Mednarodna agencija za energijo (IEA): Obnovljivi viri energije edini vir rasti povpraševanja v letu 2020, ko se trgi premoga, nafte in plina zmanjšujejo – TOPNEWS.si

Mednarodna agencija za energijo (IEA): Obnovljivi viri energije edini vir rasti povpraševanja v letu 2020, ko se trgi premoga, nafte in plina zmanjšujejo

Mednarodna agencija za energijo (IEA): Obnovljivi viri energije edini vir rasti povpraševanja v letu 2020, ko se trgi premoga, nafte in plina zmanjšujejo

V svojem prvem poročilu od izbruha koronavirusa je IEA, vpliven glas med podjetji, vlagatelji in vladami, za preostalo leto pregledala svetovne trende porabe energije in ogljičnih izpustov, poroča Climate Home News za Euractiv.

“Obnovljiva energija je bila doslej najbolj odporna na ukrepe za zaustavitev COVID-19,” je ugotovila IEA, pri čemer je poudarila, da povpraševanje po obnovljivi električni energiji na splošno ne vpliva na splošni padec porabe energije.

Do tega je prišlo kljub dejstvu, da bi se tempo dodatnih obnovljivih virov energije lahko letos zmanjšal, saj motenje dobavne verige in ukrepi socialnega distanciranja močno zavlačujejo gradnjo in namestitev.

Climate Home News je že poročal, da je namestitev solarnih fotovoltaičnih (PV) plošč na strehah podjetij in domov, ki naj bi pripomogla k prihodnji rasti, močno prizadela gospodarska upočasnitev.

To bi lahko vplivalo na prejšnje napovedi IEA, da bo leto 2020 rekordno leto za dodajanje zmogljivosti za proizvodnjo električne energije za sončno, vetrno in drugo čisto energijo.

Zaustavitev je imela omejen vpliv na obnovljive vire

Odprava ukrepov socialnega distanciranja v različnih delih sveta ter obseg in časovni razpored spodbudnih ukrepov bosta letos vplivala na višino dodatnih obnovljivih zmogljivosti.

Vendar je IEA dejala, da bi to moralo letos imeti omejen vpliv na celotno proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov.

Ker so se v Severni Ameriki in Evropi začeli izvajati ukrepi za zaustavitev širjenja COVID-19, se je svetovno povpraševanje po energiji v prvem četrtletju leta zmanjšalo za 3,8% v primerjavi s prvim četrtletjem 2019.

V skladu s trendom se je povpraševanje po obnovljivi energiji povečalo za 1,5%, kar je po mnenju IEA v veliki meri vplivalo na dodatne vetrne in sončne projekte, ki so se pojavili na spletu v zadnjem letu, in prednost, ki jo imajo obnovljivi viri energije v večini energetskih sektorjev.

Primer, Indija bo verjetno imela presežek energije leta 2020 prvič po zmanjšanju porabe energije, kaže poročilo S&P Global Ratings.

Bonitetna agencija ocenjuje, da bo gospodarska upočasnitev imela le omejen vpliv na indijski sektor obnovljivih virov energije, ki ima koristi od “obveznega vodenja” statusov, ki prisiljujejo podjetja za distribucijo električne energije, da uporabijo sončno ali vetrno energijo, kadar koli se le ta ustvari.

Nenehna rast obnovljivih virov energije je nadaljevala pritisk na svetovno povpraševanje po premogu, ki se je zmanjšalo za skoraj 8%. IEA je upoštevala poceni plin, blago vreme in začasno zaustavitev industrije na Kitajskem.

Omejitve potovanj in kolaps letalskih potovanj sta privedla do skoraj 5-odstotnega upada povpraševanja po nafti, povpraševanje po plinu pa je bilo v primerjavi s prvim četrtletjem 2019 manjše za 2%.

“V času upada porabe električne energije so vzdržali samo obnovljivi viri energije,” je dejal izvršni direktor IEA Fatih Birol. “Za določitev dolgoročnih vplivov je še prezgodaj, a energetska industrija, ki izhaja iz te krize, se bo bistveno razlikovala od tiste, ki je bila prej.”

IEA je za preostalo leto naredila projekcijo svetovnega povpraševanja po energiji, pri čemer je uporabila scenarij, v katerem globalni recesiji, ki jo povzročajo mesečni ukrepi omejitev, sledi postopno okrevanje, ki vključuje trajne izgube v gospodarski dejavnosti.

V teh razmerah ocenjuje, da bi se lahko svetovno povpraševanje po energiji letos zmanjšalo za 6% – kar je največji padec doslej in več kot sedemkrat večji od vpliva finančne krize leta 2008.

Zaradi tega se bodo svetovni ogljični izpusti, povezani z energijo, leta 2020 znižali za skoraj 8% v primerjavi z letom 2019 in dosegli najnižjo raven od leta 2010 – največje zmanjšanje emisij, zabeleženih doslej.

V začetku aprila so analitiki Carbon Brief ocenili, da bi se lahko ogljični izpusti zmanjšali za 5,5% v primerjavi z letom 2019.

Upad ogljičnih izpustov

“Kot po prejšnjih krizah pa je porast izpustov lahko tudi večji, razen če bo val naložb za ponovni zagon gospodarstva namenjen čistejši in bolj prožni energetski infrastrukturi,” je opozorila agencija.

V svojem scenariju IEA predvideva, da bodo nizkoogljični viri na globalni ravni “daleč prehitevali” proizvodnjo premoga.

Predvideva, da bi se lahko svetovno povpraševanje po nafti leta 2020 zmanjšalo za 9%, vrnitev na raven porabe v letu 2012, povpraševanje po premogu pa bi lahko upadlo za 8% zaradi zmanjšanja porabe električne energije. Vendar bi lahko obnovitev povpraševanja po premogu na Kitajskem odpravila nekaj večji upad drugje, na primer v Indiji.

Predvideva se, da bo tudi poraba plina v preostalem delu leta precej bolj padla kot v prvem četrtletju.

Globalna poraba energije iz obnovljivih virov naj bi se leta 2020 povečala za 1%, proizvodnja energije iz obnovljivih virov pa bi se leta 2020 lahko povečala za skoraj 5%, glede na oceno IEA – stopnja rasti, pa bo ostala manjša, kot je bilo pričakovano pred pandemijo.

IEA so v preteklosti kritizirali zaradi podcenjevanja hitrosti uvajanja obnovljivih virov energije.

COMMENTS

Wordpress (0)