(VIDEO) Miha Kordiš: “Vsakič, ko je na oblasti Janez Janša, gredo provizije v milijone” – Za opozicijo vojno dobičkarstvo v kriznih časih nesprejemljivo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Miha Kordiš: “Vsakič, ko je na oblasti Janez Janša, gredo provizije v milijone” – Za opozicijo vojno dobičkarstvo v kriznih časih nesprejemljivo

(VIDEO) Miha Kordiš: “Vsakič, ko je na oblasti Janez Janša, gredo provizije v milijone”  –  Za opozicijo vojno dobičkarstvo v kriznih časih nesprejemljivo

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so danes v DZ vložile interpelacijo ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. Še pred tem so poslanec LMŠ in predstavniki opozicijskih strank SD, Levica in SAB v izjavi za javnost predstavili podrobnosti o interpelaciji.

Kot je v izjavi za javnost povedal poslanec LMŠ Robert Pavšič so v LMŠ povedali, da Počivalšku očitajo predvsem izogibanje zakonodaji, ki je v Sloveniji še vedno veljavna in velja tudi v kriznih časih. “Očitamo mu ne samo sistemsko korupcijo oziroma popolno nesposobnost vodenja, tako, da je na koncu v bistvu vseeno, ali gre za sistemsko korupcijo ali pa za nesposobnost vodenja. Odgovornost ostaja enaka. In ne samo odgovornost ministra Počivalška glede na neukrepanje vseh ministrov v vladi oziroma celo oddaljevanje od izjav, ki jih je dal minister Počivalšek (s strani Mateja Tonina), odgovornost sprejema tudi cela vlada s predsednikom vlade na čelu”. Ker ga dejansko predsednik glede na njegove zadnje izjave podpira, je še dodal Pavšič.

“Konec koncev vlada se ne postavi sama, se ne izvoli sama. Vlado postavlja državni zbor tako, da imajo tudi poslanci, ki so to vlado podprli in se odzivajo na vse nečednosti, ki jih razkrivajo mediji, morajo tudi poslanci sami prevzeti odgovornost. Ta bo seveda tudi sama vidna po glasovanju na interpelaciji…. Predvsem računamo na tiste poslance, ki se niso ‘prodali’ in bodo zastopali etična načela, zaradi katerih so tudi kandidirali ob vstopu v DZ. Tudi na koalicijske poslance računamo,” je še povedal Pavšič.

Pavšič je napovedal, da je danes na vrsti interpelacija, jutri je na vrsti komisija za nadzor javnih financ, preiskovalna komisija pa bo tudi vložena v naslednjih dneh, je akcije opozicije napovedal Pavšič.
Podpisniki interpelacije so tudi v poslanski skupini socialnih demokratov.

“Vsekakor si je minister Počivalšek to interpelacijo s svojimi izjavami spisal sam z vsakodnevnimi izjavami pred mediji in tudi s svojimi ravnanji. Absolutno pa je s potrditvijo njegovega ravnanja odgovornost prevzela celotna vlada, saj je predsednik vlade to njegovo ravnanje tudi podprl. Ta vlada, ta koalicija si je postavila nek paralelni svet, iz katerega izhajajo zgolj nečedna ravnanja nabave in dobave zaščitnih oprem po nekih prijateljskih vezeh, funkcionarskih poteh, družinskih vezeh in takšna ravnanja v SD obsojamo. Če je bilo še pred dnevi zelo nenavadno, da je vladna koalicija zavrnila sklepe na odboru za zdravstvo, kjer smo zahtevali člani koalicije, da se nabave in dobave izvajajo neposredno, transparentno, kakovostno, gospodarno, je toliko bolj danes jasno, da so poslanci vladajoče koalicije to demantirali oziroma so ta sklep zavrnili, kar posledično pomeni, da takšna ravnanja tudi podpirajo”, je dejala poslanka SD Bojana Muršič.

Dodala je, da gre za “sprevržena dejanja, ki so do ljudi ponižujoča,” in ta afera z maskami pa se postavlja ob bok aferi z orožjem iz 90. let. “Naredili bomo vse, da tej aferi pridemo do dna, ne da ne bo krivca kot takrat, zato je nujno, da se vsi postopki speljejo takoj. Vsekakor ljudje, ki so se v vsem tem času odrekali, bili solidarni, spoštovali vsa ta pravila, ki jih je ta vlada napisala, nas napotovala, si to absolutno zaslužijo. Da pa gre za vojno dobičkarstvo, je v teh kriznih časih nedopustno in temu v SD ostro nasprotujemo”.

Miha Kordiš, poslanec Levice pa je dodal: “Vsakič, ko je na oblasti Janez Janša, gredo provizije v milijone. Začelo se je s trgovino z orožjem, nadaljevalo z afero Patria in sedaj, pod tretjo Janševo vlado, imamo te sporne nabave zaščitne opreme. V Levici že od prvega dne opozarjamo, da bi bilo zaščitno opremo potrebno nabavljati neposredno od dobaviteljev, a se je vlada očitno odločila drugače. Interpelacija zoper ministra Počivalška, ki jo vlagamo, razkazuje, zakaj se je vlada tako odločila, da nahrani svoje prijatelje v zasebnem sektorju z visokimi provizijami na škodo in na račun zdravja državljank in državljanov Slovenije ter na račun državnega proračuna. To je absolutno nesprejemljivo in v Levici vztrajamo, da mora zato najprej oditi minister Počivalšek, za celotno situacijo pa je odgovorna vlada kot celota. Menda je jasno, da en sam minister ne bo izvajal takih vprašljivih poslov v obsegu 200 milijonov evrov, če to ni akcija, za katero stoji celotna vlada in predsednik vlade navsezadnje. Prej ste lahko slišali, da si je minister Počivalšek to interpelacijo pisal sam, ampak z včerajšnjo podporo pa jo je podpisal tudi predsednik vlade Janez Janša.”

V SAB so dodali, da so tudi oni prispevali podpise k interpelaciji, ker so prepričani, da se morajo stvari v vsakem primeru razčistiti. “Ugotavljanje politične odgovornosti bodisi v parlamentarni preiskavi ali z interpelacijo žal ne bo rešilo milijonov, ki so bili morebiti izgubljeni s temi nakupi,” so opozorili. Zato so v SAB od začetka zahtevali, da se nad vsemi nakupi v kriznem času ves čas vrši poseben parlamentarni nadzor. Njihov amandma ni bil sprejet, sprotnega nadzora ni bilo, “milijoni, ki so šli v neprave roke, pa so za vedno izgubljeni”.

COMMENTS

Wordpress (0)