(VIDEO) “Nevarna razmerja” v DeSUS-u – Med Aleksandro Pivec in Nino Stankovič počilo potem, ko je Stankovičeva Pivčevo opozorila “kaj se govori” po Ljubljani – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Nevarna razmerja” v DeSUS-u – Med Aleksandro Pivec in Nino Stankovič počilo potem, ko je Stankovičeva Pivčevo opozorila “kaj se govori” po Ljubljani

(VIDEO) “Nevarna razmerja” v DeSUS-u – Med Aleksandro Pivec in Nino Stankovič počilo potem, ko je Stankovičeva Pivčevo opozorila “kaj se govori” po Ljubljani

“Nina Stankovič je v tem trenutku generalna sekretarka naše stranke. Razmišlja se in pogovarja se, da bi v tem trenutku en del nalog, ki je na področju PR-a prenesli na Nino Stankovič nekatere organizacijske zadeve, ki pa se tičejo terena, pa organizacij na terenu, pa bi dali nekomu drugemu, ki bi dejansko bil mogoče malo bolj operativen,” je pojasnil Jurša.

Jurša je včeraj potrdil, da so se o tej temi pogovarjali na petkovem srečanju vodstva stranke. Kot je spomnil, si odgovorni na funkcijah sami izbirajo najožje sodelavce. “Če bi se predsednica odločila in želela okrepiti delo na terenu, je to njena osebna odločitev. Pri tem jo bodo organi stranke verjetno podprli,” je še povedal Jurša.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki je pravzaprav edina konstanta in kontinuiteta med DeSUS-om Karla Erjavca in Aleksandre Pivec, je pogosto zelo slikovit v svojih opisih političnega dogajanja. “V stranki DeSUS je vedno živahno,” pravi Jurša in umirja, da gre zgolj za sedem nezadovoljnih odborov.

Sedem od desetih pokrajinskih odborov namreč zahteva sklic sveta stranke DeSUS, kjer bi morali temeljito razčistiti položaj stranke in njenega vodstva, ki le nekaj mesecev od kongresa deluje daleč od usklajene ekipe.

Jurša bi lahko za opis dogajanja v DeSUS-u uporabil tudi kak citat iz romana “Nevarna razmerja”, ki ga je Pierre Choderlos de Laclos napisal leta 1782. Nevarna razmerja prikazujejo zapletene ljubezenske spletke na francoskem dvoru v 18. stoletju, tik pred začetkom revolucije.

Roman je v svojem času dvignil precej prahu. Mnogi interpreti so v njem videli kritični razsvetljenski portret aristokracije, njene izprijenosti in jalovosti. A ta branja so verjetno predvsem retroaktiven učinek francoske revolucije, uperjene prav proti privilegijem razreda na oblasti. V času izida naj bi v romanu v pismih uživala ­marsikatera kronana glava, med drugimi tudi Marija­ ­Antoaneta.

Pivčeva je že ob robu petkovega srečanja vodstva stranke komentirala nekatere informacije o opozorilih članstva glede komunikacije v stranki in očitkih glede delovanja v koaliciji. Kot je dejala, je to demokratičen proces v stranki in pričakovati je bilo, da bo ob vstopu v desnosredinsko koalicijo nekaj pogledov, ki vidijo težavo v ideološkem razhajanju. Zagotovila je, da v stranki ni nemirov, o kakršnih se govori v nekaterih medijih.

Po izjavi za javnost, kjer predsednik sveta stranke in minister za zdravje Tomaž Gantar, ki se mu je mudilo na studio ob 17-tih naj bi se ostali člani ožjega vodstva vrnili na sestanke, kjer je Pivčeva Nini Stankovič povedala, da predlaga oziroma razmišlja o njeni zamenjavi na mestu generalne sekretarke.

Po nekaterih informacijah naj bi med Aleksandro Pivec in Nino Stankovič počilo potem, ko jo je le ta opozorila na govorice, ki so stare že skoraj mesec dni o tem, da dobiva nesorazmerno vlogo v stranki Andrej Prebil, ki zanimivo sploh ni član stranke Desus.

Prebil je kot kandidat Desusa postal svetnik na RTV Slovenija, poleg tega pa je bil tudi v igri za nadzorni svet Elesa, kar je marsikoga v stranki presenetilo, saj, kot rečeno, Prebil nima ravno veliko skupnega z Desusom, niti ni član stranke. Prebila naj bi porivala naprej prav Aleksandra Pivec in znanstvo s Pivčevo je zakompliciralo odnose znotraj vrha stranke Desus, zaradi katerih naj bi z mesta generalne sekretarke odletela Nina Stankovič.

Stankovičeva je bila sicer v preteklosti predstavnica za odnose z javnostmi v DeSUS-u in nazadnje na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi Pivčeva. Ob napovedi Pivčeve, da bo na januarskem kongresu izzvala dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca, pa je bila Stankovičeva v njeni ožji ekipi, ki je pripravljala kongres in pomembno vplivala na to, da je bila na januarskem kongresu izvoljena za predsednico Aleksandra Pivec.

Ko si je Pivčeva s podporo organov stranke konec januarja postavila svojo ekipo, so za predsednika sveta stranke potrdili njenega velikega podpornika Gantarja, za generalno sekretarko stranke pa Stankovičevo. Mimogrede Stankovičeva je po sporu z Erjavcem vodila volilno kampanjo Gantarja za župana Pirana. Zato so napetosti le nekaj mesecev po kongresu marsikoga presenetile.

Še posebej v kontekstu, da sta prav Gantar in Stankovičeva bila ključna človeka, ki sta Pivčevi pomagala do izvolitve in odhoda Karla Erjavca. Še danes pa tudi ni popolnoma pojasnjeno kdo je dal ukaz za to, da se pred kongresom načrtno sledi – spremlja Karla Erjavca in kdo je pravzaprav sliko njegovega Porsche “macana” posredoval medijem le dan pred kongresom.

Aleksandra Pivec sicer uživa in ima nekakšno imuniteto v največji vladni stranki SDS in pri Janezu Janši, saj je bila sinoči tako kot pred tem po aferi z maskami predsednik SMC Zdravko Počivalšek povabljena na Novo24TV v Temo dneva.

Koalicijska četverica je sicer včerajšnjem vrhu sklenila, da bo kljub prvim razpokam vztrajala.

Četverica koalicijskih strank, ki se je v širši sestavi včeraj sestala na Brdu, je sklenila stopiti v bran ministru Počivalšku, ki ga bremenijo očitki o netransparentni nabavi zaščitnih sredstev. “Odločitev koalicije je, da enotno podpremo ministra Počivalška ob tej interpelaciji,” je povedala Janja Sluga, vodja SMC-jevih poslancev.

V opoziciji pa očitno stopnjujejo pritisk na aktualno oblast.

“Vse, kar znajo, je zvaliti krivdo na prejšnjo vlado. V kateri sta bili pa spet dve isti stranki, ki sta tudi v tej vladi. Tako da ta koalicija se za moje pojme lahko tudi poslovi,” je včeraj zadeve komentiral nekdanji premier Marjan Šarec. Dodal je, da se je trenutna koalicija sestavila s pomočjo nekaterih, ki so se “prodali” za položaje in da se lahko ta koalicija tudi poslovi.

Predsednik SD Dejan Židan, pa je včeraj koaliciji postavil dva pogoja in sicer, da prepusti preiskovalno komisijo v aferi maske opoziciji in da povabi opozicijske stranke k razmisleku o konsolidaciji ekonomske situacije.

“V tem trenutku bi bilo najlažje, da bi do predčasnih volitev imeli tehnično ali projektno vlado. Torej vlado, ki ne bi delovala na ideoloških osnovah.” SDS mu odgovarja, da so to priložnost že imeli.

Židan še meni, da je čas, da za isto mizo sedejo koalicija, opozicija, gospodarstvo in sindikati ter ocenijo, katere ukrepe bi bilo še dobro sprejeti. Koalicijo pa je Židan pozval, naj iz procedure umakne zahtevo za preiskovalno komisijo o nakupu zaščitne opreme.

V Levici medtem terjajo kar odstop celotne vlade. Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca je vlada v le nekaj mesecih “uspela zakuhati izredne razmere”. Vendar pa izredne razmere po besedah Luke Mesca niso zaradi novega koronavirusa, ampak zaradi utemeljene skrbi med državljani, da vlada koronavirus izkorišča, da bi “ugrabila oblast in nas popeljala po poti Madžarske”.

COMMENTS

Wordpress (0)