(VIDEO) Gale podpisal le aneks k zadnji od treh pogodb s podjetjem Acron (podjetjem, v katerem je zaposlena mama Mateja Tonina) za 5,2 milijona evrov in po katerem naj bi se cena maske za FFP2 dvignila iz 3,20 na 3,90 evrov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Gale podpisal le aneks k zadnji od treh pogodb s podjetjem Acron (podjetjem, v katerem je zaposlena mama Mateja Tonina) za 5,2 milijona evrov in po katerem naj bi se cena maske za FFP2 dvignila iz 3,20 na 3,90 evrov

(VIDEO) Gale podpisal le aneks k zadnji od treh pogodb s podjetjem Acron (podjetjem, v katerem je zaposlena mama Mateja Tonina) za 5,2 milijona evrov in po katerem naj bi se cena maske za FFP2 dvignila iz 3,20 na 3,90 evrov

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je včeraj novinarjem med sejo DZ dejal,”da bo vse znano danes”. Bolj zgovoren je bil Počivalšek ob robu obiska Gorenja v Velenju, kjer je povedal, da so na gospodarskem ministrstvu pripravili poročilo za obravnavo na vladi in ga dopolnili tudi s poročili ministrstev za zdravje, za zunanje zadeve in za obrambo ter zavoda za blagovne rezerve.

V poročilu so po njegovih besedah navedeni vsi relevantni podatki razvoja dogodkov od 27. februarja, “ko je prejšnja vlada dala nalog blagovnim rezervam, da sprostijo obstoječe zaloge”. “Pa rezerve niso bile zadolžene za skupno nabavo, to je potrebno vedeti,” je dejal. 11. marca je prejšnja vlada zadolžila ministrstvo za zdravje za nabavo zaščitne opreme, 14. marca je nova vlada zadolžila rezerve za centralno nabavo. 24. aprila je bila ustanovljena medresorska delovna skupina, ki je vse ponudbe pregledala in posredovala državnim rezervam predlog za pogodbe. Počivalšek misli, da jih je bilo 31.

“V poročilu opišemo natančno dogajanje med 13. marcem in 10. aprilom, ko je bila strahovita kriza v zvezi s pomanjkanjem zaščitnih sredstev, ko smo bili na dnevnem redu pod pritiski zahtev zdravstvenih delavcev, ki so bili na fronti brez dovolj zaščitne opreme, in pa obdobje po 10. aprilu, ko smo lažje dihali,” je povedal Počivalšek.

Kot je še dejal, za vse zadeve obstajajo pojasnila. “Delavci ministrstva in jaz osebno se nismo vtikali v izbor dobaviteljev, smo pa vršili aktivnosti za to, da se te pogodbe realizirajo. Večino teh pogodb je podpisal prav tako ali pa edino gospod Gale in moral bo pojasniti vsaj tri pogodbe – dve, ki ju je podpisal pred 24. marcem, in eno, ki jo je podpisal 14. oziroma 13. aprila. Tam pa so dokumenti o vplivanju na medresorsko delovno skupino za to, da se eno konkretno podjetje izbere. Vse te zadeve bomo posredovali na vlado,” je povedal.

Po naših informacijah gre za tri pogodbe s podjetjem Acron, kjer je zaposlena Toninova mama, in sicer prvo pogodbo za 200 tisoč evrov, kjer so maske FFP2 plačali po 3,20 evra, potem druga pogodba za 3 milijone evrov z istim podjetjem, prav tako po ceni 3,20 evra in pogodbo za 5 milijonov evrov, kjer se je cena maske dvignila iz 3,20 evrov na 3,90 evra.

Vse tri pogodbe naj bi podpisal finančnik blagovnih rezerv Lojze Černe in ne Mitja Gale, kot so včeraj napačno poročali mediji. Gale naj bi od treh spornih pogodb, ki jih omenja Počivalšek, podpisal zgolj aneks k tretji pogodbi za 5 milijonov evrov, po katerem se je cena za maske dvignila iz 3,20 evra na 3,90 evra.

Gale je v Tarči sicer dejal, da so sklenitev posla s koroškim trgovskim podjetjem Acron, kjer je zaposlena mama obrambnega ministra Mateja Tonina, “pritiskali iz krogov Počivalška”. Acron se je sicer po oceni Galeta izkazal za resnega dobavitelja, ki je pripeljal opremo, a je ves čas tudi imel položaj privilegiranega dobavitelja.

Uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale, ki je sicer razkril nepravilnosti in pritiske pri nabavah zaščitne opreme, je na enega od zapisov Janeza Janše na družbenem omrežju tviter odgovoril, da ga je z nepravilnostmi želel seznaniti že 15. aprila, a ni bilo s premierjeve strani nobenega odziva.

Iz kabineta predsednika vlade so najprej sporočili zgolj to, da predsedniku vlade Janezu Janši ni znano, da bi poskušal Ivan Gale stopiti v stik z njim.

Gale je medtem demantiral navajanje premierja Janše, češ da mu ni znano, da naj bi ga poskušal kontaktirati. “To je laž! V prvi vrsti sem se želel z njim sestati, da ga seznanim z grožnjami ministra Počivalška o nameri za razrešitev takratnega direktorja Antona Zakrajška, pa tudi z lažnimi obtožbami zoper mene, ki sem ves čas opozarjal na nepravilnosti. Pri ministru nisem uspel in je bilo tako, kot bi govoril steni,” je včeraj na Facebooku zapisal Gale in zraven objavil še kopije elektronskih sporoči

Vlada bo danes zvečer obravnavala poročilo ministrstev o nabavi zaščitne opreme. Medtem se bo vlada ukvarjala tudi z očitki pri nabavi zaščitne opreme za zajezitev epidemije Covida-19. Na gospodarskem ministrstvu so za obravnavo na vladi pripravili poročilo o zagotavljanju zaščitne opreme ter o stanju opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade in vanj vključili tudi poročila ministrstev za zdravje, za zunanje zadeve in za obrambo ter zavoda za blagovne rezerve.

COMMENTS

Wordpress (0)