(VIDEO) Na protestnem kolesarjenju sinoči v Ljubljani več kot 3500 kolesarjev – Protestniki zahtevali odstop vlade – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na protestnem kolesarjenju sinoči v Ljubljani več kot 3500 kolesarjev – Protestniki zahtevali odstop vlade

(VIDEO) Na protestnem kolesarjenju sinoči v Ljubljani več kot 3500 kolesarjev – Protestniki zahtevali odstop vlade

Kot smo poročali na Topnews.si je že včeraj opoldne pred poslopjem državnega zbora potekal protivladni protest. Po podatkih policije se je zbralo okoli 100 ljudi. Večjih kršitev javnega reda in miru policija sicer ni zaznala, zaradi kršenja javnega reda in miru pa so policisti sprva pridržali in nato izpustili organizatorja protesta, predsednika Gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije Ladislava Troho. Kot so kasneje zapisali na Facebooku, “je vlada njihovo prvo zahtevo s sprostitvijo gibanja med občinami že izpolnila. Še vedno pa zahtevajo, da vlada takoj nepreklicno odstopi”.

Po opoldanskem protestnem shodu, se je zvečer protestnega kolesarjenja v središču Ljubljane udeležilo več tisoč kolesarjev protestnikov, ki so z zvonjenjem izrazili nezadovoljstvo z ukrepi vlade v času epidemije Covida-19. Kolesarji so pod sloganom “z balkonov na kolesa” na petem zaporednem petkovem protestu glasno vzklikali proti vsakodnevnemu kratenju svoboščin in zahtevali odstop vlade.

https://twitter.com/BraneDobnikar/status/1256357209933520896

Niz protestnih akcij, ki se je začel na balkonih stanovanj s piskri in kuhalnicami, se je že prejšnji petek preselil na kolesa in ulice mest. Podpira ga več kot 20 samoorganiziranih skupin in civilnodružbenih kolektivov. Mirne proteste, ki jih je organizirala Anarhistična pobuda Ljubljana in še 23 drugih skupnosti in nevladnih organizacij, so spremljali policisti. Protestniki so v prestolnici zapeljali mimo poslopja državnega zbora. Protesti so potekali tudi v Mariboru in drugih slovenskih mestih.

Dogodek je potekal mirno, so pa policisti zaprli več ulic v okolici za zagotovitev varnosti vsem udeležencem v cestnem prometu. Shod ni bil prijavljen in organizator policiji trenutno ni znan. Policisti niso izvedli še nobenih ukrepov, a nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo oziroma obvestili zdravstveni inšpektorat.

V uradnem sporočilu so zapisali: “Dne 1.5.2020, okoli 19.ure se je v Ljubljani zbralo približno 3500 kolesarjev in nekaj pešcev. Kolesarji so se vozili po ulicah na območju centra mesta, nekaj se jih je nahajalo tudi na Trgu republike. Policisti so na kraju opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost prometa in nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji. Policisti so udeležence javnega zbiranja opozarjali, da upoštevajo ukrepe določene z odlokom za preprečevanje in širjenje nalezljive bolezni. Dogodek je potekal mirno, so pa policisti zaprli več ulic v okolici z namenom zagotovitve varnosti vsem udeležencem v cestnem prometu. Navedeni dogodek ni bil prijavljen in organizator trenutno ni znan. Policisti trenutno niso izvedli še nobenih ukrepov, se pa nadaljuje zbiranje obvestil v zvezi dogodka in se bo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepalo v skladu z zakonodajo oziroma obvestilo pristojni Zdravstveni inšpektorat.”

COMMENTS

Wordpress (0)