Zakaj se cerkve odpirajo, prehod med občinami pa še vedno ne? Tudi javnega prometa še vedno ni?” se na Facebooku sprašuje Marjan Šarec, ki vladi očita, da “zadeve odpirajo stihijsko brez načrta” – Karantena pri Covidu 19 je v Sloveniji očitno precej daljša, kot je bila pri kugi, to je 40 dni – TOPNEWS.si

Zakaj se cerkve odpirajo, prehod med občinami pa še vedno ne? Tudi javnega prometa še vedno ni?” se na Facebooku sprašuje Marjan Šarec, ki vladi očita, da “zadeve odpirajo stihijsko brez načrta” – Karantena pri Covidu 19 je v Sloveniji očitno precej daljša, kot je bila pri kugi, to je 40 dni

Zakaj se cerkve odpirajo, prehod med občinami pa še vedno ne? Tudi javnega prometa še vedno ni?” se na Facebooku sprašuje Marjan Šarec, ki vladi očita, da “zadeve odpirajo stihijsko brez načrta” – Karantena pri Covidu 19 je v Sloveniji očitno precej daljša, kot je bila pri kugi, to je 40 dni

Poimenovanje izvira iz italijanske besede quarantina (izpeljanka besede quaranta – 40), kar se nanaša na prakso v Beneški republiki v času kuge, ko so morale ladje čakati pred obalo 40 dni, preden so lahko vplule v pristanišče, v Dubrovniški republiki pa so posadke namestili v zato zgrajenih “izolirnicah”, ki so bile izven mesta in tudi na posameznih otokih.

Podobne ukrepe so sicer poznali že pred tisočletji in izolacijo gobavcev opisuje že Stara zaveza. Čas karantene je namenjen temu, da se brez tveganja ugotovi, ali izolirani predstavlja potencialno nevarnost okolici. Za primer, če pri človeku obstaja sum na nalezljivo bolezen, je v karanteni toliko časa, kolikor je navadno potrebno, da se razvijejo simptomi (pri kugi je bilo to 40 dni).

Kot je v torek na tviterju pojasnil premier Janez Janša, aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti, kjer so lahko zagotovljeni “varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme”. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je medtem zvečer za Pop TV dejal, da bo predlagal odpravo prepovedi gibanja med občinami, odločitev glede tega, kdaj bo do odprave prišlo, pa bo odvisna od ocene epidemiologov.

V torek zvečer je vlada po dopisni seji sporočila, da se je odločila za odpravo nekaterih omejitev že z današnjim dnem, denimo na področju kulture, in za sprostitve na področju gostinstva, ki bodo veljale od ponedeljka. Sproščanje katerih ukrepov in v kolikšnem obsegu, kar bo danes na dnevnem redu vlade, ni znano.

So pa v javnosti in delu politike med najbolj glasnimi zahteva po odpravi omenjene prepovedi gibanja zunaj občin stalnega oziroma začasnega prebivališča, vnovičnem zagonu javnega prevoza in odprtju vrtcev in šol.

Na Facebooku pa se je danes oglasil bivši premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki zahteva sklic Sveta za nacionalno varnost, vladi pa očita, da ukrepe “odpravlja stihijsko, brez načrta”.

“Ob ustavljanju javnega življenja smo se zavedali, da so taki ukrepi nujno potrebni za boj z epidemijo. Hkrati pa smo se zavedali, da to potegne marsikaj za seboj. Zapreš hitro, ponovno vzpostaviš težko. Upoštevati je treba javni prevoz in vrsto drugih dejavnikov, če želimo vzpostaviti kolikor toliko normalno stanje.

Zdaj vidimo, da se zadeve odpirajo stihijsko, brez načrta. Zakaj cerkve, kjer se zbira veliko ljudi, tudi rizične skupine, prehod med občinami pa še vedno ne? Tudi javnega prometa še vedno ni.

Ne želimo, da se vse odpre takoj, želimo pa izvedeti, kakšni so načrti (če so), da se ljudje lahko pripravijo. Tako tisti, ki ponujajo storitve, kot uporabniki.

Je pa to nujno, saj država stoji na vseh področjih, če pride do gospodarskega kolapsa, bodo posledice nepredstavljive”.

Šarec je sicer včeraj na tviterju zapisal, da je bil “SNAV nazadnje sklican 17.marca. Od takrat dalje lahko samo preko medijev spremljamo, kaj se dogaja. Prav bi bilo, da predsednik vlade pojasni, kakšna je izhodna strategija. Časa ni več, kajti ekonomsko in družbeno država stoji”.

COMMENTS

Wordpress (0)