(VIDEO) Zaradi epidemije in omejitve javnih prireditev okrnjeno praznovanje 79. obletnice ustanovitve OF in 1. maja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zaradi epidemije in omejitve javnih prireditev okrnjeno praznovanje 79. obletnice ustanovitve OF in 1. maja

(VIDEO) Zaradi epidemije in omejitve javnih prireditev okrnjeno praznovanje 79. obletnice ustanovitve OF in 1. maja

Z državnim praznikom, Dnevom upora proti okupatorju, ki ga z državnim praznikom praznujemo danes, se spominjamo ustanovitve OF, osrednje odporniške organizacije na slovenskem ozemlju v drugi svetovni vojni.

Za dan ustanovitve OF velja 27. april 1941, ko je bila na sestanku nekaterih politikov in kulturnikov v Vidmarjevi vili v Ljubljani ustanovljena Proti-imperialistična fronta, ki so jo pozneje preimenovali v OF in pozvali k oboroženemu odporu. Gre sicer za manjšo zgodovinsko pomoto, saj je po drugi svetovni vojni dolgo časa veljalo prepričanje, da je bil omenjeni sestanek 27. aprila 1941, medtem ko je bil dejansko dan prej.

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marijan Križman je sinoči v nagovoru iz Marezig med drugim ocenil, da je negiranje Osvobodilne fronte in partizanskega boja tiščanje glave v pesek in poskus revidiranja polpretekle zgodovine, ki je kristalno jasna. Prinesla je svobodo, samostojnost in samozavest narodu.

Njena vizionarska gesla pa so vključevala tudi pravico slovenskega naroda do samoodločbe. Zato sta OF in partizanski boj po Križmanovih besedah tudi temelj slovenske samostojnosti.

Negiranje Osvobodilne fronte (OF) in partizanskega boja je tiščanje glave v pesek in poskus revidiranja polpretekle zgodovine, ki je kristalno jasna, je na predvečer dneva upora proti okupatorju in 79. obletnice ustanovitve OF povedal predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB) Marijan Križman.

Slovenska polpretekla zgodovina je po Križmanovih besedah kristalno jasna, ker se je partizanska vojska borila ob boku koalicije zmagovalk v drugi svetovni vojni. “Prisotnost takratnega predsednika ZZB NOB Slovenije Janeza Stanovnika na slovesnosti ob 70. obletnici izkrcanja zaveznikov v Normandiji pove vse,” je Križman ponazoril v govoru na video slovesnosti pred ponedeljkovim državnim praznikom.

“Smo ponosni dediči vrednot Osvobodilne fronte in partizanskega boja, ki nam je prinesel svobodo, samostojnost in samozavest, kar potrebuje vsak narod za svoj uspešen razvoj in napredek,” je zatrdil trenutni predsednik ZZB NOB. Čeprav zaradi varnostnih ukrepov in omejitev zaradi epidemije novega koronavirusa svečanosti ob dnevu OF in čez dva tedna ob 75. obletnici osvoboditve ne bo, pa to po njegovih besedah ni ovira, da se teh zgodovinskih dogodkov ne bi spomnili in jim namenili nekaj misli in besed ter jih nato primerno obeležili, ko bodo okoliščine dopuščale.

Osvobodilna fronta je in ostaja temelj našega delovanja, je dejal Križman in spomnil, da so njena vizionarska gesla že v svoji prvi točki vključevala pravico slovenskega naroda do samoodločbe, vključno s pravico odcepitve in združitve z drugimi narodi. “Tako pri osamosvojitvi Slovenije ne smemo pozabiti, da sta OF in partizanski boj temelj slovenske samostojnosti,” je navedel.

Spomnil je na temeljne točke OF, med katerimi so bile to, da akcija predstavlja izhodišče za osvoboditev in združitev vseh Slovencev, da OF ne priznava razkosanja Jugoslavije in deluje z vsemi silami za slogo in enotnost njenih narodov in stremi k povezanosti slovanskih narodov pod vodstvom ruskega naroda na temelju pravice slehernega naroda do samoodločbe, da se z osvobodilno akcijo in aktivizacijo množic preoblikuje slovenski narodni značaj in ustvari nov lik aktivnega slovanstva, da po vojni OF uvede ljudsko demokracijo ter da bo o notranji ureditvi Združene Slovenije in o svojih zunanjih odnosih odločal slovenski narod sam.

Križman je spomnil še, da so imeli po italijanski okupaciji dela slovenskega ozemlja člani vrhovnega plenuma OF nekaj zasedanj na osvobojenem ozemlju v gradu Soteska ter v Bazi 20 v bližini Dolenjskih Toplic. Sredi septembra 1943 so tam po njegovih besedah sprejeli tudi sklep o priključitvi slovenskega Primorja združeni Sloveniji v Jugoslaviji. “S tem je bil dosežen zgodovinski stoletni cilj slovenstva o združeni Sloveniji, dobili smo temeljni kamen slovenske države, dobili smo okno v svet,” je še ocenil Križman, katerega govor je skupaj s posnetki izsekov proslav iz minulih let Zveza združenj borcev za vrednote NOB objavila na Facebook profilu.

Križman je sicer spregovoril iz Marezig, kjer so se, kot so navedli med proslavo, “zavedni Slovenci vseh političnih prepričanj pred 99 leti uprli fašizmu v enem prvih uporov”. V spontanem in srčnem uporu je “goloroko ljudstvo dokazalo, da je pogumno srce močnejše od tiranije”.

Govor predsednika ZZB NOB Križmana:

“Osvobodilna Fronta, ustanovljena 27. aprila 1941 v Vidmarjevi hiši v Ljubljani, je in ostaja temelj našega delovanja. Njena vizionarska gesla so že v svoji prvi točki vključevala pravico slovenskega naroda do samoodločbe. Vključno s pravico do odcepitve in združitve z drugimi narodi. Tako pri osamosvojitvi Slovenije ne smemo pozabiti, da sta OF in partizanski boj temelj slovenske samostojnosti.

Vrhovni plenum OF je sprejel odlok o vključitvi slovenskih čet v narodno osvobodilne partizanske oddelke Jugoslavije.

Novembra 1941 je na svoji na svojem četrtem zasedanju predstavil in sprejel sedem temeljnih točk OF.

Proti okupatorju je treba vršiti neizprosno oboroženo akcijo.

Ta akcija predstavlja izhodišče za osvoboditev in združitev vseh Slovencev.

Stoječ na stališču naravne in usodne skupnosti Jugoslovanskih narodov OF ne priznava razkosanja Jugoslavije in deluje z vsemi silami za slogo in enotnost njenih narodov. Hkrati strmi k povezanosti jugoslovanskih narodov pod vodstvom velika ruskega naroda na temelju pravice slehernega naroda do samoodločbe. Z osvobodilno akcijo in aktivizacijo slovenskih množic OF sooblikuje slovenski narodni značaj. Slovenske ljudske množice, ki se borijo za svoje narodne in človeške pravice, ustvarjajo nov lik slovenskega slovanstva. Vse skupine, ki sodelujejo v OF, so se zavezale, da bodo lojalne v medsebojnih odnosih.

Po narodni osvoboditvi oblast na slovenskem ozemlju prevzame OF slovenskega naroda kot celota.
Po narodni osvoboditvi OF uvede dosledno ljudsko demokracijo.

Vsa vprašanja, ki presegajo okvir narodne osvoboditve, se bodo izvrševala na dosleden ljudski in demokratičen način.

Pod vplivom Atlantske listine je 21. decembra 1941 seznamu dodal še dve točki:

V skladu s slovesnimi izjavami Churchilla, Roosevelta in Stalina bo po narodni osvoboditvi o notranji ureditvi združene Slovenije in o svoji zunanjih odnosih odločal slovenski narod sam.

OF bo to elementarno pravico slovenskega naroda uveljavila in branila z vsemi sredstvi.

Narodna vojska na slovenskem ozemlju raste iz slovenskih narodnoosvobodilnih partizanskih čet in narodne zaščite, kamor se pozivajo vsi zavedni Slovenci.

Po italijanski okupaciji so člani vrhovnega plenuma odšli na osvobojeno ozemlje in imeli nekaj zasedanj v gradu Soteska ter v Bazi 20. 16 septembra 1943 so tam sprejeli sklep o priključitvi slovenskega Primorja zedinjeni Sloveniji. S tem je bil dosežen zgodovinski stoletni cilj Slovenstva v združeni Sloveniji. Dobili smo temeljni kamen slovenske države. Dobili smo okno v svet.

Negiranje Osvobodilne fronte in partizanskega boja je tiščanje glav v pesek in poskus negiranj naše polpretekle zgodovine, ki je kristalno jasna, saj se je partizanka vojska boril ob boku koalicije zmagovalk v drugi svetovni vojni.

Prisotnost takratnega predsednika ZZB Janeza Stanovnika na slovesnosti ob obletnici izkrcavanja zaveznikov v Normandiji pove vse.

Smo ponosni dediči vrednot OF in partizanskega boja, ki nam je prinesel svobodo samostojnost in samozavest, kar potrebuje vsak narod za uspešen razvoj in napredek.

Tudi to, da danes tu v Marezigah, kjer je 15, maja 1921 prišlo do prvega upora proti fašistom na volitvah v italijansko zbornico, lahko svobodno govorim slovensko.

Ni samoumevno, žal, zaradi varnostnih ukrepov in zaščite pred koronavirusom slovesnosti ob dnevu OF in 75. letnici osvoboditve ne bo, kar pa ni ovira, da se zgodovinskih dogodkov spomnimo in namenimo nekaj misli in besed, ki nam bodo vlile upanje, da bomo tako pomembni zgodovinski obletnici, kot sta ravno ti dve, OF in 75. letnica osvoboditve, dostojno in ponosno obeležili, ko bodo okoliščine dopuščale.

Srečno! Ostanite zdravi.

COMMENTS

Wordpress (0)