Cene električne energije na desetletnem minimumu: gospodinjstvom plačujejo, če se odločijo za uporabo čiste energije – TOPNEWS.si

Cene električne energije na desetletnem minimumu: gospodinjstvom plačujejo, če se odločijo za uporabo čiste energije

Cene električne energije na desetletnem minimumu: gospodinjstvom plačujejo, če se odločijo za uporabo čiste energije

London – Tisočem britanskih gospodinjstev bo prvič plačano, če se bodo odločila za uporabo čiste električne energije preko dneva, poroča angleški Guardian.

Projekti sončne in vetrne energije zagotavljajo obilo čiste energije v času zmanjšanja porabe, ki jo je povzročila karantena izzvana s pandemijo koronavirusa.

V začetku meseca so vetrne elektrarne prispevale 40 odstotkov celotne britanske proizvodnje električne energije, sončna energija pa predstavlja skoraj petino električne energije v sistemu. Fosilna goriva so predstavljala manj kot 15 odstotkov električne energije, od tega samo 1,1 odstotka iz termoelektrarn.

Hkrati se je poraba energije v državi zmanjšala za približno 10 odstotkov zaradi zaprtja lokalov, restavracij, podjetij in tovarn po vsem otoku, kar je povzročilo, da so cene električne energije padle na najnižje ravni v zadnjih 10 letih.

Gospodinjstvom, ki koristijo nove vire čiste energije, bodo celo plačali za uporabo električne energije zaradi sončnega vremena in močnega vetra, ki pomagata proizvesti veliko čiste energije za zadovoljitev potreb potrošnikov v Veliki Britaniji.

Tako imenovane “negativne cene električne energije” so bile potrošnikom prej na voljo le čez noč, ko je bilo povpraševanje običajno manjše. Toda vpliv karantene zaradi epidemije koronavirusa in lepega spomladanskega vremena bo nekaterim gospodinjstvom prvič doslej omogočil zaslužek preko uporabe čiste energije čez dan, piše angleški dnevnik.

COMMENTS

Wordpress (0)