drugim sklepu, ki naj bi ga potrjeval DZ, med drugim navedla, da vlada Marjana Šarca ni pravočasno poskrbela za dopolnitev in aktiviranje državnega načrta zaščite in reševanja za primer epidemije novega koronavirusa in da je sprejem zaščitnih ukrepov potekal v izrednih okoliščinah.

Sklep opominja tudi na pomanjkanje zaščitne opreme v času razglasitve epidemije in dodaja, da jo je nova vlada nato zagotovila v zadostni količini, in to po nižji ceni kot prejšnja. Polemika, ki se bo nadaljevala danes, se je začela prejšnji petek na seji odbora za gospodarstvo, kjer so padale težke besede, “da se gre vlada državni udar, koalicijski poslanci pa sodelujejo pri eklatantnem rušenju demokracije ter kršenju ustave zakonov in poslovnika državnega zbora”.

Več kot 11-urno petkovo razpravo na odboru za gospodarstvu so tako zaznamovali številni postopkovni zapleti. V opoziciji so namreč opozarjali, da bi se smel DZ po poslovniku s poročilom zgolj seznaniti ne pa tudi sprejemati sklepov. Pričakovati je, da bodo takšno stališče zagovarjali tudi na plenarni seji DZ.

Še posebej, ker je včeraj komisija DZ za nadzor javnih financ v nadaljevanju nujne seje o porabi javnih sredstev za nakup zaščitne opreme v epidemiji brez glasu proti izglasovala predlog sklepa, po katerem naj jim vlada v osmih dneh posreduje tudi seznam vseh sklenjenih poslov in dobav zaščitne in medicinske opreme s cenami.

Janez Janša je namreč od poslancev koalicije zahteval, da državni zbor poleg poročila sprejme tudi sklepe, ki bi vlado pravzaprav razbremenili odgovornosti pri aferi z nabavo zaščitne opreme. V primeru, če sklepi ne bodo sprejeti, saj so se, kot se je pokazalo na petkovi seji odbora za gospodarstvo, pojavili pomisleki v nekaterih koalicijskih strankah, naj bi Janša neformalno zagrozil tudi z odstopom kot predsednik vlade.

V opoziciji so v petek obravnavi takšnega sklepa ostro nasprotovali. Poslanec Levice Miha Kordiš je med drugim spomnil na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, da za obravnavo takšnega sklepa ni podlage v ustavi, zakonu in poslovniku.
Poslanec SD Franc Trček je dodal, da poslovnik predvideva le seznanitev DZ s takšnim poročilom, ne pa tudi sprejemanja sklepov. Podobno je ugotavljala tudi poslanka Levice Violeta Tomić.

Tina Heferle iz LMŠ je opozorila, da sklep vnaprej prejudicira, kaj naj bi odbor za gospodarstvo ugotovil, kar je absurdno. Po njenem mnenju bi obravnava takšnega sklepa pomenila grob poseg izvršilne v zakonodajno vejo oblasti. Podobno so ocenjevali tudi Meira Hot (SD), Marko Bandelli (SAB) in Aljaž Kovačič (LMŠ).

Predsednik odbora Branislav Rajić iz SMC je sicer oporekal, da gre za akt, ki bi ga DZ vendarle lahko obravnaval. Proceduralne predloge o prekinitvi seje je nato nameraval dati na glasovanje, vendar pa so v opoziciji oporekali tudi temu. Trček je opozoril, da tisto, kar nima pravne podlage, ne more biti niti predmet poslanskega dela niti glasovanja.

Vendarle pa je po slabi uri in pol proceduralnih zapletov in po nastopih koalicijskih članov odbora Jurija Lepa (DeSUS) in Janija Möderndorferja (SMC) odločil, da sejo prekine. Tudi Lep je namreč pojasnil, da se v koaliciji zavedajo potrebe po preoblikovanju sklepa. Möderndorfer pa je opomnil, da bi z začetkom razprave o sklepu razprava o njem dobila legitimnost. Kljub temu, da je predsednik odbora v razpravo ponudil le seznanitveni sklep, se v opoziciji namreč še vedno niso strinjali z njegovo obravnavo.

Petkovi razpravi o poročilu na odboru DZ za gospodarstvo bo danes sledila še izredna seja DZ na isto temo. V opoziciji so na četrtkovi seji kolegija predsednika DZ med drugim ocenili, da bo izredna seja pomenila le promocijo vlade in sodni proces proti prejšnji, Šarčevi vladi.

S tem pa razprav o nabavah zaščitne opreme v DZ še ne bo konec. V DZ bosta namreč nastali še dve preiskovalni komisiji, gospodarnost ravnanja vlade pri tem pa bodo pretresali tudi v razpravi o interpelaciji gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki so jo vložile štiri opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB.

COMMENTS

Wordpress (0)