“Janez Janša bo storil vse, da bo zavlačeval z izrednimi razmerami”- Kritike zaradi zavlačevanja ukinitve ukrepov, čeprav je število umrlih v državi v prvih mesecih leta 2018 in 2019 celo večje kot v prvih mesecih letošnjega leta – TOPNEWS.si

“Janez Janša bo storil vse, da bo zavlačeval z izrednimi razmerami”- Kritike zaradi zavlačevanja ukinitve ukrepov, čeprav je število umrlih v državi v prvih mesecih leta 2018 in 2019 celo večje kot v prvih mesecih letošnjega leta

“Janez Janša bo storil vse, da bo zavlačeval z izrednimi razmerami”- Kritike zaradi zavlačevanja ukinitve ukrepov, čeprav je število umrlih v državi v prvih mesecih leta 2018 in 2019 celo večje kot v prvih mesecih letošnjega leta

Ponekod po svetu, na primer na Kitajskem, ukrepe že sproščajo, sledijo jim v Evropi. V Španiji so se številni delavci že v ponedeljek vrnili na delo, v Avstriji, kjer so do zdaj obratovale le živilske trgovine, lekarne in trafike, so danes svoja vrata vnovič odprle tudi preostale manjše trgovine, delavnice, prodajalne gradbenega materiala in vrtni centri. Kupci morajo sicer nositi zaščitne maske ali drugo zaščito za usta in nos, število ljudi, ki so lahko hkrati v trgovini, je omejeno.

Češka namerava ukrepe, ki jih je uvedla zaradi omejitve širjenja novega koronavirusa, postopoma odpraviti do 8. junija. V ponedeljek bodo v okviru omilitve spet odprte trgovine z gradbenim materialom, tržnice in prodajalne avtomobilov.

Tudi Finska vlada, ki je odpravila omejitev potovanj za območje okoli prestolnice Helsinki. Trenutno namreč ne vidijo več pravne podlage za to, da bi omejevali gibanje med južno regijo Uusimaa okoli prestolnice in ostalim delom države, je danes dejala finska premierka Sanna Marin.

Danska pa bo nekatere omejitve, ki jih je uvedla za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, odpravila v sredo. Najprej bodo ponovno odprli centre za dnevno varstvo, vrtce in osnovne šole.

Islandija namerava kot tretja skandinavska država, za Dansko in Norveško, omiliti ukrepe, ki so jih uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa in 4. maja odpreti šole, višje šole in fakultete, sta danes napovedali islandska premierka in ministrica za zdravje, Katrin Jakobsdottir in Svandis Svavarsdottir. Obe sta ob tem poudarili, da bodo ukrepe odpravljali počasi in postopoma.

V Nemčiji se je z novim koronavirusom okužilo več kot 128.400 ljudi, za boleznijo covid-19, ki jo povzroča virus, pa jih je umrlo 3217, pa bo nemška kanclerka Angela Merkel imela danes videokonferenco s premierji 16-ih zveznih dežel, s katerimi bo razpravljala o morebitni omilitvi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.

Celo v italijanski deželi Benečija (Veneto), eni od najhuje prizadetih v epidemiji, so po pisanju včeraj omilili zelo stroge omejitve gibanja. Tako bodo prebivalcem dovolili, da se gibljejo tudi več kot 200 metrov od doma, kar je bilo zdaj prepovedano. So pa po novem uvedli obvezno uporabo zaščitnih mask in rokavic povsod zunaj doma, ne le v trgovinah in na javnem prevozu kot do zdaj.

Slovenska vlada pa načrtuje širše testiranje, ki bo ustvarilo jasnejšo sliko o številu okuženih z novim koronavirusom, je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Ugotovitve bodo ključne za načrtovanje postopnega sproščanja ukrepov. Testiranja bodo po besedah Miroslava Petrovca opravili na reprezentativnem vzorcu okoli 1000 do 1500 prebivalcev po vseh državi.

Sedaj se vlada ukvarja z vprašanjem, kje in na kakšen način lahko začne z blažitvijo sprejetih ukrepov. “Zavedati pa se je treba, da bodo ne glede na to, kakšne bodo naše odločitve, še vedno potrebne osnovne zahteve, ki so bile ves čas rdeča nit, to je izogibanje tesnejšim osebnim stikom. Bojim se, da bo stalnica v daljšem časovnem obdobju, da se bomo morali ustrezno varovati, držati medsebojno razdaljo približno dveh metrov do ostalih občanov, državljanov, prijateljev, znancev, ter redno uporabljati zaščitne maske v kombinaciji z razkuževanjem rok,” je poudaril Gantar.

Rezultate testiranja bi lahko dobili že do prvomajskih praznikov. Pred tem mora sicer raziskavo odobriti še komisije za medicinsko etiko. Po mnenju Petrovca bi tako lahko raziskava stekla že prihodnji teden. Vsi rezultati bodo objavljeni javno.

Podobno raziskavo načrtuje tudi Nemčija, v manjšem obsegu pa sta jo opravili Avstrija in Islandija. Avstrijska raziskava je sicer na podobnem vzorcu ugotavljala le delež akutno okuženih oseb. V primerjavi z avstrijsko raziskavo pričakujejo, da bo slovenska ponudila več podatkov, saj bodo poleg deleža okuženih ugotavljali tudi delež oseb, ki so okužbo že preboleli.

Na družbenih omrežjih so se že pojavile številne kritike. Tako uporabnik tviter profila piše:” Janez Janša bo storil vse, da bo zavlačeval z izrednimi razmerami, ker to ga ohranja pri življenju in posledično naredil ogromno gospodarsko škodo. Mar smo ljudje tako neumni, da ne znamo poskrbeti zase in za svoje bližnje, da nam mora vlada narediti hodogram”.

https://twitter.com/meteoriterain/status/1250336600183074816

Najbolj zanimiv pa je podatek, da je v Sloveniji v prvih štirih mesecih umrlo manj ljudi kot lansko leto in v letu 2018.

Marko Bandelli je na tviterju objavil podatek, da je “letos umrlo 6000 Slovencev. 53 od teh je tistih, ki so poleg drugih komplikacij, imeli tudi COVID19. A je res potrebno, da naredijo 3 milijarde škode državi (nam vsem), da si v koaliciji potalajo 10 mio evrov provizij? Samo razmišljam, pravi poslanec Bandelli.

Zvezek1
Zvezek11

COMMENTS

Wordpress (0)