Saj ni res, pa je! Policija zaradi Tarče na RTV SLO iskala posnetek telefonskega pogovora med ministrom Počivalškom in nekdanjim direktorjem blagovnih rezerv Zakrajškom – TOPNEWS.si

Saj ni res, pa je! Policija zaradi Tarče na RTV SLO iskala posnetek telefonskega pogovora med ministrom Počivalškom in nekdanjim direktorjem blagovnih rezerv Zakrajškom

Saj ni res, pa je! Policija zaradi Tarče na RTV SLO iskala posnetek telefonskega pogovora med ministrom Počivalškom in nekdanjim direktorjem blagovnih rezerv Zakrajškom

V oddaji Tarča, kjer so razkrili zvočni posnetek telefonskega pogovora med ministrom Zdravkom Počivalškom in nekdanjim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom. V zvočnem posnetku je minister Počivalšek od Zakrajška zahteval plačilo avansa za določeno podjetje, saj je to posel jamčilo z bančno garancijo. Zakrajšek je Počivalška nato vprašal, ali to velja za vsa podjetja, Počivalšek pa mu je odvrnil, da avans velja samo za konkretno podjetje, saj je posel zavarovalo z bančno garancijo.

Pogovor med Počivalškom in Zakrajškom naj bi bil kronski dokaz vplivanja pritiskov na zavod za blagovne rezerve, ki je tudi najbolj obremenilen za ministra Zdravka Počivalška. Tako Zakrajšek kot Počivalšek menda trdita, da pogovora nista snemala. Mediji blizu vladajoči SDS namigujejo na dve opciji: “da so pogovor nezakonito snemale obveščevalne službe ali pa je policija snemala na podlagi zakonite odredbe, vendar posnetka nikakor ne bi smeli objaviti v medijih”.

V zvezi s predvajanjem zvočnega posnetka telefonskega pogovora med ministrom Zdravkom Počivalškom in nekdanjim direktorjem Zavoda za blagovne rezerve Antonom Zakrajškom v četrtkovi oddaji Tarča je slednji prek svojega odvetnika pri Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani vložil prijavo suma kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja. V primeru zlorabe uradnega položaja prisluškovalcem grozi do 5 let zapora.

Zakrajšek je zaradi COVID-19 sam podal predlog za razrešitev, želel je, da ga čimprej nadomesti direktor s polnimi pooblastili. V pisni izjavi pa je demantiral nekatere navedbe ministra Počivalška.

Obisk policije na RTV Slovenija je toliko bolj nenavaden, saj je pred razkritjih Tarče direktor policije Anton Travner osebno poklical na Za blagovne rezerve in spraševal o projektu. Namestnik direktorja Zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale mu je posredoval dokumentacijo, ki jo je Travner zahteval. Travner je danes potrdil klic, vendar pravi, da je šlo za preverjanje sumov kaznivih dejanj.

“Poklical sem nekoga, ki ga poznam iz blagovnih rezerv, in vprašal, kaj se dogaja, gospod mi je odgovoril, da ne ve, ker trenutno ni v službi, in me je povezal s tem gospodom, ki je v službi. Po par minutnem pogovoru sem ugotovil, da je situacija popolnoma drugačna, kot sem jaz izvedel zanjo. Poslal mi je tudi obvestilo o tem in s tem je bila zadeva zame zaključena.”

Kot je dejal, je na podlagi tega pogovora zaključil, da “lahko zadeva teče v rednih postopkih”. Poudaril je, da zadeve ni sam preiskoval, ampak je samo želel ugotoviti, ali je potrebno takojšnje ukrepanje policije, zato se mu njegovo ravnanje ne zdi sporno. “Lahko vam povem, da se seveda tudi po včerajšnji oddaji, ampak tudi pred njo, zadeva z maskami preiskuje. Bomo videli, kakšni bodo rezultati,” je dejal.

Očitke, da naj bi tako ravnal po naročilu, je odločno zavrnil. “Ravnal sem po svoji vesti in poštenju. Prepričan sem, da sem ravnal prav,” je dejal.

“Naredil sem to, kar pričakujem tudi od vseh mojih policistov. Do mene je namreč prišla informacija, da se izvaja nekaj, kar bi lahko pomenilo kaznivo dejanje, ki bi lahko imelo tudi težke posledice,” je dodal.

Z Generalne policijske uprave so naknadno sporočili, da je Travner, kljub temu, da se sumi v razgovoru niso potrdili, informacije predal upravi kriminalistične policije. “Na izrecno zahtevo v. d. generalnega direktorja policije bo izveden notranjevarnostni postopek,” so dodali.

COMMENTS

Wordpress (0)