(VIDEO) Dnevi grmenja v slovenski politiki – Zakaj se Janez Janša in vladajoča SDS zapleta v ideološke vojne, ki slabijo predvsem koalicijske zaveznike – TOPNEWS.si

(VIDEO) Dnevi grmenja v slovenski politiki – Zakaj se Janez Janša in vladajoča SDS zapleta v ideološke vojne, ki slabijo predvsem koalicijske zaveznike

(VIDEO) Dnevi grmenja v slovenski politiki – Zakaj se Janez Janša in vladajoča SDS zapleta v ideološke vojne, ki slabijo predvsem koalicijske zaveznike

Včeraj je bil nabit dan s političnim dogajanjem. Ko potegneš črto po koncu dneva, so se nekateri bolj poučeni v politično zakulisje začeli spraševati, kaj pravzaprav hoče predsednik vlade Janez Janša in kakšni so razlogi za grmenjem na politični sceni. Kot v Prešernovem Povodnem možu nad Stari trg pridrvijo črni oblaki, na nebu zasliši se strašno gromenje, vetrov sovražno vršenje, potokov derečih šumenje…

A za političnimi izjavami na prvo žogo, njihova veljavnost je običajno kratkotrajna in veljajo manj kot en dan, se vendarle nakazuje trend, ki kaže neko smer oziroma racionalnost v politiki. Tedenski protesti in nezadovoljstvo zaradi afer pri nabavi zaščitne opreme seveda ne ostajajo brez posledic na javnem mnenju in ideološke teme so dober katalizator za preusmerjanje pozornosti.

Tako ni presenetljivo, da so se na družbenih omrežjih začeli pojavljati celo razmisleki o tem, da se v javnosti ustvarja občutek, da vladajoča SDS z Janezom Janšo dela vse, da potisne Desus in SMC iz vlade? Pač v skladu s teorijo, da je septembra še zadnji možni rok za volitve, saj državo drugo leto čaka predsedovanje in potrebuje operativno vlado kakršnokoli že, da se ne “sramoti” pred svetom.

Volitve bi bile eden od možnih scenarijev po umiritvi krize s korona virusom, kjer se bodo na bojnem polju kmalu začeli preštevati mrtvi in ranjeni. Seveda ne v smislu javnega zdravja, ampak predvsem v smislu zdravja podjetij in ekonomije. Časi, ki prihajajo, vsekakor ne bodo prijetni ne samo za Janševo koalicijo, ampak ne bi bili niti za katero koli drugo vlado ali politično kompozicijo.

Opozicija je zaradi Logarjevega dopisa o pravosodju zahtevala sklic skupne seje odbora za zunanjo politiko in odbora za pravosodje, podoben odziv se napoveduje tudi za zapis predsednika vlade Janeza Janše o medijih. Vendar se zdi, da imajo zaradi solo akcij vladajoče stranke še največ problemov v SMC-ju in Desus-u, torej v strankah, ki že tako ali tako krvavijo od samega nastanka sedanje vladne koalicije.

V strankah vladne koalicije, predvsem v stranki Desus in SMC, pa so se včeraj vrstila prva resna javna opozorila, da ob nadaljevanju “sovražnih” dejanj, kakršna so zapis o komunističnih medijih vladnega urada za komuniciranje, spremno pismo zunanjega ministra Anžeta Logarja o razmerah v slovenskem pravosodju, kolumna predsednika vlade Janeza Janše o medijih, objavljena na spletni strani vlade ter seveda tvitanje vladajoče stranke ne bodo mogli umirjati volilne baze in strankarske strukture nekaterih koalicijskih strank, zato niso več pripravljeni od strani opazovati potez vladajoče SDS.

Vendarle gre kljub razmislekom, da je v ozadju morda načrt kako pravzaprav spraviti ob živce eno od koalicijskih strank in ji naprtiti krivdo za razpad koalicije, bolj pritrditi tistim političnim analitikom, ki ocenjujejo, da padec vlade in predčasne volitve niso resna opcija zaradi pričakovanega drugega vala epidemije novega koronavirusa v jesensko-zimskem času, ko bi bilo težko izpeljati predvolilno kampanjo in volitve.

Slovenija poleg tega potrebuje resno operativno vlado zaradi priprav na predsedovanje EU. »To bo šele prva bitka in po njej se duhovi pomirijo. Zato je zdaj malo verjetno, da bi Desus koalicijo zapustil,« je za Delo ocenil Bogdan Biščak

Medtem ko je predsednica Desusa Aleksandra Pivec še včeraj zjutraj obtožila medije, da prikazujejo »navidezni razkol v stranki Desus”, s čemer jo poskušajo destabilizirati, je popoldne na strankini medijski konferenci vendarle dejala, da ni nikoli zanikala, da so v stranki nemiri.

Meni pa, da so »nemiri pričakovani, glede na to, da smo vstopili v desnosredinsko koalicijo«. Vendar pa trdi, da nemiri v stranki ne ogrožajo njene stabilnosti. »Na terenu komunikacija ni bila optimalna,« je priznala in se zavzela proti odpiranju »ideoloških« vprašanj.

Celo več, Desus napoveduje odhod, če bodo ideološki pogledi prevladali nad izvajanjem zavez iz koalicijske pogodbe. Določeno nelagodje je med koalicijskimi partnerji nedvomno na mestu, saj se verjetno večina ali pa prav vsi z zapisanimi stališči predsednika vlade najbrž ne morejo poistovetiti.

In to so poleg Desusa nedvoumno izrazili tudi v SMC, vodja poslanske skupine Janja Sluga je tako navedla, da takšen način komuniciranja politike z mediji zagotovo ni nekaj, kar bi prispevalo k večji verodostojnosti obeh strani, medijev in politikov, od Logarjevega dopisa o pravosodju pa so se distancirali.

https://twitter.com/DC43/status/1260257074358992902
https://twitter.com/DC43/status/1260273882923180033

Ne glede na včerajšnjo intenzivno dogajanje bo prav resna preizkušnja za koalicijo vendarle glasovanje o interpelaciji proti ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. In šele po tem glasovanju bo mogoče bolj realno ocenjevati, ali bo vladna kompozicija ostala do rednih volitev in predvsem, kaj se bo ob tem dogajalo v koalicijski SMC. Čeprav se ta trenutek zdi, da je najbolj kritična stranka Desus, je to zgolj zunanji vtis in se bo dogajanje lomilo na SMC-ju ne na Desus-u.

Odgovor na vprašanje, zakaj se Janez Janša in vladajoča SDS zapleta v ideološke vojne, ki slabijo predvsem koalicijski zaveznici, je torej, ker se lahko, saj SMC in Desus nimata “izhodne strategije” in sta vsaj za zdaj obsojeni na sodelovanje z Janšo.

Zanimiva pa je nedavna izjava predsednika SD Dejana Židana, da bi do naslednjih volitev državo vodila tehnična vlada. V zakulisju pa naj bi bilo že znano tudi ime tehničnega mandatarja.

COMMENTS

Wordpress (0)