Če kriminalisti preiskujejo nabavo zaščitnih mask od Joca Pečečnika, se bo v nadaljevanju postavilo tudi vprašanje politične odgovornosti obrambnega ministra in predsednika NSI Mateja Tonina, ki je Pečečnika angažiral za nabavo mask – TOPNEWS.si

Če kriminalisti preiskujejo nabavo zaščitnih mask od Joca Pečečnika, se bo v nadaljevanju postavilo tudi vprašanje politične odgovornosti obrambnega ministra in predsednika NSI Mateja Tonina, ki je Pečečnika angažiral za nabavo mask

Če kriminalisti preiskujejo nabavo zaščitnih mask od Joca Pečečnika, se bo v nadaljevanju postavilo tudi vprašanje politične odgovornosti obrambnega ministra in predsednika NSI Mateja Tonina, ki je Pečečnika angažiral za nabavo mask

Slovenija je pri nabavi zaščitne opreme vse bolj podobna Italiji in Mehiki, kjer so se oblasti obrnile za »pomoč« na mafijo in narko kartele. Nabavo zaščitne opreme je, vsaj sodeč po zadnjih informacijah, v rokah kriminalistov in tožilstva, kjer je Anton Zakrajšek samo žrtveno jagnje afer z nabavo zaščitne opreme.

Mediji te dni obširno poročajo, kako so v nekaterih državah uradne oblasti poklicale mafijo in narko kartele “za pomoč”. Tako je časopis Dnevnik v članku z naslovom “Mafija in karteli na pomoč najrevnejšim” opisal zgodbo o tem, kako je oblast zatajila, rokave pa so zavihale kriminalne združbe.

Italijanska mafija recimo revnim dostavlja hrano in zdravila, podjetjem na robu propada pa ponuja (oderuška) posojila. Kot zaščitniki in skrbniki lokalnih skupnosti se zadnje tedne predstavljajo tudi mehiški mamilarski karteli, ki jih je oblast uradno povabila za pomoč v boju proti korona virusu.

Analogija s Slovenijo se ponuja sama od sebe predvsem pri nabavi zaščitne opreme, kjer so se politiki opreme obrnili na vse, tudi na podjetja in podjetnike s sumljivo preteklostjo.
Glavni kriterij je seveda bil, da so bila angažirana tista podjetja in posamezniki, ki so tako ali drugače sorodstveno ali politično povezani z oblastjo oziroma koalicijskimi strankami.

Kako sicer razložiti številne afere povezane z nabavo zaščitne opreme, ki so včeraj zahtevale prvo žrtev, ki je, po vsem sodeč, še najmanj kriva za vse anomalije, saj sta v nabavo vključeni dve ministrstvi in sicer za obrambo, ki jo vodi Matej Tonin in ministrstvo za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

Vlada naj bi namreč minuli teden razpustila medresorsko skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo je vodil Damijan Jaklin. V ozadju naj bi z razpustitvijo medresorske skupine poskušali prikriti vpliv politike na nabavo zaščitne opreme.

Vodja medresorske skupine Damijan Jaklin naj bi bil, po naših informacijah, zelo blizu NSi-ju, hkrati pa naj bi obrambni minister Matej Tonin okoli razlagal, »da z njim nima nič in da mu ga je nastavil Janez Janša«.

Vsekakor je pri žrtvovanju dosedanjega šefa blagovnih rezerv Antona Zakrajška, ki naj bi ga vlada s položaja direktorja razrešila na njegovo željo, pomembno politično ozadje. Anton Zakrajšek, sicer član SDS, je od prejšnjega meseca zaradi okužbe s korona virusom v bolniškem staležu, zato gre v ozadju vsekakor za poskus, da bi vsa odgovornost za anomalije pri nabavi mask padla na Mateja Tonina, ministra za obrambo.

Zamenjavo direktorja Zakrajška je po večerni seji vlade potrdil tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Počivalšek je povedal, da je bil imenovan novi vršilec dolžnosti direktorja zavoda za blagovne rezerve. To je postal Tomi Rumpf, nekdanji direktor Kobilarne Lipica in nekdanji kandidat LDS za župana občine Šmarje pri Jelšah od koder prihaja tudi sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak.

Rumpf, ki so ga postavili na čelo blagovnih rezerv, je bil do sedaj v vseh živih strankah in naj bi bil tudi dober prijatelj ministra Zdravka Počivalška.

Kot poroča portal Necenzurirano.si, Mitja Terče že od prejšnjega tedna nima vstopa v prostore zavoda, ki ga je tja kot svetovalca postavil minister Počivalšek. Terče izjav ne daje. Ali je obisk kriminalistov povezan s spopadom med Zakrajškovo in Počivalškovo ekipo, ki je sledil medijskim razkritjem o poslih z opremo, za zdaj ni jasno. V bolniškem staležu je od ponedeljka tudi Ivan Gale, ki je v tem času nadomeščal Zakrajška.

Da pri nabavi zaščitnih mask ni nedolžnih pa kaže tudi zgodba podjetja Zaščita Lukač iz Mozirja. Ustanovitelja in lastnika podjetja Zaščita Lukač sta Robert in Milena Lukač. Robert Lukač, ki je sicer oče direktorja podjetja Zaščita Lukač Jureta Lukača, naj bi bil po nekaterih informacijah član in velik podpornik ter lokalni aktivist SDS-a.

Poleg dobave zaščitne opreme oziroma papirnatih zaščitnih mask, ki jih izdeluje omenjena firma iz serviet, naj ne bi bile vredne niti 15 centov. Lukač mlajši naj bi imel tudi marketinško agencijo, ki se ukvarja s plakatiranjem. To je podjetje 4FUN d.o.o, ki jo ima Jure Lukač na istem naslovu, kjer deluje Zaščita Lukač. Tako naj bi Javni sklad za podjetništvo v preteklosti naročil storitve v višini 97.000,00 evrov, Pošta Slovenije v višini 55.000,00 evrov in MGRT v vrednosti 32.000,00 evrov.

Ali se je denar od plačila za sicer necertificirane zaščitne maske morda prelil v strankarsko politično kompanijo katere od koalicijskih strank, je seveda logično vprašanje na katerega trenutno ne moremo odgovoriti. Po nekaterih informacijah naj bi z Lukačeve agencijo sodelovala tudi stranka SDS pri plačanem plakatiranju, s katero se stranka »zahvaljuje za požrtvovalno delo pri borbi proti korona virusu«.

Direktor podjetja Zaščita Lukač Jure Lukač je namreč, vsaj sodeč po Facebooku velik prijatelj od poslanke SDS Nade Brinovšek ter nekdanje poslanke in podpredsednice SDS in Jelke Godec, ki naj bi kot državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše sicer sodelovala pri certificiranju zaščitnih mask. Preplačane maske od Zaščite Lukač tega certifikata sicer naj ne bi imele.

Policijska preiskava naj bi bila za zdaj usmerjena v dobave Joca Pečečnika. Po mnenju poznavalcev bo v primeru, če bo padel sum na Pečečnika, glede na to, da je Pečnika osebno angažiral Matej Tonin, politično padel tudi predsednik NSI in obrambni minister Matej Tonin.

Če sta Zdravko Počivalšek in Janez Janša Zakrajška žrtvovala in če bodo sumi padli na Pečečnika, bo politično odgovornost moral prevzeti tudi Matej Tonin, pravijo poznavalci ozadja.

Včeraj popoldne so tako Zavod za blagovne rezerve RS obiskali kriminalisti, ki so jih zanimali posli v povezavi z nabavo zaščitne opreme. V državnem zboru pa so v istem času na odboru DZ za zdravstvo okoli pet ur in pol razpravljali o kakovosti opreme za zaščito pred covidom-19 in načinov njene nabave. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je na očitke o dobavi neustrezne opreme med drugim dejal, da v zahtevnih razmerah delajo v dobri veri. Za morebitne napake pa je pripravljen odgovarjati.

To so potrdili tudi na Policiji, kjer so zapisali, da je včerajšnji obisk zavoda bil povezan s primerom, v katerem so bile dobavljene zaščitne maske, ki niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije. “Drugih podrobnosti v tem trenutku zaradi postopka preverjanja, ki še poteka, ne moremo posredovati,” oje dejal Tomaž Tomaževic s PU Ljubljana.

Ob tem poudarja, da slovenska policija poleg omenjene zadeve dosledno spremlja vse dogajanje v povezavi z morebitnimi zlorabami pri nakupu in prodaji (medicinske) opreme pri nas.

“Policija sodeluje in je v stalnem kontaktu tudi z drugimi državnimi organi s področja sistemskega in inšpekcijskega nadzora nad porabo javnih sredstev ter izvajanja javnih pooblastil, s katerimi si sprotno izmenjujemo podatke in konkretne ugotovitve iz lastnih pristojnosti,” še dodaja, in poudarja, da bo Policija tudi v prihodnje prednostno obravnavala vse primere sumov kaznivih dejanj, pri katerih bi storilci z izkoriščanjem aktualnih razmer želeli pridobiti protipravno premoženjsko korist in s tem škoditi družbi kot celoti.

obrazne-zascitne-maske-WestBlue-izjava_UKC

COMMENTS

Wordpress (0)