Aleš Hojs: “Če kdo misli, da lahko državni sekretar v zameno za kilogram banan uredi, da se podjetje izogne preiskavi ali da bo ta izvedena nestrokovno, se o tem temeljito moti” – TOPNEWS.si

Aleš Hojs: “Če kdo misli, da lahko državni sekretar v zameno za kilogram banan uredi, da se podjetje izogne preiskavi ali da bo ta izvedena nestrokovno, se o tem temeljito moti”

Aleš Hojs: “Če kdo misli, da lahko državni sekretar v zameno za kilogram banan uredi, da se podjetje izogne preiskavi ali da bo ta izvedena nestrokovno, se o tem temeljito moti”

Minister Aleš Hojs se po prespani noči glede usode sekretarja Breznika ni obotavljal. “Odstop Franca Breznika sem sprejel danes zjutraj. To sem storil potem, ko sem od v.d. direktorja prejel zagotovila, da ni šlo za nobene zasede,” je povedal minister. Dodatnih preiskav postopka ne bo, je še dejal, a zaradi odtekanja informacij izrazil razočaranje nad policisti. “Čudim se sicer, zakaj so policisti to zgodbo prej povedali novinarjem kot meni. Ta zgodba je za mene še vedno vprašljiva.”

Notranji minister Aleš Hojs je sprejel odstop državnega sekretarja Franca Breznika. Kot je dejal v oddaji 24UR ZVEČER, se je tudi sam vprašal, zakaj Breznik tega ni povedal prej in da je pometati pod preprogo v takih primerih nemogoče.

Franc Breznik je na vprašanje, zakaj ni ministru takoj povedal, kaj se je zgodilo, oziroma zakaj je molčal, dokler niso zadeve priplavale ven v medijih, za Dnevnik RTV SLO dejal:

“Če bi pogledali moj seznam elektronske pošte, zadeve, ki jih rešujem dnevno v mednarodnem prometu, ko rešujemo življenjske stiske ljudi od jutra do večera, ob tem, da se zaradi taktičnih zadev, da se ne okužimo, z ministrom ne videvamo. Prvi resen sestanek z ministrom bi bil v petek in bi mu to tudi povedal. Ne nazadnje nisem povzročil prometne nesreče in nisem povzročil materialne škode. Moja stopnja alkoholiziranosti pa je bila nekaj nad dopustno mejo 0,25. Bil sem v prekršku med 0,25 in manj kot 0,5. Menil sem, da to ni prvorazredna tema, da je drugo-, nisem pa in ne vem, zakaj bi to prikrival. Ne nazadnje sta me policista prepoznala, vedela sta, kdo sem. Ta stvar bi bila tako ali tako vsem na očeh,” je odgovoril Breznik.

Aleš Hojs pa je glede kolizije med funkcijo državnega sekretarja in prošnjo za donacijo pri podjetju v preiskavi dejal, da verjame, da se je Breznik znašel v stiski. Na očitke o tem, kaj je Breznik počel v podjetju Derby, pa je odgovoril: “Če kdo misli, da lahko državni sekretar v zameno za kilogram banan uredi, da se podjetje izogne preiskavi ali da bo ta izvedena nestrokovno, se o tem moti”.

Franc Breznik je v pogovoru z novinarko Eriko Žnidaršič za TV Slovenija dogodek obžaloval in pojasnil, da je prihajal iz podjetja Iztoka Rastoderja Derby banane, kjer se je dogovarjal za donacijo sadja in zelenjave. Bil je s službenim vozilom, a ne v službenem času, je poudaril.

Franc Breznik, ki sta ga odnesla dva viskija z darovalcem čebule, je dejal: “Rad bi povedal, da je vsak dan moj delovni čas tekel od pete zjutraj do zvečer ob polnoči, verjamem, da je takšen delovni čas tudi pri ministru in drugih sekretarjih, tudi predsedniku vlade. Delamo skoraj vsi od 12 do 16 ur na dan. Moja prehrana ta dan je bila eno jabolko in dve kavi ves dan. Iz vljudnosti smo potem z nekom, ki je doniral čebulo, spili, kar priznavam, dva kozarca viskija. Sedel sem v avto, peljal po obvoznici, in ker je bil vmes tunel, je bila omejitev 100, ne 130 km/h. Za mano so se pripeljali policisti s službenim vozilom, odpeljali so me na odstavni pas in mi povedali, da so me ustavili, ker sem vozil 120 in da tukaj ni 130, ampak 100. Postopek je bil korekten, priznavam, policistoma nimam česa očitati. Tudi preizkus alkoholiziranosti sta mi dala v roke. Nikoli ne bom govoril slabo o ljudeh, ki so na položajih, še posebej o teh, ki morajo biti v službi v teh časih, ko se marsikdo izogiba obveznostim. Tudi oni so v prvi bojni vrsti, kot sem sam,” je zgodbo opisal Breznik.

COMMENTS

Wordpress (0)